Οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας επαίρονται διότι η ανάπτυξη υποτίθεται είναι προ των πυλών, αλλά η πραγματικότητα συνεχίζει να τους διαψεύδει. Η τελευταία έρευνα της ICAP, σύμφωνα με την οποία 9 στις 10 βιομηχανίες βρίσκονται στα όρια της πτώχευσης, καταδεικνύει ότι η κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία μόνο τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί. Συγκεκριμένα, από τις 7.320 βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις που αξιολογήθηκαν από την εταιρεία οικονομικών ερευνών, το 87.1% κατατάσσεται στη ζώνη υψηλού πιστωτικού κινδύνου.
Η μειωμένη ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εταιρειών που εντείνει την ύφεση, αυξάνει την ανεργία και έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δεν οφείλεται στο υψηλό εργασιακό κόστος, όπως υποστηρίζουν η τρόικα και η συγκυβέρνηση. Οφείλεται πρωτίστως στη μεγάλη απόκλιση των επιτοκίων στα οποία δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους στην ευρωζώνη. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν σε απάντηση ερώτησης Έλληνα ευρωβουλευτή: «Τα επιτόκια νέων δανείων ετήσιας διάρκειας προς επιχειρήσεις κυμαίνονται από 2% στη Γερμανία και στη Γαλλία μέχρι 6.5% στην Ελλάδα».
Είναι προφανές σε όλους, εκτός από τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ότι δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθεί η εθνική οικονομία όταν ο επιχειρηματικός δανεισμός τελεί υπό το βάρος ενός τόσο συντριπτικού ανταγωνιστικού μειονεκτήματος. Παρά τις εγγυήσεις και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -με χρεώστη πάντα τον ελληνικό λαό- η παροχή ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα διατηρείται σε μηδενικά επίπεδα. Οι κυβερνώντες σήμερα εικονολατρούν, ενώ η χώρα βρίσκεται μπροστά σε έναν επερχόμενο κοινωνικό εφιάλτη, όπου η σημερινή ανεργία του 28% μπορεί να φαντάζει ανεκτή.
To Γραφείο Τύπου