Επανερχόμαστε στο θέμα της κατασκευής υδροηλεκτρικού φράγματος και της εκτροπής του Αώου, ύστερα και από την με Αριθμ. Πρωτ. 448/26-07-2012 ερώτησή μας για το ίδιο θέμα.
Το εγχείρημα του «απόλυτα φιλικού προς το περιβάλλον» έργου μεταφοράς νερού από τον ποταμό Αώο στη λίμνη Παμβώτιδα, που αναφέρεται στην υπʼ αριθμ. Πρωτ. 76/β/248 – 24/08/2012 απάντησή σας, απορρίφθηκε, ύστερα από την γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου (αριθμ. Πρωτ. 686 – 14/09/2012) αλλά και πλήθος φορέων και επιστημόνων που διατύπωσαν την αντίθετη προς αυτό γνώμη τους στη δημόσια διαβούλευση του Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το «πολυδύναμο έργο Αώου» απορρίφθηκε επειδή δεν θα συμβάλλει, όπως αναφέρεται, στην ύδρευση των παραλίμνιων οικισμών του λεκανοπεδίου, παρότι η πρόταση έχει υποβληθεί με το σκεπτικό ότι θα εμπλουτιστεί η λίμνη Παμβώτιδα και παράλληλα θα αντιμετωπιστούν προβλήματα υπεράντλησης στο λεκανοπέδιο.
Παρʼ όλα αυτά, το έργο εντάχθηκε στα έργα παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας, κατά το οποίο, η κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά του νερού και η διάνοιξη δρόμου προβλέπονται να γίνουν στη Βʼ Ζώνη του Εθνικού Πάρκου που, σύμφωνα με το νομικό καθεστώς, ορίζεται ως ζώνη διατήρησης οικοτόπων και ειδών και απαγορεύονται τέτοιου είδους δραστηριότητες, καθώς θα έχει μη-αντιστρεπτές επιπτώσεις στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου που περιλαμβάνει 11 περιοχές του Δικτύου Natura 2000.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Επιμένει να προχωρήσει στην απαράδεκτη ενέργεια κατασκευής του φράγματος και της εκτροπής του ποταμού Αώου, παρόλο που το ενεργειακό όφελος προβλέπεται να είναι πολύ μικρό σε σχέση με το περιβαλλοντικό κόστος του έργου;
Ο ερωτών βουλευτής
Χρήστος Μαντάς