Αφορμή της συνέντευξης τύπου, οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών στις 13-05-2013 στα πλαίσια της αντιπυρικής περιόδου 2013 στην οποία έχουμε ήδη εισέλθει από τις αρχές του Μαΐου, σχετικά με την ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος και τον καταμερισμό τω ευθυνών σε περίπτωση αποτυχίας αντιμετώπισης των πυρκαγιών, καθώς και οι δηλώσεις Δένδια σε συνέντευξη του στις 10-05-2013, στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα», οι οποίες έρχονται σε άμεση αντίθεση με τις αντίστοιχες του Πρωθυπουργού.
Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχε και ο Τ. Μαυρόπουλος υπεύθυνος του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.
Ο Πρωθυπουργός προέβη στις 13-05-2013 σε «αυστηρότατες» δηλώσεις ενόψει της Αντιπυρικής Περιόδου 2013. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Η πολιτεία έχει προετοιμαστεί από νωρίς για να αντιμετωπίσει τις πιθανές πυρκαγιές στον τόπο μας, που χρόνια καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο και υπονομεύουν την οικονομία μας» και τόνισε:
«Προσωπικά, θα είμαι πολύ αυστηρός, αν διαπιστώσω αδυναμία ή αδράνεια του κεντρικού μηχανισμού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών. Ζητώ από τους πολίτες και τον καθένα χωριστά να βοηθήσει στην προστασία του φυσικού μας πλούτου, να προστατεύσει το κοινό μας σπίτι».
Τέλος, υποσχέθηκε καμπάνιες ενημέρωσης της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας «για το πώς μπορούν οι πολίτες να συνεισφέρουν ουσιαστικά και στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση μιας πυρκαγιάς»!
Ας δούμε τι είπε ο κ. Δένδιας, ο καθʼ ύλην αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε συνέντευξη του στις 10-05-2013, στην εκπομπή «ΝΕΤ στα Γεγονότα»:
«Τα τεχνικά μας μέσα, αν με ρωτάτε αν επαρκούν, η απάντηση είναι ευθέως όχι, δεν επαρκούν. Έχουμε έναν πολύ γερασμένο στόλο αεροπλάνων, δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε άλλα αεροπλάνα. Υπάρχει μελέτη που λέει ότι χρειαζόμαστε δέκα καινούρια αεροπλάνα, Canadair 415. Ούτε κατά διάνοια έχουμε τα χρήματα, ακόμη και να το συζητήσουμε. Πρέπει λοιπόν να πορευτούμε με τα λίγα που έχουμε, με τον γερασμένο μας στόλο, με την ανάγκη να παίρνουμε λάστιχα, χρησιμοποιώντας κονδύλια άλλων σκοπών, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούμε…» Και πιο κάτω συμπληρώνει:
«…τα χρήματα της Πολιτικής Προστασίας διανεμήθηκαν φέτος, παρά την οικονομική στενότητα, πιο νωρίς από οποιαδήποτε άλλη περίοδο… Έχουμε κάνει ό,τι μπορούμε, αλλά θαύματα δεν γίνονται». Μισές αλήθειες δυστυχώς, γιατί είχε γίνει μεν εγκαίρως η κατανομή των κονδυλίων αλλʼ η διανομή τους άρχισε μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου! Πρόληψη κατόπιν εορτής!
Τέλος, αναφερόμενος στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων, διαψεύδει για άλλη μια φορά τον Πρωθυπουργό του, επαληθεύοντας τις επισημάνσεις και καταγγελίες του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.: «Τα αεροπλάνα μας τα δίνει η πολεμική αεροπορία σιγά – σιγά. Είναι έτοιμα, αλλά τι σημαίνει έτοιμα; Ένα παλιό αεροπλάνο, το να είναι έτοιμο δεν σημαίνει πολλά πράγματα. Παραδείγματος χάριν τα παλαιότερα των αεροπλάνων μας, τα Canadair 215, επιχειρούν μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες. Αν έχουμε πάνω από 40 βαθμούς δεν μπορούν να απογειωθούν. Άρα χάνουμε τον μισό μας στόλο πριν ακόμα ξεκινήσει η μέρα.»!
Από τις παραπάνω δηλώσεις γεννώνται, εύλογα πολλά και σοβαρά ερωτήματα, όπως:
- Ενημερώθηκε ο Πρωθυπουργός από τον καθʼ ύλην αρμόδιο υπουργό του, τον κ. Δένδια, πριν κάνει τις εκ διαμέτρου αντίθετες δηλώσεις του περί ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού; Γιατί αυτή η διγλωσσία;
- Δεν έχει πολιτική ευθύνη ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την ετοιμότητα των μέσων πυροπροστασίας και πυρόσβεσης, όταν μάλιστα είναι πολιτική επιλογή της τρικομματικής κυβέρνησης η περικοπή των πιστώσεων που αφορούν στη συντήρηση και την ανανέωση του εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης (15% κάτω από το 2012 και 40% από το 2009), βάζοντας τον κ. Δένδια να «ζητιανεύει» λάστιχα;
-Δεν έχει πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός για την πολιτική του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ που συντηρεί την τριχοτόμηση του Προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, την καθυστέρηση στην πρόσληψη των εποχικών, και την ομηρία των 725 επιτυχόντων δοκίμων Πυροσβεστών;
- Μήπως ανοίγει ο δρόμος, μέσω και των δηλώσεων του υπουργού, για την ενοικίαση πυροσβεστικών αεροπλάνων από ιδιωτικές εταιρίες αφού ο κρατικός στόλος είναι ανέτοιμος; Αλήθεια, μήπως η παραδοχή της διάλυσης αυτής που παρουσιάζει με ενάργεια ο Υπουργός είναι ένα πρώτο βήμα μελλοντικής ιδιωτικοποίησης τομέων αρμοδιότητας του Πυροσβεστικού Σώματος; Γιατί συγκαλύπτεται επίσης ότι ο εναέριος στόλος στερείται Ελικοπτέρων εξαιτίας της καθυστέρησης των συμβάσεων μέσω ΝΑΜΣΑ;
Τελικά όλη η αυστηρότητα του Πρωθυπουργού, πέρα από την επίκληση του πατριωτισμού των πολιτών και του μέχρι αυτοθυσίας φιλοτίμου των Πυροσβεστών, αποσκοπεί στην απόσειση των μεγάλων ευθυνών για την κατάσταση της δασοπυρόσβεσης της κυβέρνησής του, φορτώνοντάς τες στους άλλους. Η κυβέρνησή του αντιλαμβάνεται πλήρως τις συνέπειες των επιλογών της και προσπαθεί να αποσείσει τις ευθύνες. Αυτό συνιστά μια αήθη πρακτική, όχι μόνον της εκ των προτέρων υπόδειξης υπευθύνων, αλλά και εκτόξευσης απειλών προς όλους.
Και ποιους απειλεί, σε ποιούς αποδίδει ο Πρωθυπουργός ευθύνες; Στον «κεντρικό μηχανισμό» (ποιους εννοεί άραγε, αυτούς που θα κινδυνεύσουν στα μέτωπα των πυρκαγιών ή τους καρεκλοκενταύρους ημετέρους), στο Πυροσβεστικό Σώμα που εξαθλιώνεται από τις μνημονιακές πολιτικές αφού τα διαθέσιμα κονδύλια είναι 35% κάτω από το 2009, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που οι ίδιοι διαλύουν, στους πολίτες που δεν γρηγορούν; Ή μήπως θα επιστρατευτεί πάλι το σενάριο περί ασύμμετρων απειλών, ξένων μυστικών υπηρεσιών και στρατηγού – ανέμου;
Εκτός κι αν η αυστηρότητα του Πρωθυπουργού στοχεύει στο να τρομάξει τις πυρκαγιές, μέχρι κατασβέσεως…
Ο βαθμός ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και η κατάσταση των μέσων και του εξοπλισμού του, όπως προκύπτει και από τις τοποθετήσεις των Πυροσβεστών στο πρόσφατο 15ο τακτικό πανελλαδικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) στην Αλεξανδρούπολη, περιγράφεται από τις δηλώσεις Δένδια μάλλον, παρά από τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού.
Η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί και δεν θέλει να επιλύσει τα χρόνια προβλήματα του ΠΣ, τα οποία αναφύονται με οξύτατο τρόπο στις αντιπυρικές περιόδους. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ έχει επανειλημμένως εκφράσει την αγωνία του για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Μόνον το τελευταίο διάστημα (από 16-07-2012 έως 23-042013,) οι βουλευτές του έχουν καταθέσει 10 ερωτήσεις εκ των οποίων 3 επίκαιρες, σχετικά με τα θέματα των πυρκαγιών και οι απαντήσεις της κυβέρνησης κινούνται σε επίπεδο ευχολογίου ή αναλίσκονται σε τεχνικές περιγραφές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ λέει όχι στις περικοπές δαπανών του προϋπολογισμού που αφορούν τα υλικά μέσα, τους μισθούς, τα οδοιπορικά και τις υπερωρίες του προσωπικού και προτείνει, για την περιφρούρηση - σωτηρία, διατήρηση και διεύρυνση του δασικού μας πλούτου:
α) Ουσιαστική πρόληψη ως ακρογωνιαίο λίθο για επιτυχή δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση με την επεξεργασία άλλου μοντέλου δασοπυρόσβεσης, με την ίδρυση αντίστοιχου Κέντρου, συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με προκαθορισμένους και διακριτούς ρόλους και αναβαθμισμένο και πιο ουσιαστικό ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας. Τα κονδύλια για την πρόληψη να διανέμονται στους ΟΤΑ αρκετά πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
β) Ομογενοποίηση του ΠΣ, με ενσωμάτωση των Πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης, ενέργεια που μπορεί να γίνει με ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Επιπλέον, επίλυση του προβλήματος των 725 επιτυχόντων Πυροσβεστών, συμβάσεις για τους εποχικούς με διάρκεια που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου και ορθολογική αξιοποίηση των εθελοντών Πυροσβεστών.
γ) Αναπτυξιακό και κοινωνικά δίκαιο προϋπολογισμό, που θα επιδιώξει τον εκσυγχρονισμό των δομών και την λειτουργική αναβάθμιση του ΠΣ, τόσο σε εξοπλισμό όσο και στην ικανοποίηση των αναγκών του έμψυχου δυναμικού.
δ) «Αποστρατικοποίηση» του ΠΣ και της Πολιτικής Προστασίας γενικότερα με την απόσπασή τους από το Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και επίλυση των προβλημάτων θεσμικού πλαισίου.
To Γραφείο Τύπου