Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
01/09/1998

Σχετικά με τις δηλώσεις του Υπ.Οικονομικών για την οικονομική κρίση

Οικονομική κρίση& επιπτώσεις στην Ελλάδα

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την πορεία της κρίσης και τις επιπτώσεις της στην Ελλάδα, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΝ τονίζει:

Οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, αντί να εκτονώνουν, αυξάνουν τις ανησυχίες για τους κινδύνους που μας απειλούν, ενώ παράλληλα προετοιμάζουν το έδαφος για ένα νέο κύκλο μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των κοινωνικά ασθενέστερων.

Η ανθρωπότητα σήμερα ζει, με επίκεντρο τη Ρωσία, μια οξύτατη οικονομική κρίση διεθνών διαστάσεων χωρίς, όμως, να διαθέτει αντίστοιχους διεθνείς μηχανισμούς συντονισμού, παρέμβασης και αποτροπής. Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τη χρεοκοπία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και της στενής χρηματιστηριακής λογικής που έθεσαν τις ανεξέλεγκτες αγορές πάνω από τις κοινωνίες και τις ανάγκες τους.

Η κρίση που ζούμε θέτει με οξύτητα ένα πρόβλημα επανασχεδιασμού και επαναπροσανατολισμού της συνολικότερης οικονομικής πολιτικής, διαφορετικά το τίμημα μπορεί να είναι βαρύτατο. Στη θέση των χρηματιστηριακών αυταπατών και της λογιστικής λογικής των δεικτών πρέπει να μπει ένα συγκροτημένο σχέδιο και μια νέα ατζέντα διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την απασχόληση, την αναβάθμιση της πραγματικής οικονομίας, την παραγωγική αξιοποίηση της εσωτερικής αποταμίευσης

Οι ορατές συνέπειες της κρίσης για τη χώρα μας δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή επανάπαυσης. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φέρει βαρύτατες ευθύνες για το κλίμα των αβάσιμων προσδοκιών που καλλιέργησε, για την υπέρμετρη εξάρτηση της πολιτικής της από τα βραχυχρόνια κερδοσκοπικά κεφάλαια, για το μονόπλευρο χρηματιστηριακό προσανατολισμό της πολιτικής της, σε βάρος των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και της στήριξης της πραγματικής οικονομίας.

To Γραφείο Τύπου