Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με την επίκληση αστήρικτων τυπικών λόγων, και χωρίς να τολμήσουν να κάνουν αντιπαράθεση επί της ουσίας, καταψήφισαν στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την επαναφορά του μηνιαίου κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας στα 461 ευρώ, όπως και για την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και επίσης για την επανασύσταση και αναβάθμιση των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας.
Την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπερψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής ενώ η ΔΗΜΑΡ ψήφισε παρών.
Ακολουθούν αποσπάσματα των ομιλιών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
«Με την πρόταση νόμου μας προτείνουμε την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα πριν τη μείωση του επίπεδα (751 ευρώ), την αποκατάσταση του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων των ΟΕΚ-ΟΕΕ. Και το προτείνουμε όχι μόνο για λόγους να αποκατασταθούν οι μισθοί και για να υπάρξει μια αύξηση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών νοικοκυριών και για να υπάρξει και μια ανάταξη της οικονομίας και μια αναζωογόνησή της και για να καταπολεμηθεί η ύφεση και η ανεργία. Αυτό είναι η μια πλευρά.
Το κάνουμε και για λόγους βεβαίως κοινωνικής δικαιοσύνης, διότι οι αλλαγές που έγιναν με αυτή την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με αριθμό 6/28.2.2012 που κατάργησε τον κατώτατο μισθό ουσιαστικά και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ωφελήθηκαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και έχασαν αυτοί που πραγματικά παράγουν τον πλούτο, οι εργαζόμενοι της χώρας μας και κυρίως οι πιο χαμηλόμισθοι. Θα επιμείνουμε σε αυτό και είναι δέσμευσή μας ακόμη και αν δεν ψηφιστεί τώρα η πρόταση νόμου μας, αν συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια αριστερή προοδευτική αντιμνημονιακή κυβέρνηση αύριο, ένα από τα πρώτα μέτρα που θα πάρει θα είναι αυτό το μέτρο.
Ταυτόχρονα, εκτός από την αποκατάσταση του κατώτερου μισθού, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, προτείνουμε και την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Είπα και πριν ότι η μεταφορά τους στον ΟΑΕΔ έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε και αρμοδιότητές τους να συρρικνωθούν και ορισμένες από αυτές, όπως το κατασκευαστικό έργο, να καταργηθεί. Ψάχνοντας, κύριε Πρόεδρε, το δεύτερο μνημόνιο με βάση το οποίο ουσιαστικά καταργήθηκαν, συρρικνώθηκαν και τελικά ενσωματώθηκαν στον ΟΑΕΔ οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι δεν επιβάρυναν ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο και τον κρατικό προϋπολογισμό, διότι τα έσοδά του προέρχονταν αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και εκτός από το ότι έμειναν μόνο με εισφορές εργαζομένων, γιατί των εργοδοτών καταργήθηκαν πριν από έξι μήνες, είδα ότι στο μνημόνιο περιγράφονταν ότι καταργούνται οι δυο αυτοί Οργανισμοί γιατί είναι ελάσσονος σημασίας το κοινωνικό έργο το οποίο επιτελούν. Κύριε Πρόεδρε και κυρίως, κ. Υπουργέ, ήταν έλασσον το κοινωνικό έργο που επιτελούσαν όταν κατασκεύαζαν εργατικές κατοικίες για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να πάρουν σπίτι; Όταν επιδοτούσαν τα δάνεια τα στεγαστικά; Τα δάνεια και το ενοίκιο; Όταν επιδοτούσαν το δικαίωμα των εργαζομένων να κάνουν διακοπές; Το δικαίωμα των εργαζομένων να πηγαίνουν θέατρο και κινηματογράφο; Όταν επιδοτούσαν το δικαίωμά τους να παίρνουν βιβλία; Όχι βέβαια. Αυτές οι κοινωνικές παροχές ήταν μείζονος σημασίας και αφορούσαν τα πιο χαμηλόμισθα στρώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Για όλους αυτούς τους λόγους εμείς προτείνουμε την επανασύσταση τους και την αναβάθμιση του κοινωνικού τους έργου, γιατί αν χθες χρειαζόμασταν τους Οργανισμούς Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας μια φορά, σήμερα, με την εφαρμογή αυτών των μνημονιακών, κατεδαφιστικών πολιτικών, χρειαζόμαστε αυτούς τους Οργανισμούς και τις κοινωνικές πολιτικές τους χίλιες φορές περισσότερο. Γι' αυτό επιμένουμε και ζητάμε πραγματικά να στηρίξετε ανεξαρτήτως πολιτικής ή άλλης κομματικής άποψης αυτή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που αποκαθιστά και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και τη δυνατότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να επιβιώσουν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».
«Η επαναφορά του κατώτατου μισθού, συμπεριλαμβανομένων και των επιδομάτων ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών κι επικινδύνου εργασίας, η λειτουργία του ΟΜΕΔ, η λειτουργία των συλλογικών συμβάσεων κι ενδεχομένως η επανασύσταση των Φορέων, αποτελούν πάγια Θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Ο κ. Μητρόπουλος εγκάλεσε την Κυβέρνηση για τη ρήτρα «βουλγαροποίησης» των μισθών, για την κατάργηση από το πρώτο Μνημόνιο του εγγυημένου κατώτατου μισθού, όπου «η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη για όλους υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης», καθώς και για όλες τις μόνιμες δομικές επιλογές του συστήματος που αφενός δεσμεύουν τη χώρα μέχρι το 2060, αφετέρου δεν αντιμετωπίζουν ούτε το χρέος, ούτε φέρνουν την πολυπόθητη ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα. Η αποφλοίωση των μισθών από τα επιδόματα και τις προσαυξήσεις σύμφωνα με τα υπεσχημένα από την Ελληνική Κυβέρνηση, η εισοδηματική καταβύθιση κι η ολοσχερής αποδόμηση του κοινωνικού Κράτους, συνιστούν κυβερνητικές επιλογές, που καταδικάζουν τη χώρα στην υπανάπτυξη».
«Είναι σαφές ότι η προοπτική και η λογική την οποία υπηρετούν, είναι ακραιφνείς οπαδοί της Σχολής του Σικάγου, προφανώς ξέρουν το δόγμα του «ΣΟΚ» απέξω και ανακατωτά και το εφαρμόζουν σε κάθε μορφή και δη στα εργασιακά. Εάν κάνει κάποιος μια ιστορική αναδρομή για το πώς ξεκινά η κρίση και το που φθάνει θα δει ότι ενώ στην αρχή ο ιδιωτικός τομέας ήταν στο απυρόβλητο και έφταιγαν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, τώρα έχουμε φθάσει στην λογική ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός ο οποίος δεν δίνει πρόσβαση στον ανταγωνισμό. Καταφέρατε να πάτε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ και οι συνάδελφοι Βουλευτές το ψήφισαν αυτό και φαντάζομαι ότι στις περιφέρειές τους λένε ότι δεν φταίνε αυτοί, αλλά οι άλλοι Βουλευτές.
Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό και εκεί λέτε ψέματα διότι ήδη έχετε βγάλει προγράμματα μέσω των περιφερειών όπου οι μισθοί είναι στα 470 ευρώ. Οπότε κάποια στιγμή θα επικαλεστείτε αυτούς τους μισθούς και θα πείτε ότι δεν γίνεται να είναι 586 ευρώ ο κατώτατος μισθός και με την δυνατότητα που σας δίνετε από την 1η Απριλίου, εσείς να ορίζετε τον κατώτατο μισθό, θα λέτε ότι εφόσον τα προγράμματα παίρνουν 470- 450 ευρώ, θα πρέπει και ο κατώτατος μισθός να πάει χαμηλότερα. Βλέπετε πως διαμορφώνεται η λογική του πώς εσείς θα εφαρμόζετε δόγματα του «ΣΟΚ» στον ιδιωτικό τομέα; Αυτό ακριβώς ψηφίζετε κύριε Υπουργέ, και είναι ψηφισμένα από το πρώτο Μνημόνιο το οποίο καταγγέλλατε και ήρθατε με το τρίτο Μνημόνιο να εφαρμόσετε ακριβώς.
Εμείς στο πρόγραμμά μας, στην διακήρυξη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. που υπογράψαμε, στην σελίδα 25 στους προγραμματικούς στόχους λέμε ότι «θα ακυρώσουμε τα Μνημόνια και τους Εφαρμοστικούς νόμους στην Βουλή όπως ακριβώς ψηφίστηκαν». Δεν κάνουμε βήμα πίσω από αυτή μας την σκέψη».
«Όλα είναι μαθηματικά και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, με μισθός των 400 ?, με 27%-30% πραγματική ανεργία και με ένα χρέος γύρω στα 320 δισ., πώς θα καταφέρουμε να έχουμε εισοδήματα;
Πριν από λίγο, ο Υπουργός μας επικαλέσθηκε το άρθρο 73, παράγραφος 3 του Συντάγματος. Για το άρθρο 22 του Συντάγματος που μιλάει για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις, το οποίο είχε καταργηθεί και για το οποίο δεν ακούγεται τίποτα, δεν τους ενοχλεί; Θα έπρεπε να ντρέπεται ο Υπουργός Εργασίας που μας επικαλείται το Σύνταγμα, το οποίο έχουν κατακρεουργήσει.
Φέραμε μια πρόταση νόμου που έχει να κάνει με την επαναφορά των στοιχειωδών, δηλαδή αυτό που ζητάνε οι εργοδότες, οι φορείς των εργοδοτών και οι φορείς των εργαζομένων, πλην του ΣΕΒ, δηλαδή να γίνονται ελεύθερες διαπραγματεύσεις και να υπάρχει υποχρεωτικότητα των συμβάσεων. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι για τα επόμενα τριάντα χρόνια ο ελληνικός λαός και όλοι οι εργάτες γενικότερα να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς αξιοπρέπεια.
Άρα, άμεσα πρέπει να γίνει επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποχρεωτικότητα, επαναφορά του νόμου τον οποίο που είχαν ψηφίσει και οι 300 το 1990.
Αυτό που πρέπει να γίνει, είναι ότι πρέπει να φύγει η Τρόϊκα και να υπάρχει Ελληνική Κυβέρνηση.»
Μιλώντας για την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υποστήριξε ότι «σήμερα γίνεται περισσότερο αναγκαία» μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, την επιβολή επιχειρησιακών συμβάσεων μέσω των ενώσεων προσώπων και την έκταση που έχει λάβει η εκ περιτροπής εργασία, με αποτέλεσμα το ποσό του κατώτερου μισθού, να τείνει να γίνει ο μέσος καθολικός μισθός.
Υπενθυμίζοντας ότι από μόνοι τους οι νόμοι δεν φτάνουν για κατοχυρωθούν οι μισθοί, αλλά επειδή οι νόμοι παράγουν αποτελέσματα, κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ώστε «να υπάρχει το νομικό δεδομένο που θα βάζει στοιχειώδη περιορισμούς στην αυθαιρεσία της αγοράς εργασίας».
Τέλος, σχετικά με την συνήθη κυβερνητική επιχειρηματολογία περί «διαφθοράς», αναρωτήθηκε αν «οι συνδικαλιστές της Αριστεράς ήταν στην κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια», τονίζοντας ότι «έτσι που το πάει η συγκυβέρνηση, θα καταργήσει και το δικαίωμα στην απεργία, διότι απειλεί τους καημένους εργοδότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να κατεβάσουν και άλλο τους μισθούς».