Η κυβέρνηση βρίσκεται δέσμια των αντιφάσεων και των πολλών απόψεων, που υπάρχουν στο ΠΑΣΟΚ για τα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Από τη μιά προβάλλει ως νέα μεγάλη ιδέα την ισότιμη θέση στην Ε.Ε. και από την άλλη οδηγείται στην απομόνωση.
Είναι σε βάρος και αυτής της κυβερνητικής πολιτικής το ότι η Ελλάδα δεν διαθέτει ένα σταθερό συνομιλητή και σύμμαχο στα πλαίσια της Ε.Ε.
Ο ΣΥΝ εξ' αρχής έχει επισημάνει ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να συγκεντρώνεται και να εξαντλείται στην διαρκή επίκληση του βέτο για την χρηματοδότηση της Τουρκίας.
Αυτή η τακτική έχει εξαντλήσει την όποια χρησιμότητά της και τείνει να οδηγήσει στην απομόνωση της Ελλάδας στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτοχρόνως δημιουργεί κινδύνους σε άλλα μείζονα θέματα, όπως η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου.
Η προσπάθεια της Κομισιόν να παρακάμψει το ελληνικό βέτο, με διαβλητά και αμφίβολης ισχύος νομικά επιχειρήματα, είναι ενοχλητική και απαράδεκτη, γιατί διαμορφώνει κλίμα αντιδικίας με την Ελλάδα, την ίδια ώρα που η Κομισιόν αρνείται την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. που είναι και τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία.
Από την άλλη πλευρά η σημερινή κίνηση της Κομισιόν, αποτελεί προώθηση της Εντολής του Συμβουλίου Κορυφής του Κάρντιφ, που δόθηκε και με ελληνική συναίνεση. Όταν ο κ. Σημίτης τότε προσυπέγραφε, τι είχε κατά νου ; Την υπαναχώρηση δια του βέτο; Αυτές είναι οι αντιφάσεις στις οποίες, οδηγεί η αποσπασματική άσκηση εξωτερικής πολιτικής και η διπλωματική αδράνεια εκ μέρους της κυβέρνησης από το Κάρντιφ μέχρι σήμερα.
Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού
To Γραφείο Τύπου