- Ένα σχόλιο για τη δήλωση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής περί καθαρής φυλής..
Αυτά είναι αναμενόμενα από τους σύγχρονους εκπροσώπους των ναζιστικών και φασιστικών αντιλήψεων. Νομίζω ότι η ιστορική συνείδηση η οποία έχει διαμορφωθεί στην πατρίδα μας έχει καταδικάσει αυτές τις απόψεις. Αλλά όχι μόνο στην πατρίδα μας. Η παγκόσμια ιστορία έχει κατατάξει αυτές τις θεωρίες σαν τις πιο απάνθρωπες, έχουν συνδεθεί με τις πιο ανατριχιαστικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας και οφείλουμε νομίζω όλοι να αποκαθιστούμε αυτή την ιστορική μνήμη σε μια προσπάθεια απομόνωσης αυτών των απόψεων.
- Πάμε στο deal που ποτέ δεν έγινε….. μεταξύ Εθνικής και Eurobank. Ποια είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ; …
Νομίζω ότι η περίπτωση του ναυαγίου της συγχώνευσης των δύο τραπεζών αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου των συστημικών προβλημάτων του εγχώριου τραπεζικού συστήματος. Είναι δηλαδή προβλήματα πολύ πιο βαθιά απ΄ αυτά που προκύπτουν από το ρεπορτάζ.
Σας θυμίζω δυο-τρεις πλευρές. Οι τράπεζες σήμερα ανακεφαλαιοποιούνται βάσει μιας έκθεσης της Black Rock την οποία δεν την έχουμε δει στο σύνολό της στη δημοσιότητα, αλλά κυρίως αυτή η έκθεση ήταν βασισμένη σε στοιχεία και σε μια οικονομική πραγματικότητα η οποία δεν υφίσταται πλέον. Άρα είναι ένα μεγάλο ερωτηματικό εάν και τα συγκεκριμένα ποσά μπορούν να καλύψουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Δεύτερον. Μιλούν για μια εθνικοποίηση αυτή τη στιγμή αναγκαστική από τη στιγμή που δεν μπορούν οι ίδιες να καλύψουν το μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου εξ ιδίων δυνάμεων. Αλλά αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται ενταγμένη μέσα σ΄ ένα συνολικότερο σχέδιο. Γιατί η εθνικοποίηση η οποία θα πήγαινε μαζί με μια συνολική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος ίσως να ήταν μια διέξοδος. Έτσι όπως γίνεται τώρα, αδιαφανώς και με σκοπιμότητες που μπορεί να έχουν να κάνουν με το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης μεθαύριο σε κάποιους τραπεζικούς κολοσσούς της Ευρώπης των εγχώριων τραπεζών, αντιλαμβάνεστε ότι εγείρουν πολλά ερωτηματικά.
Και το τρίτο που θέλω να πω. Υπάρχει ένα έλλειμμα ούτως ή άλλως επίσημης ενημέρωσης και νομίζω μια δικαιολογημένη ανησυχία εκ μέρους των καταθετών στο ενδεχόμενο να υπάρξει κάτι αντίστοιχο με την Κύπρου και στην Ελλάδα.
- Μα διασφαλίζονται.. Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία…
Μακάρι να ισχύουν αυτές οι διαβεβαιώσεις, αλλά γνωρίζετε καλά ότι πάντα υπάρχει μια πρώτη φορά που διαψεύδονται αυτά τα πράγματα. Οφείλει αυτή τη στιγμή νομίζω η κυβέρνηση, η οποία χρεώνεται εν πολλοίς αυτό το φιάσκο, να ενημερώσει και να πάρει μέτρα για όλα τα ενδεχόμενα.
Σας επαναλαμβάνω ότι εμείς τουλάχιστον θέτουμε την ανάγκη να υπάρχει μια επίσημη ενημέρωση και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την κυβέρνηση.
- Πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα για τον θόρυβο που γίνεται για την συμπεριφορά, την εμμονή ή την σταθερή θέση… του υπουργού Μανιτάκη προς όφελος των δημοσίων υπαλλήλων, όχι απαραίτητα και των επίορκων. Ταυτόχρονα τον στηρίζει η ΔΗΜ.ΑΡ. Τον στηρίζει ο Αντώνης Σαμαράς που είναι ο επικεφαλής του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά η διαφορά έχει να κάνει ότι το τιμόνι στα χέρια του έχει πάρει ο υπουργός Στουρνάρας. Είναι μια σχέση και μια συμπεριφορά που δεν συνηθίζεται, διεθνώς δεν συνηθίζεται, άλλος υπουργός να παίρνει τα ηνία άλλου υπουργείου, ενώ ο άλλος λέει αν τα πάρεις εσύ, υπέγραψε εσύ.. ταυτόχρονα τον υποστηρίζει ο πρωθυπουργός.. Έχει χαθεί λίγο η μπάλα πολιτικά…
Είναι όμως μόνο εκεί που λέτε το θέμα; Ή τελικά έχουμε μια κυβέρνηση που ούτως ή άλλως έχει δεσμευτεί προηγουμένως, κατά την υπογραφή του μνημονίου 3, για αποχωρήσεις από το δημόσιο και τώρα προσπαθεί με διάφορους τρόπους να το περάσει στην ελληνική κοινωνία και να ικανοποιήσει και τα αιτήματα των δανειστών;
Νομίζω το δεύτερο. Τώρα λοιπόν η κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Εάν δεν το είχαν καταλάβει, τότε νομίζω έχουν μεγάλη δόση αφέλειας. Το είχαν καταλάβει και απλώς συνειδητοποιούν αυτή τη στιγμή ότι είναι αντιμέτωποι με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης, των ίδιων των δημοσίων υπαλλήλων και προσπαθούν με κάθε τρόπο να πάρουν ανάσες χρόνου. Αλλά ξέρετε η διέξοδος δεν μπορεί να είναι με το να πηγαίνουμε τα προβλήματα λίγο πιο πέρα, αλλά το πώς θα ανατρέψουμε συνολικά αυτή την πολιτική η οποία προβλέπει ό,τι προβλέπει για τις αποχωρήσεις από το δημόσιο. Και δεν είναι μόνο αυτή η πλευρά. Έχει και τόσες άλλες πλευρές οι οποίες έχουν καταστήσει κυριολεκτικά κόλαση τη ζωή στην Ελλάδα για τους περισσότερους.
- Πόσο κοντά είστε στη σκέψη Μανιτάκη ή στέκεστε καχύποπτα απέναντί του;…
Ποια ακριβώς εννοείτε, γιατί έχουν ακουστεί πολλά.
- Σ΄ αυτό έχει ένα δίκιο… Ας πάμε στην πιο υγιή λογική που έχει εκφραστεί από την πλευρά του υπουργού Μανιτάκη, ότι ναι μεν θα προχωρήσουμε σε επίορκους υπαλλήλους, ωστόσο να ξεκαθαριστεί μέσα από τη ματιά της δικαιοσύνης και να μην την πληρώσουν μεταξύ αυτών αθώοι που δεν φταίνε σε τίποτα και να κρατήσουμε τους δημόσιους υπαλλήλους που χρειάζεται, αλλά όσοι δεν είναι αρκετοί και έχουν και ένα βεβαρημένο μητρώο δημόσιοι υπάλληλοι κι αυτοί να αποχωρήσουν για να γίνει εξυγίανση του δημοσίου.
Κατ΄ αρχήν πρέπει να αποσυσχετίσουμε το θέμα των επίορκων και της αντιμετώπισης όσων περιπτώσεων αποδειχθεί τελικά ότι είναι πράγματι επίορκοι, γιατί οι περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν οριστικά τελεσιδικήσει, από την όλη αναγκαία αναδιοργάνωση του δημοσίου. Εμείς δεν θέλουμε καμία απόλυση στο δημόσιο. Καμία απόλυση. Αναδιοργάνωση θέλουμε. Επανίδρυση και εκ θεμελίων ανασυγκρότηση. Αυτό όμως νομίζω δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης. Δεν είναι εντός της μνημονιακής ισοπεδωτικής πολιτικής που πάση θυσία θέλει να μειώσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Τις επιπτώσεις της μείωσης των μισθών στο δημόσιο, της μείωσης των υπαλλήλων τις έχουμε δει ήδη στην αγορά, η οποία υφίσταται τη δικιά της ασφυξία και κατά αντανάκλαση έχουμε δει πια και τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα οι οποίες υφίστανται αυτή την απώλεια της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων. Όλοι λειτουργούμε σε μία αγορά και τίποτα δεν μπορείς να το αποκόψεις. Κάθε μέτρο έχει άμεσες επιπτώσεις.
- Απλώς υπάρχει μια απόσταση από το τιτίβισμα του κ. Μανιτάκη που αναφέρει διαρκώς και μας ενημερώνει.. σήμερα τα δικαστήρια αποφάσισαν να απολυθούν 16 επίορκοι υπάλληλοι, μετά από λίγες μέρες 14 .. από αυτό που ζητάει η τρόικα από τον Αντώνη Σαμαρά έως το τέλος του 2014 θα έχουν αποχωρήσει τουλάχιστον είκοσι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι έτσι κι αλλιώς και χίλιοι οπωσδήποτε επίορκοι.. Υπάρχει μια τεράστια απόσταση..
Βεβαίως. Γι αυτό σας λέω ότι εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στις απολύσεις.
To Γραφείο Τύπου