Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/04/2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Λυριτζής- Οικονόμου)

-    Να δούμε λίγο αυτή την ιστορία του σχεδίου που αφορά στο δημόσιο, τις απολύσεις και την αναδιάρθρωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έξω απ΄αυτή τη λογική; Δηλαδή δεν συζητά, μέσα από τη διαδικασία της αξιολόγησης και της συγχώνευσης των οργανισμών και της αναδιάρθρωση της δομής του κρατικού μηχανισμού, και την περίπτωση –δεν μιλάμε τώρα για τους επίορκους, αυτό είναι μια άλλη συζήτηση-  να υπάρξει κι ένα κομμάτι που θα αποχωρήσει γιατί δεν κάνει καλά τη δουλειά του, γιατί δεν το χρειάζεται πια το δημόσιο, γιατί έκλεισε ο οργανισμός ….κ.λπ….

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εντελώς έξω από αυτό το οποίο προωθεί σήμερα η κυβέρνηση. Το οποίο, κατά τη γνώμη μας, δεν έχει σε τίποτα να κάνει, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, με μια λογική πραγματικής αξιολόγησης, αναγκαίας νέας οργάνωσης και διοίκησης του δημοσίου και εν πάση περιπτώσει μια προσπάθεια να ανταποκριθεί στο ρόλο του…

-    Το ρωτώ γιατί η κυβέρνηση.. Παλιότερα προβάλλονταν ως ζητούμενο ας πούμε το ζήτημα του δημοσιονομικού οφέλους, θα γλιτώσουμε τόσα λεφτά στο δημόσιο άμα μειωθεί ο αριθμός . Τώρα δεν προβάλλεται αυτό. Προβάλλεται το μοντέλο των διαρθρωτικών αλλαγών, της αναδιάρθρωσης του δημοσίου.

Ναι, υποκριτικά.

-    Τι θέλει να πετύχει μ΄ αυτό που κάνει….

Υποκριτικά προβάλλεται. Εδώ υπάρχει μια λογική, πάση θυσία μείωση των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ανεξαρτήτως αν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες, ανεξαρτήτως αν αυτές οι υπηρεσίες ανταποκρίνονται στο κοινωνικό τους έργο.

-    Γιατί το λέτε αυτό ανεξαρτήτως.. αφού υπάρχει ένας σχεδιασμός…  Λένε, απ΄όσους οργανισμούς κλείσουν και θεωρούνται άχρηστοι θα φύγουν οι υπάλληλοι…

Δεν υπάρχει ένας τέτοιος σχεδιασμός. Ο μόνος σχεδιασμός που υπάρχει είναι αυτό που είναι ήδη γνωστό εδώ και πάρα πολύ καιρό για μείωση 150 χιλιάδων θέσεων στο ελληνικό δημόσιο στο σύνολο του μνημονιακού προγράμματος.

Και εδώ υπάρχει η μέγιστη υποκρισία, όταν μιλούν για τις 15 χιλιάδες που θα φύγουν μέχρι τα τέλη του άλλου έτους και για ισάριθμες 15 χιλιάδες προσλήψεις. Ενώ στην πραγματικότητα είναι 15 χιλιάδες προσλήψεις στο σύνολο των 150 χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα χαθούν. Είναι το γνωστό 1/10 που ίσχυε εξ αρχής. Και θέλουν να μας το παρουσιάσουν ως ότι ένας μπαίνει, ένας βγαίνει. Και ειλικρινά δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω…

-    Είναι η στόχευση.. Ήθελα να σας ρωτήσω και για τον πρωθυπουργό… αλλά λίγο να λήξουμε αυτό το θέμα..  Είναι δηλαδή μια στόχευση που έχει να κάνει στην πραγματικότητα.. η κατάληξή της είναι να αρθεί η μονιμότητα στο δημόσιο; Ουσιαστικά αυτό επιχειρείται;…

Βεβαίως.. Νομίζω ότι θέλουν να σπάσουν το λεγόμενο ταμπού της μονιμότητας. Όπως θέλουν να σπάσουν διάφορα άλλα ταμπού, όπως ήταν για παράδειγμα το πανεπιστημιακό άσυλο παλαιότερα, όπως είναι για παράδειγμα διάφορες κοινωνικές κατακτήσεις.. η σταθερή εργασία.. Θέλει να τα σπάσει αυτά το μνημονιακό καθεστώς.

-    Εσάς σας πειράζει να αρθεί η μονιμότητα; Και γιατί σας πειράζει κάτι τέτοιο;…

Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρξει μια εκ βάθρων αναθεμελίωση του ελληνικού δημοσίου έτσι ώστε να πάψει να είναι λάφυρο στα χέρια των διοικούντων, να πάψει να αναπαράγεται η πελατειακή σχέση και να αρμέγεται αυτός ο δημόσιος τομέας όπως γίνεται τόσα χρόνια….

-    Αυτό σωστό είναι που λέτε.. Και μου κάνει εντύπωση πώς τόσα χρόνια η αριστερά.. Ήθελα να σας ρωτήσω ειδικά έκανε η αριστερά όλα τα προηγούμενα χρόνια  και σωστά μια κριτική ότι το δημόσιο κυριολεκτικά είναι λάφυρο στα χέρια των κυβερνώντων κι ότι από την άλλη πλευρά ασκείται μια ρουσφετολογική πολιτική, μια πελατειακού χαρακτήρα πολιτική … Δεν θέλετε να το διαλύσετε αυτό το μοντέλο;… Δεν θα έλεγα να το αλλάξετε.. Να το διαλύσετε…

.. Όχι με τα νερά να πετάξουμε και το παιδί. Δεν θέλουμε να διαλύσουμε το δημόσιο..

-    Το μοντέλο, λέω, να διαλύσουμε…

.. Η απάντηση στις παθογένειες, που οι ίδιοι δημιούργησαν, επιλέγεται να γίνει δια της πλήρους ισοπέδωσης και διάλυσης του δημόσιου τομέα. Αυτό επιχειρείται αυτή τη στιγμή. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε.

-    Θέλω να μου εξηγήσετε λίγο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, θα ήταν αντίθετος…

Στην αξιολόγηση;…

-    Όχι.. Στην αξιολόγηση έχω ακούσει τι λέτε.. να βάλουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια… Αλλά λέω, για παράδειγμα, θα είναι αντίθετος σε μια κατεύθυνση που λέει, κλείνει ένας οργανισμός, είναι άχρηστος ο οργανισμός και οι υπάλληλοι δεν χρειάζονται πια, αλλά τι χρειάζομαι;… Χρειάζομαι νοσηλευτές. Φεύγουν λοιπόν δέκα.. Να μην πάρουμε δέκα νοσηλευτές;..

Εγώ λέω λοιπόν ότι αυτοί οι οποίοι αποδεσμεύονται από οργανισμούς οι οποίοι κλείνουν υπάρχει η δυνατότητα, με βάση τις καταγεγραμμένες ανάγκες, να απασχοληθούν αλλού. Δεν έχουμε έναν υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα. Ήταν το μεγάλο ψέμα όλης αυτής της δεκαετίας. Θυμόσαστε που έβγαιναν κάθε απόγευμα στα τηλεπαράθυρα και μίλαγαν για ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες υπαλλήλους..

-    Δεν είναι ο αριθμός..Η λειτουργία είναι το πρόβλημα..

.. Σήμερα είναι 628 χιλιάδες και μαζί και οι κληρικοί και οι ένστολοι. Αντιλαμβάνεστε πόσο μικρότερος είναι ο στενός δημόσιος τομέας.

-    Να ρωτήσω πάντως κάτι πάνω σ΄ αυτό;  Γιατί το σχέδιο της κυβέρνησης θα εφαρμοστεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, αυτό που αποφάσισαν θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα. Εσείς, εάν μεθαύριο γίνεται κυβέρνηση, θα τους επαναφέρετε στην εργασία; Τι θα κάνετε;..

Θα σας απαντήσω. Εμείς έχουμε μια εδραιωμένη άποψη, που βασίζεται και στην ιστορική εμπειρία της χώρας μας, δεν υπάρχει δυνατότητα εξόδου από την οικονομική κρίση αν δεν συνδυαστεί με μια ενεργοποίηση του δημόσιου τομέα. Αυτό λοιπόν σημαίνει: καμία περαιτέρω μείωση, καμία απώλεια θέσεων εργασίας, καταγραφή των δεκάδων χιλιάδων αναγκών που υπάρχουν και δεν καλύπτονται, όσο το δυνατόν πιο καλύτερη και παραγωγική αξιοποίηση του υπάρχοντος δυναμικού και ενεργοποίηση ενός ρωμαλέου προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Να είστε βέβαιοι…

-    Επειδή πήγατε στο γενικό.. στη γενικής κατεύθυνσης πολιτική, για να δούμε..  Εχτές είχε ένα μήνυμα ο πρωθυπουργός με την ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα, θάλεγε κανείς εκπέμποντας μια αισιοδοξία για το αύριο, ότι .. η συμφωνία, τακτοποιούμε τα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών, προχωράμε με την ιστορία των τραπεζών και επομένως σε ένα επόμενο βήμα με τη ρευστότητα, η στόχευση είναι να φύγουμε από τα μνημόνια και από τις δεσμεύσεις, αρχίζουν τα μεγάλα έργα που θα δώσουν κάποιες θέσεις εργασίας κ.λπ… Έδωσε μια εικόνα σταθερότητας και αισιοδοξίας για το μέλλον. Η δικιά σας εκτίμηση ποια είναι;

Νομίζω ότι δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα αυτό το πνεύμα αισιοδοξίας που προσπάθησε να περάσει ο πρωθυπουργός με το διάγγελμά του. Αν τα κοιτάξετε ένα προς ένα τα ζητήματα, θα διαπιστώσετε ότι είναι η ίδια η πραγματικότητα που τον διαψεύδει.

Θέλετε να μιλήσουμε για τον ΦΠΑ; Ο ΦΠΑ δεν ήταν μία από τις δεσμεύσεις;… Υποτίθεται ότι θα είχε μπει σε εφαρμογή από το προηγούμενο καλοκαίρι. Και τώρα τι μας λέει; Όχι ότι θα εφαρμοστεί, αλλά ότι θα προσπαθήσουμε να το βάλουμε στο τραπέζι..

-    Τον Ιούνιο… Ναι…

Φοβάμαι πάρα πολύ ότι θα περάσει και η φετινή σεζόν και θα μείνει πάλι ένα ανεκπλήρωτο όνειρο.

-    Το μείον 15% στο χαράτσι είναι αρνητικό;..

Άλλη μια προσπάθεια εξαπάτησης του κόσμου. Είχαμε έναν έκτακτο φόρο ο οποίος πια παγιώνεται και αυτός ο έκτακτος φόρος μειώνεται κατά 15%, αλλά προστίθεται όμως στους ήδη υπάρχοντες φόρους της ακίνητης περιουσίας, άρα έχουμε ένα έκτακτο μέτρο το οποίο πια ενσωματώνεται και παγιώνεται.

-    Άρα άνθρακες ο θησαυρός… Για το ζήτημα των τραπεζών και της χρηματοδότησης της οικονομίας;…

.. Θα φτάσουμε κι εκεί να μιλήσουμε για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, όπου προωθούνται λύσεις γι αυτούς που ακόμη έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν, αφήνοντας όμως εκτός τους πολλούς οι οποίοι αδυνατούν. Εδώ δεν υπάρχει καμία κοινωνική μέριμνα…

-    Λέει για τους ανέργους ότι θα δοθεί τέσσερα χρόνια παράταση, ότι δεν θα πληρώνουν δόση … κ.λπ.

Ναι, φανταστείτε έναν άνεργο στην ηλικία σας και την ηλικία μου, πόσο μπορεί να απαντήσει μια τέτοιου είδους…

-    Εσείς τι θα κάνετε στο συγκεκριμένο, μια και είναι μια πρόταση που απασχολεί όλη την κοινωνία.. Για τα δάνεια συγκεκριμένα, τα δάνεια τα κατακόκκινα, όχι τα κόκκινα…

Έχουμε καταθέσει μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή η οποία κατηγοριοποιεί τις περιπτώσεις. Λέμε λοιπόν, αυτοί που έχουν πράγματι τη δυνατότητα, ναι, ρυθμίσεις, πολλές ρυθμίσεις και μείωση των δόσεων, ανάλογα με το εισόδημά τους. Από εκεί και έπειτα, πρέπει να μπούμε σε μια λογική διαγραφής μέρους των δανείων για κάποιες άλλες περιπτώσεις..

-    Αυτό πρέπει να συμφωνήσουν και οι τράπεζες όμως.. Δεν θα το κάνετε μόνος σας…

Προφανώς…

-    Κι αν οι τραπεζίτες σας πουν, λυπάμαι παιδιά αλλά αυτό δεν γίνεται;…

Μισό λεπτό. Εδώ υπάρχουν νομοθεσίες τις οποίες κάποτε πρέπει να τις σεβαστούν οι τράπεζες. Μέχρι τώρα νομοθετούσαν οι τράπεζες.  Τραπεζοκρατία είχαμε.  Και κάποια στιγμή, μέσα απ΄ αυτή την κρίση, πρέπει να επιχειρήσουμε να βάλουμε και κανόνες και περιορισμούς. Και ακόμα σε περιπτώσεις νοικοκυριών που δεν υπάρχει κανένα εισόδημα, δεν υπάρχει κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο, αλλά είναι η μοναδική κατοικία, βεβαίως, το κράτος πρέπει να προβεί στο αναγκαίο κοινωνικό μέτρο της διαγραφής του χρέους και του δανείου.

-    Σ΄ αυτό έχετε κάνει έναν υπολογισμό….

Έχουν υπάρξει υπολογισμοί.. Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή τα νούμερα. Υπάρχει μια πολύ αναλυτική μελέτη. Άλλωστε να σας πω κάτι; Στη βάση αυτών των κόκκινων και μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση; Τη χρεωνόμαστε όλοι αυτή την ανακεφαλαιοποίηση;  Άρα λοιπόν αυτό το ευεργέτημα δεν πρέπει να προχωρήσει και στους δανειολήπτες;..

-    Υποτίθεται ότι θα πέσει χρήμα στην αγορά και θα κινηθεί η οικονομία…

Μιλάμε για το συγκεκριμένο…

-    Για το συγκεκριμένο, ναι, πρέπει να περάσει και στους δανειολήπτες, προφανώς…

-    Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε και την ευθύνη του καθενός…

Βεβαίως υπάρχει ατομική ευθύνη, αλλά υπάρχει και η συλλογική ευθύνη και η ευθύνη της πολιτείας που άφηνε να δανείζουν  αφειδώς, αδιακρίτως και χωρίς να ελέγχεται η ικανότητα αποπληρωμής

-    Και δεν είναι και η ίδια η δυνατότητα που έχει ο δανειολήπτης με αυτήν που είχε όταν πήρε το δάνειο ..έχει αλλάξει η οικονομική κατάσταση..

Και όχι με δική του ευθύνη

-    Σωστό.. Να δούμε και κάτι άλλο τώρα..  Η κυβέρνηση κάνει μια γενική εκτίμηση που λέει ότι οδεύει προς μια  σταθεροποίηση της κατάστασης και μάλιστα το στηρίζει και στο γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως πολλοί έλεγαν το προηγούμενο διάστημα ότι θα καταλήξει αυτή η συζήτηση με την τρόικα……

Νομίζω πως υπάρχουν πρόσθετα μέτρα και βασίζεται ακριβώς σ΄ αυτή την αυτόματη ρήτρα ενεργοποίησης σε περίπτωση απόκλισης..

-    Εκτιμάτε ότι μπορεί τον Ιούνιο να βρεθούμε σε τέτοια κατάσταση;.. Ανάγκης λήψης νέων μέτρων;..

Δεν θεωρώ πιθανό να συμβεί αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα τη χρονιά του 2013.  Και αν υπάρξει κάτι τέτοιο, θα είναι ένα απόλυτα φτιασιδωμένο λογιστικό αποτέλεσμα το οποίο θα καταρρεύσει

………

-    Άρα λέτε μπορεί να το φτιασιδώσει η κυβέρνηση…

Όταν, για παράδειγμα, δεν επιστρέφεις τον ΦΠΑ, δεν αποπληρώνεις τους προμηθευτές σου, κάνεις μια εσωτερική στάση πληρωμών, μπορείς να εμφανίσεις στις 31/12 πλεόνασμα, αλλά την επόμενη θα καταρρεύσει. Αυτό λέω.

To Γραφείο Τύπου