Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/05/2013

Αποσπάσματα συνέντευξης του Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Βʼ Αθήνας, στην εκπομπή της Νόνης Καραγιάννη, στον ρ/σ «Αθήνα 9,84»:

-     Με τη ρητορική της η κυβέρνηση προσπαθεί να ταυτίσει τη Χρυσή Αυγή με τον ΣΥΡΙΖΑ, υπό την έννοια της λογικής των άκρων. Ποια είναι η άποψη σας;

Θεωρούμε ότι αυτή η ταύτιση από την κυβέρνηση της Χρυσής Αυγής με τον ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά εξυπηρετεί την Χρυσή Αυγή και, κατά κάποιον τρόπο, της παρέχει μια ανοχή στις εγκληματικές της ενέργειες που πολλές φορές παραβιάζουν και το κοινό ποινικό δίκαιο. Νομίζω ότι η τακτική αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης είναι απαράδεκτη και περιμένουμε τα σχόλια του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ που στηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση. Γιατί, αν δεν το κάνουν –καθώς ο κ. Κεδίκογλου μιλά ως κυβερνητικός εκπρόσωπος–, θα αποδείξουν για άλλη μια φορά ότι δεν είναι συγκυβερνόντα κόμματα με την ΝΔ, αλλά απλώς τα δεκανίκια και οι «μαϊντανοί» μιας δεξιάς κυβέρνησης του κ. Σαμαρά.

-     Υπάρχει η άποψη ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ παρασύρεται κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας σε αντεγκλήσεις με συναδέλφους από άλλα κόμματα που τραυματίζουν τον κοινοβουλευτικό θεσμό. Συμμερίζεστε αυτήν την άποψη;

Η άποψη αυτή δεν έχει καμία βάση. Τα κοινοβούλια πρέπει να είναι ζωντανά. Δείτε τι γίνεται στο βρετανικό κοινοβούλιο που έχει πολύ μεγαλύτερη ιστορική παράδοση από το δικό μας αλλά και σε άλλα κοινοβούλια της Ευρώπης. Δεν πρέπει να είναι πολιτικά νεκροταφεία. Πρέπει να έχουν διαλόγους και αντιπαραθέσεις πάνω στα ζητήματα που αφορούν νομοσχέδια που κατατίθενται ή τις ερωτήσεις και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο που πραγματοποιείται και έχουν να κάνουν με τα προβλήματα του λαού και την προοπτική της χώρας. Είναι άλλο πράγμα η οξύτατη αντιπαράθεση στη Βουλή με πολιτικά και προγραμματικά επιχειρήματα και άλλο το να βγάζεις μαχαίρια και να σφάζεις μετανάστες ή να χτυπάς σε δημόσια θέα, μπροστά στην τηλεόραση, και προεκλογικά βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ ή να τραμπουκίζεις. Και όσοι δεν το καταλαβαίνουν, ας θυμηθούν σκοτεινές περιόδους της ευρωπαϊκής ιστορίας και κυρίως της Γερμανίας. Ας θυμηθούν με ποιον τρόπο ανοίχτηκε ο δρόμος, καθώς το ναζιστικό καθεστώς ανέλαβε την εξουσία μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και ας δουν τις συνέπειες που είχαν, τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα και την ίδια τη Γερμανία, η ανοχή αυτών των καταστάσεων που βλέπουμε σήμερα κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία.

-    Θεωρείτε ότι ανήκουν στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης χαρακτηρισμοί όπως «ναιναίκοι», «δοσίλογοι» ή «Γουδί»;

Καταρχήν, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, τα «δοσίλογοι» και «Γουδί» δεν ακούγονται. Κάνουμε πολύ έντονη και σκληρή πολιτική αντιπαράθεση, αλλά την κάνουμε με πολιτική ορολογία. Είμαστε ένας χώρος που έρχεται από μακριά, μέσα από την Αριστερά. Η αντιπαράθεσή μας δεν είναι ποτέ προσωπική, είναι πολιτική, είναι οξύτατη όταν την κάνουμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του λαού, αλλά στηρίζεται σε πολιτικά επιχειρήματα και χρησιμοποιεί πολιτικούς χαρακτηρισμούς.

Και θεωρώ ότι, και μόνο το γεγονός ότι κάνουμε κουβέντα γιʼ αυτό, για το εάν ο ένας χαρακτηρισμός είναι έτσι και ο άλλος αλλιώς, τη στιγμή που κάποιοι, εκτός ΣΥΡΙΖΑ, μπαίνουν με όπλα μέσα στη Βουλή και τη στιγμή που κάποιοι συλλαμβάνονται για δολοφονίες και κακοποιήσεις μεταναστών ή άλλων πολιτών και στα σπίτια τους βρίσκονται φυλλάδια ή συνθήματα της Χρυσής Αυγής, νομίζω είναι πάρα πολύ άτοπο. Θα το πληρώσει η χώρα. Θα το πληρώσει η δημοκρατία, εάν η Νέα Δημοκρατία –και κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ όπως ο αιώνιος και επαγγελματίας υβριστής της Αριστεράς, ο κ. Πάγκαλος– συνεχίσει αυτήν την αντιπαράθεση, θα το πληρώσουν και η χώρα μας και ο λαός μας. Και, ειλικρινά, μου προκάλεσε πολιτική ανατριχίλα το να βλέπω να συζητείται το θέμα της άρσης ασυλίας του βουλευτή, του συναδέλφου μου κ. Τατσόπουλου, σε μήνυση που του άσκησε η Χρυσή Αυγή για μια αξιολόγηση πολιτική που έκανε σε συνέντευξή του και να υπάρχουν δεκάδες, πάνω από 50, βουλευτές της ΝΔ, οι οποίοι ψήφισαν να αρθεί η ασυλία του κ. Τατσόπουλου και να δικαστεί από τη Χρυσή Αυγή για την πολιτική εκτίμηση που έκανε για αυτήν. Είναι απίστευτο. Δηλαδή η ΝΔ, προκειμένου να έχει ανοικτό δίαυλο με τους ψηφοφόρους της ΧΑ, υιοθετεί την ατζέντα της ΧΑ για να αντιπαρατεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, πράγμα πολύ επικίνδυνο, και φθάνει στο σημείο να «αδειάζει» ακόμη και τους συμμάχους της στην κυβέρνηση, όπως τη ΔΗΜΑΡ, επιστρέφοντας δύο φορές στον Υπουργό Δικαιοσύνης κύριο Ρουπακιώτη το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας στη χώρα μας.

-    Με αφορμή την ΚΕ του Σαββάτου, εσείς είστε υπέρ της άποψης ότι δεν θα πρέπει να διαλυθούν οι συνιστώσες;

Τις όποιες απόψεις είχαμε, τις εκφράσαμε στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που θέλω να αξιολογήσω είναι το αποτέλεσμα των εργασιών της ΚΕ. Ήταν τελικά ένα αποτέλεσμα συνεννόησης, και στα ζητήματα των συνιστωσών, και στα ζητήματα των τάσεων και πώς θα εκφράζονται και θα εκπροσωπούνται, τα οποία αποτελούν στοιχεία της κουλτούρας μας και της δημοκρατίας μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν τελικά μετά από συνεννόηση όλων μας είναι θετικές και βοηθούν να πάμε σε έναν ουσιαστικό και δημιουργικό διάλογο στο συνέδριο, με στόχο να είναι ένα συνέδριο εξωστρεφές και όχι εσωστρεφές όσον αφορά τα ζητήματα της λειτουργίας μας και της μορφής που θα έχει η δημοκρατία στο εσωτερικό μας. Θέλουμε να είναι ένα συνέδριο εξωστρεφές που να συμβάλει με τις αποφάσεις του στον στόχο μας για ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και για άνοιγμα του δρόμου για μια αριστερή κυβέρνηση και, κυρίως, να συμβάλει με τις αποφάσεις του στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων. Ό,τι είχαμε να πούμε, το είπαμε και από δω και πέρα στον προσυνεδριακό διάλογο το λόγο έχουν τα δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που θα τοποθετηθούν επί όλων των ζητημάτων.

-     Συμμερίζεστε την άποψη ότι το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έχει χάσει τη δυναμική του;

Το θέμα δεν είναι εάν τη συμμερίζομαι ή όχι. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε και την πορεία προς το συνέδριο αλλά και το ίδιο το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για ένα ιστορικό συνέδριο, ένα ιδρυτικό συνέδριο ενός ενιαίου κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ώστε να ανακτήσουμε και να ενισχύσουμε στοιχεία του δυναμισμού μας, την κινηματική μας φρεσκάδα και μια ακόμα πιο ριζοσπαστική δυναμική, που θα αυξήσουν ακόμα περισσότερο την πολιτική και εκλογική επιρροή μας. Αυτήν τη στιγμή στις δημοσκοπήσεις, με τις αναγωγές, βρισκόμαστε περίπου στο 27-28%, δηλαδή περίπου στα ποσοστά που είχαμε πάρει στις δεύτερες βουλευτικές εκλογές. Δεν είναι λίγο αυτό το πράγμα, αλλά δεν φτάνει. Χρειάζεται ένα άλμα παραπέρα, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε πραγματικά την ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ανακτήσουμε μια ακόμη μεγαλύτερη δυναμική από αυτήν που είχαμε πριν από λίγους μήνες.

-     Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά των επενδύσεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, επιχειρήσεων και υποδομών κοινωνικής και στρατηγικής σημασίας για τη χώρα. Θεωρούμε ότι πρέπει να ανήκουν στον έλεγχο του Δημοσίου, για να τα χρησιμοποιεί ως εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας και όχι ως μέσο κερδοφορίας ιδιωτικών συμφερόντων. Είμαστε λοιπόν κατηγορηματικά αντίθετοι. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού και άλλων κοινωνικών αγαθών και, εφόσον είμαστε κυβέρνηση, έχουμε δεσμευθεί ότι θα ακυρώσουμε αυτές τις συμφωνίες όσον αφορά αυτά τα κοινωνικά αγαθά και τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας. Από την άλλη, είμαστε υπέρ βεβαίως των επενδύσεων, αλλά των επενδύσεων που σέβονται τις εργασιακές σχέσεις, σέβονται το περιβάλλον, σέβονται την εργατική και  φορολογική νομοθεσία της χώρας μας. Δηλαδή να είναι παραγωγικές επενδύσεις και όχι πειρατικές επεμβάσεις. Δυστυχώς, από ό,τι φαίνεται, ο κ. Σαμαράς στο ταξίδι του στην Κίνα, κατά τη δική μας γνώμη, έδωσε τέσσερα-πέντε λιμάνια, καμιά δεκαριά αεροδρόμια και, δυστυχώς από ό,τι φαίνεται, πήρε αέρα κοπανιστό και τρεις μεταξοσκώληκες, για να το πω σχηματικά, καθώς από εκεί προήλθαν οι μεταξοσκώληκες και το μετάξι στο Βυζάντιο.

To Γραφείο Τύπου