Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/04/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: Δελτία και θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ

Η αμέλεια και η μη επικαιροποίηση της σχετικής νομοθεσίας, έχει ως συνέπεια τον αποκλεισμό τόσο των αλλοδαπών ατόμων με αναπηρία από τρίτες χώρες, νομίμως διαμενόντων στην Ελλάδα, όσο και των γονέων μη αυτοεξυπηρετούμενων ΑμεΑ, από το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

Ο 27χρονος νεαρός N.L. από την Αλβανία, μετά από τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη το 2010, υπέστη βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Μετά την επίσημη γνωμάτευση που έλαβε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ως τετραπληγικός (Π.Α. > 80%), ο ίδιος και η μητέρα του ξεκίνησαν ένα δύσκολο αγώνα για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αποκατάσταση της υγείας του, που απαιτεί μεταξύ άλλων τη σχεδόν καθημερινή μετάβασή του σε νοσοκομεία, γιατρούς και κέντρα αποκατάστασης. Ο νεαρός, σύμφωνα με τις επίσημες γνωματεύσεις, τοποθετείται στο 9/15 (μέτρια στο όριο της βαριάς τραυματικής εγκεφαλικής βλάβης) της Κλίμακας Κώματος της Γλασκώβης (Glasgow Coma Scale), δεν εκτελεί καμία στοιχειώδη δραστηριότητα, είναι πλήρως εξαρτώμενος από άλλο άτομο, σε 24ωρη βάση για όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής του ζωής, η μεταφορά του στο αμαξίδιο γίνεται από άλλο πρόσωπο, ενώ προκειμένου να μπορεί να μετακινείται με αυτοκίνητο από άλλο πρόσωπο οφείλει να έχει ελεύθερη θέση στάθμευσης έμπροσθεν της οικίας του, με το ειδικό σήμα αναπηρίας. Τόσο ο νεαρός όσο και η μητέρα του είναι νόμιμα διαμένοντες στην χώρα έχοντας εξασφαλίσει άδεια παραμονής αορίστου χρόνου και είναι άμεσα ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ.

Όταν η μητέρα και μοναδικός κηδεμόνας του νεαρού αιτήθηκε τον Απρίλιο του 2012, μέσω του Εθνικού Κέντρου Αποκατάστασης του Υπουργείου Υγείας, την παραχώρηση μίας θέσης στάθμευσης ΑμεΑ μπροστά στην οικία τους, οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν απάντησαν καν στο αίτημα. Μετά από αρκετές πιέσεις εκ μέρους της Κοινωνικής Υπηρεσίας του ΕΚΑ, δόθηκε προ ημερών προφορικά η απάντηση από υπάλληλο του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ότι η οικογένεια δε δικαιούται το ειδικό σήμα κυκλοφορίας και θέση, καθώς η κείμενη νομοθεσία αποκλείει τους υπηκόους τρίτων χωρών από τους δικαιούχους θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ.

Πράγματι, τρεις (3) διαφορετικοί νόμοι (Ν. 490/76, Άρθρο 1, Ν. 1798/88 Άρθρο 16 και Ν. 1882/90 Άρθρο 23) ορίζουν ότι θέση στάθμευσης ΑΜΕΑ δικαιούνται μόνον Έλληνες πολίτες, ενώ με τον πιο πρόσφατο νόμο (Ν. 2227/94), στους δικαιούχους προστέθηκαν και οι ανάπηροι πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ που ανήκουν στις κατηγορίες των Ν. 1798/88 και 18882/90. Όμως οι ανάπηροι πολίτες, υπήκοοι τρίτων χωρών δεν εμπίπτουν στις ευεργετικές διατάξεις.

Οι διατάξεις του Προεδρικού Διατάγματος 241/2005, με το οποίο θεσπίστηκε το Δελτίο Στάθμευσης για ΑμεΑ, αφορούν τα οχήματα ατόμων με αναπηρία των παραπάνω κατηγοριών. Έτσι, ένας Έλληνας ανάπηρος ή ανάπηρος κράτους-μέλους της ΕΕ, υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση, το Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ, αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας, καθώς και φωτοτυπίες της άδειας κυκλοφορίας και του διπλώματος οδήγησης, τυγχάνει έγκρισης της σχετικής αιτηθείσας αίτησης στάθμευσης. Όμως ένα άτομο με αναπηρία από την Αλβανία, όπως στην προαναφερθείσα περίπτωση, δεν μπορεί να εκδώσει το απαραίτητο Δελτίο και, κατʼ επέκταση, δεν μπορεί να λάβει την αντίστοιχη θέση στάθμευσης.

Το ίδιο ΠΔ, κατά παράδοξο τρόπο, ορίζει ως δικαιούχους του Δ.Σ. ΑμεΑ (αρ. 1, παρ.4β) άτομα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα αναδοχής ή υιοθεσίας Ατόμων με Αναπηρίες και είναι κάτοχοι ΙΧ οχημάτων «που έχουν αποκτηθεί χωρίς τις διαδικασίες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία περί απαλλαγής τελών ταξινόμησης για Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα», αλλά όχι τους Αʼ βαθμού συγγενείς ΑμεΑ! Την εν λόγω αδικαιολόγητη παράλειψη έχει τονίσει ήδη από το 2010 η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με υπόμνημά της (Αρ. Πρωτ.: 3527/25.11.2010) προς τη Γραμματεία της Διϋπουργικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, ζητώντας την τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 1, προκειμένου στους δικαιούχους του Δ.Σ. ΑμεΑ να περιληφθούν «οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν Αʼ βαθμό συγγένειας με το άτομο με αναπηρία εφʼ όσον αποδεδειγμένα το αυτοκίνητο καλύπτει τις μεταφορικές ανάγκες του ατόμου με αναπηρία, όπως συμβαίνει με όσους εντάσσονται σε προγράμματα αναδοχής ή υιοθεσίας».

Επειδή η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι βασικά συνεκτικά στοιχεία της Δημοκρατίας.

Επειδή τα άτομα με αναπηρία, υπήκοοι τρίτων χωρών δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται από τη Διοίκηση ως πολίτες γʼ κατηγορίας, στερούμενα δικαιώματα που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα ΑμεΑ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Θα επικαιροποιήσει τη σχετική νομοθεσία, συμπεριλαμβάνοντας και τα άτομα με αναπηρία από τρίτες χώρες, στους δικαιούχους Δελτίου Στάθμευσης ΑμεΑ και κατʼ επέκταση, στους δικαιούχους θέσεων στάθμευσης ΑμεΑ;

2.    Θα κάνει δεκτή, έστω και τώρα, την πρόταση της ΕΣΑμεΑ για τροποποίηση της παρ. 4 του άρθρου 1 του ΠΔ 241/2005, προκειμένου στους δικαιούχους του Δ.Σ. ΑμεΑ να περιληφθούν και οι κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων που έχουν Αʼ βαθμό συγγένειας με το άτομο με αναπηρία εφόσον αποδεδειγμένα το αυτοκίνητο καλύπτει τις μεταφορικές ανάγκες του ατόμου με αναπηρία;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Ειρήνη Αγαθοπούλου

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Θοδωρής Δρίτσας