Σκοπός του ΚΕΑΤ και της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» είναι η κάλυψη και αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών των τυφλών και η ένταξή τους στην κοινωνία ως ανεξάρτητων μελών της. Η τυπική σχέση εργασίας των εργαζομένων εκπαιδευτικών έχει συναφθεί με την Α.Μ.Κ.Ε. ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ, η οποία ελέγχεται από το ΚΕΑΤ και συστεγάζεται με αυτό.
Δεδομένου ότι στους εργαζόμενους της Πρωτοπορία οφείλονταν αποδοχές από τον Φεβρουάριο του 2011, τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και το επίδομα αδείας από το 2011 ορισμένοι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας στις αρχές Ιουλίου 2011 ενώ άλλοι που είχαν υπογράψει την προκήρυξη της επίσχεσης υπαναχώρησαν κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις τις εταιρείας.
Τον Φεβρουάριο του 2012 η «Πρωτοπορία» προχώρησε στην απόλυσή των εργαζομένων αυτών, ενώ αυτοί βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας αφού δεν είχε ικανοποιηθεί ουσιαστικά κανένα από τα αιτήματά τους. Παρά το ότι οι εργαζόμενοι εκδήλωσαν την επιθυμία να επιστρέψουν στην εργασία τους, θέτοντας ως μόνο όρο την καταβολή των νομίμων αποδοχών, όπως ορίζονται απο την εργατική νομοθεσία και όπως η Επιθεώρηση Εργασίας συνέστησε στην εταιρία, η εργοδότρια εταιρεία προχώρησε σε αντικατάσταση των υπό απόλυση εργαζομένων με ωρομίσθιους οι οποίοι κλήθηκαν να αναλάβουν εργασία την επομένη κιόλας ημέρα της απόλυσης των εργαζομένων. Η εταιρεία προχώρησε σε αυτές τις αντικαταστάσεις με την δικαιολογία της εξοικονόμησης χρημάτων, σε αντίθεση με την γνωμοδότηση της Επιθεώρησης Εργασίας που αναφέρει ότι η εξοικονόμηση χρημάτων μέσω της πρόσληψης ωρομισθίων αποτελεί επιλογή εξαιρετικά αμφίβολη, αναδεικνύοντας έτσι τον εκδικητικό χαρακτήρα των απολύσεων που έκανε η εταιρεία.
Σήμερα εργαζόμενοι του Κέντρου με δωδεκάχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση των τυφλών παραμένουν απλήρωτοι και κινδυνεύουν να απολυθούν.
Σε ερώτηση που κατατέθηκε από βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ με ημερομηνία 13-11-2012 και αριθμό πρωτοκόλλου 3916, το Υπουργείο δεν έδωσε κάποια σαφή απάντηση σχετικά με το μέλλον των εργαζομένων. Για αυτό τον λόγο αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε ξαναθέτοντας το ζήτημα. Στην απάντηση που δόθηκε από το Υπουργείο με ημερομηνία 14–1-2013 και Αριθμό Πρωτοκόλλου 882 αναδεικνύεται και ένα επιπλέον ζήτημα, αυτό των προβλημάτων στην χρηματοδότηση του ιδρύματος. Συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2011 όταν και έληξε η θητεία της Επιτροπής Ελέγχου Εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 7 παρ. 3 του Ν. 1866/89 σταμάτησε για ένα περίπου έτος (Μάρτιος 2011 έως Ιανουάριος 2012) και η ροή της χρηματοδότησης προς το ΚΕΑΤ. Επιπλέον το Υπουργείο Εργασίας επιδεικνύει τρομερή ολιγωρία αφού δεν έχει διορίσει ακόμα την νέα διοίκηση του ΚΕΑΤ από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα το ΚΕΑΤ να μην μπορεί να καταθέσει Προϋπολογισμό και να μην χρηματοδοτείται από το κράτος βάση του Νόμου 1866/89 όπως δικαιούται.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός
1) Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο προκειμένου να αποπληρωθούν δεδουλευμένα και οφειλές του 2011 και 2012 και να ανακληθούν οι παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις των εργαζομένων στην ΑΜΚΕ «Πρωτοπορία»;
2) Πρόκειται να διορίσει νέα διεύθυνση άμεσα ως όφειλε να έχει κάνει από τον Ιανουάριο του 2013, ώστε να μπορεί το ΚΕΑΤ να συνεχίσει την λειτουργία του απρόσκοπτα, να εισπράξει την χρηματοδότηση που βάση νόμου δικαιούται και να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους εργαζόμενους;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Μπόλαρη Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Σταθάς Γιάννης
Στρατούλης Δημήτρης