Για την επιστράτευση των καθηγητών
- κ. Σκουρλέτη, υπάρχει το ένα κομμάτι της ουσίας των προβλημάτων και των ρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει και το άλλο όμως, το κομμάτι της επιστράτευσης, υπάρχει απεργία μέσα στις εξετάσεις…
Και αυτά ουσιαστικά είναι.
- Που και αυτά ουσιαστικά είναι, αλλά λέω το κεντρικό κομμάτι είναι οι θέσεις, τι θα κάνουμε με την εκπαίδευση, τι θα κάνουμε με τους εκπαιδευτικούς, πώς θα είναι διαρθρωμένα. Γιατί λέμε, λέμε, λέμε ότι ενδιαφερόμαστε, αλλά και φέτος κενά είχαμε και πέρυσι κενά είχαμε και πρόπερσι κενά είχαμε και όλα αυτά τα χρόνια είχαμε τους ωρομίσθιους οι οποίοι τρέχουν από σχολείο σε σχολείο και παίρνουν – να μην πω τι παίρνουν από λεφτά - και πάει λέγοντας.
Ψίχουλα παίρνουν.
- Τα προβλήματα είναι υπαρκτά. Τώρα συζητάμε, όμως, και ένα επιπρόσθετο πρόβλημα ότι, έχουμε μια κινητοποίηση μέσα στις εξετάσεις και η αντίδραση από την άλλη πλευρά είναι η επιστράτευση. Και στα δύο θα ήθελα την άποψή σας. Εσείς στηρίζετε τα αιτήματα, αλλά στηρίζετε και την απεργία;
Νομίζω, ότι ακριβώς δε μπορούμε να βλέπουμε ξεχωριστά το ένα από το άλλο. Δηλαδή, δεν μπορούμε ξαφνικά να θυμόμαστε το σχολείο την ώρα των εξετάσεων. Πρέπει να βλέπουμε τη συνολική εικόνα. Και η συνολική εικόνα είναι έτσι όπως την περιγράψατε, η οποία είναι επιδεινούμενη τα τελευταία χρόνια.
Με ενδιαφέρει να βλέπουμε συνολικά την εικόνα και την κορύφωση των προβλημάτων και τις επιλογές της κυβέρνησης στη συγκεκριμένη συγκυρία. Η συνολική εικόνα, λοιπόν, μιλάει για δεκάδες ώρες που έχουν χαθεί από κενά που έχουν υπάρξει. Μιλάει για καθηγητές οι οποίοι, παρά την κατάργηση των επισήμων προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας, μόνοι τους αφιλοκερδώς – και δεν έχω ακούσει να το προβάλλετε όχι μόνο εσείς αλλά συνολικά τα ΜΜΕ αυτή την ανιδιοτελή πράξη αλληλεγγύης, στήριξης που υπήρξε από δεκάδες καθηγητές, φέτος, αυτές τις δύσκολες ώρες για τις ελληνικές οικογένειες –πήγαν και ανιδιοτελώς έκαναν φροντιστήρια.
- Δεν είναι γενικευμένη εικόνα, πάντως, αυτή που λέτε.
Είναι μια εικόνα που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια. Και τείνει να γενικευτεί. Αυτά, λοιπόν, θα έπρεπε και γενικευμένο να μην είναι να το προβάλουμε ως παράδειγμα. Δεν πρέπει να λειτουργούν παραδειγματικά τα ΜΜΕ;
- Βεβαίως θα έπρεπε.
Να σταθούμε, λοιπόν, να δείξουμε την εικόνα των κακοπληρωμένων καθηγητών, των καθηγητών που πληρώνονται λιγότερο από τους συναδέλφους τους στην Ευρώπη.
- Για να είμαστε ειλικρινείς, όπως θα έπρεπε – και έχετε δίκιο, απόλυτο δίκιο – να βάλουμε αυτού του είδους παράδειγμα αλληλεγγύης, δεν θα έπρεπε να έχει κανένα κόμμα πρόβλημα πολιτικό να λέμε ότι υπάρχουν και εκπαιδευτικοί οι οποίοι αμαυρώνουν αυτή την εικόνα του εκπαιδευτικού, δεν κάνουν τα ωράριά τους….. Προχθές μετά από 9 χρόνια – δεν λέω ότι είναι το γενικευμένο, όπως και το άλλο δεν είναι το γενικευμένο – λέω και για τα δύο.
Άρα, να μην μιλήσουμε για τις εξαιρέσεις.
- Να πούμε για τα δύο.
Να τα πούμε όλα αλλά,…
- Ο άλλος, πέρασαν 9 χρόνια, είχε να πατήσει 2 χρόνια στο σχολείο και πέρασαν 9 χρόνια για να του πουν περάστε έξω…Να λέμε τα καλά να λέμε και τα άσχημα. Να διορθώνουμε τα άσχημα και να ενισχύουμε τα καλά.
Να τα πούμε όλα, αλλά να μην πιάσουμε μία περίπτωση και να την κάνουμε σημαία μας, για να καταρρακώσουμε έναν κλάδο του οποίου του έχουμε αναθέσει τη μόρφωση των αυριανών πολιτών της κοινωνίας.
- Ποια είναι η καθαρή θέση σας στον ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σκουρλέτη; Έχετε μια Βαβέλ στον ΣΥΡΙΖΑ…
Αφήστε τη Βαβέλ. Η Βαβέλ υπάρχει αλλού, δεν υπάρχει σε αυτά τα ζητήματα. Εδώ υπάρχουν προβλήματα και πρέπει ο καθένας καθαρά να τοποθετείται απέναντι σε αυτά.
Άκουσα πριν, λοιπόν, ότι η επιστράτευση είναι το ύστατο μέσο είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Εδώ, όμως, είναι ο κανόνας αυτής της κυβέρνησης. Και φοβάμαι πάρα πολύ ότι, το σκεπτικό αυτής της επιστράτευσης δεν αφορά μόνο τη δεδομένη συγκυρία των εξετάσεων και των εκπαιδευτικών. Αφορά μια πολιτική απόφαση που συνιστά μια προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού να εμπεδωθεί ένα πολύ συγκεκριμένο κλίμα έκτακτων μέτρων στην κοινωνία.
Επιστράτευση, λοιπόν, σε αυτούς που εργάζονται στη Ναυτιλία, επιστράτευση στα ΜΜΕ, των γιατρών ενδεχομένως… Άρα, μιλάμε για μια αδιαλλαξία, έναν αυταρχισμό και μία καταστολή που έχει αποδειχθεί τελικά η βασική στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.
- Μίλησε και για συντεχνίες, όμως, ο Πρωθυπουργός, όπως ακούσατε χθες, που λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Κλείνουν την Αθήνα, απαγορεύουν την είσοδο στα λιμάνια, έτσι;
….για να καλύψει την καταστροφική πολιτική που έχει κλείσει δεκάδες επιχειρήσεις, που μας έχει κάνει πρωταθλητές στην ανεργία…
- Τα έχετε καταδικάσει εσείς αυτά; Μια φορά; Ότι δεν πρέπει να κλείνουν τα λιμάνια;
Αφήστε τώρα αυτά, μιλάμε για τη συνολική εικόνα. Πηγαίνετε σε έναν έμπορο υπερχρεωμένο που δεν μπορεί να πληρώσει την ασφάλειά του, δεν έχει να πληρώσει τους προμηθευτές του, τους υπαλλήλους του και πείτε του ότι φταίει το ότι έγιναν δέκα απεργίες παραπάνω. Θα σας κυνηγήσει.
- Τι 10 απεργίες. Κάθε μέρα έχουμε συγκεντρώσεις και πορείες στο Κέντρο. Μην υποτιμάτε το θέμα αυτό κ. Σκουρλέτη, θα το βρείτε μπροστά σας.
Δεν το υποτιμώ, αλλά κοιτάξτε. Ο αυταρχισμός, η αδιαλλαξία είναι αυτά που χαρακτηρίζουν, αυτή την στιγμή, την επίσημη στάση της κυβέρνησης. Και ξέρετε κάτι; Εδώ πέρα πρέπει να είμαστε καθαροί. Η ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του κλίματος, για να χάσουν οι μαθητές και οι οικογένειες τη «γαλήνη» τους, γιατί η «γαλήνη» έχει χαθεί εδώ και τρία χρόνια…Γαλήνη είναι να βλέπεις τον πατέρα σου να χάνει τη δουλειά του; Γαλήνη είναι να πρέπει να πληρώσεις το χαράτσι; Γαλήνη είναι να πηγαίνει το παιδί και να λιποθυμάει από την πείνα μέσα στην τάξη;
- Γιατί τα βάζετε όλα μέσα στο ίδιο καλάθι κ. Σκουρλέτη;
Γιατί η ζωή μας έχει 24 ώρες το 24ωρο και όλα τελικά μπαίνουν μαζί.
- Ένα λεπτό κ. Σκουρλέτη, έχουμε εξετάσεις την Παρασκευή. Να γίνουν οι εξετάσεις την Παρασκευή ή να μην γίνουν; Μου λέτε ο άνεργος, ο φτωχός, εντάξει όλα αυτά.
Σας απαντώ λοιπόν. Υποστηρίζω με φανατισμό αυτό που είπε και πριν ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Να παγώσει τα μέτρα η κυβέρνηση, να τα αποσύρει αυτή τη στιγμή, να γίνουν οι εξετάσεις και να αρχίσει ο διάλογος. Γιατί δεν το κάνει;
- Μόνο έτσι να γίνουν οι εξετάσεις;
Είναι το αυτονόητο. Εδώ που έχουμε φτάσει, νομίζω, αυτή είναι η μοναδική διέξοδος. Και την αποκλειστική ευθύνη την έχει πια η κυβέρνηση, που πυροδοτεί αυτό το κλίμα και παίζει, πράγματι, με τις αγωνίες της ελληνικής οικογένειας.
- Μήπως να δούμε ταυτόχρονα και τον αυταρχισμό και την αδιαλλαξία, τη σύγκρουση πάνω στην αδιαλλαξία και των δύο πλευρών; Γιατί, εγώ να συμφωνήσω μαζί σας ότι, το Υπουργείο έφερε σε ακατάλληλη ώρα την πρόταση και δεν συζητάει και τις δικές του προτάσεις, αλλά και από την άλλη πλευρά «μπετόν αρμέ», ακίνητοι. Δηλαδή, αν δεν μπει η κουβέντα, και αυτή έχει σημασία, πώς θα το αναλύσουμε; Θα προβάλλει ο καθένας τη θέση του και θα σκοτωνόμαστε.
Γιʼ αυτό, κ. Λυριτζή, σας μίλησα για τη συνολική εικόνα. Διότι, αυτό αποτελεί τη στρατηγική της κυβέρνησης. Της δήθεν πυγμής. Για να καλύψει τι; Την πραγματική και την πλήρη αποτυχία της.
Για την απόφαση του Eurogroup
Νομίζω ότι έχουμε απανωτές διαψεύσεις του κλίματος τεχνητής αισιοδοξίας που πάει να διαμορφώσει ο πρωθυπουργός. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα. Και η έκθεση του ΔΝΤ, αν κανείς διαβάσει κάτω από την επιφάνεια, διαπιστώνει ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, και ιδιαίτερα στους τομείς των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών, όπως στα ζητήματα της φοροδιαφυγής, και ο κ. Στουρνάρας στη συνέντευξη που έδωσε την προηγούμενη βδομάδα προανήγγειλε νέα μέτρα και συνέδεσε το αν θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα με την επίτευξη των στόχων και μάλιστα στοχοποίησε κατά έναν αδιανόητο τρόπο τα ήδη καθημαγμένα μεσοτρώματα και τους ελεύθερους επαγγελματίες και είπε ότι για τη φοροδιαφυγή, λέει, ευθύνεται ότι έχουμε πολλούς ελευθεροεπαγγελματίες, για τους οποίους προανήγγειλε τη μείωση των συντάξεών τους.
Αλλά αυτά τα οποία είδαμε με έναν δειλό τρόπο σ΄ αυτές τις τοποθετήσεις, έρχεται η έκθεση της Κομισιόν να πει ότι μας ξέφυγε η ύφεση, μας ξέφυγε η ανεργία και τη διετία ʽ 15-΄16 θα παρθούν μέτρα 7,5-8 δις. Προσέξτε όμως το μέγεθος 7,5 δις μέτρα διαφορετικά λειτουργεί να το παίρνεις το ΄10 που έχεις ένα ΑΕΠ της τάξης των 220 δις και διαφορετικά να το παίρνεις το 2015 και 2015 που το ΑΕΠ έχει πέσει στα 175 δις. Είναι δυσβάσταχτο.
Άρα λοιπόν πάμε να πολεμήσουμε την αποτυχία ενός προγράμματος με την ίδια ακριβώς λογική. Με ύφεση πάμε να πολεμήσουμε την ύφεση. Αυτό είναι αδιανόητο, καταστροφικό, άδικο και αντικοινωνικό.
- Από την άλλη πλευρά δεν είμαστε στην ίδια κατάσταση που ήμασταν πριν….
Βεβαίως είμαστε σε πολύ χειρότερη κατάσταση…
- Είμαστε σε χειρότερη;…
Σε πολύ χειρότερη. Διότι έχουμε ανεργία της τάξης του 30% στο σύνολο της κοινωνίας, 60% στους νέους ανθρώπους διότι έχουμε κλείσιμο δεκάδων επιχειρήσεων, διότι έχουμε μετανάστευση. Μου έλεγαν φίλοι οι οποίοι μιλάνε για το σημερινό Βέλγιο.. Πηγαίνετε στις Βρυξέλλες να δείτε τη νέα γενιά μεταναστών. Νέα παιδιά τα οποία πηγαίνουν με τις οικογένειές τους και δεν έχουν παπούτσια. Έλληνες. Έρχονται καραβιές… Ιδιαίτερα μάλιστα μου έλεγαν ότι είναι από την ορεινή Ηλεία και Αρκαδία. Συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ζουν σε καταστάσεις τραγικές.
Η κοινωνική χρεοκοπία είναι μια πραγματικότητα, η οποία δεν ωραιοποιείται και τη βιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
Αυτά τα οποία λέγονται για τα spreads τα οποία πέφτουν κ.λπ. είναι κάποιοι κωδικοί, είναι μία γλώσσα η οποία μπορεί να αφορά ένα παιχνίδι κερδοσκοπίας εντός των αγορών, αλλά που δεν συμβαδίζει με τις πραγματικές εξελίξεις στην οικονομία και την κοινωνία. Η δικτατορία των αγορών, η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική δράση τους είναι η βασική αιτία σήμερα της παγκόσμιας οικονομικής και συστημικής κρίσης. Άρα λοιπόν αν δεν μπουν νέοι κανόνες και δεν περιοριστεί, νομίζω ότι δεν θα βγούμε από την κρίση.
To Γραφείο Τύπου