Με τη συμμετοχή 25 κομμάτων από 23 χώρες πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες εργασίες της 15ης Συνάντησης του Φόρουμ Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς (ΦΕΝΑ) που διοργάνωσε ο Συνασπισμός από τις 10 εως τις 12 Δεκεμβρίου 1998 στην Αθήνα.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε με ομιλία του ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και χαιρέτισαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ο Γ.Σουλαδάκης, βουλευτής και μέλος του ΕΓ, από τη Ν.Δ. ο πρώην πρωθυπουργός Τζ.Τζανετάκης, από την ΠΟΛ.ΑΝ. ο εκπρόσωπος Τύπου ʼκης Γεροντόπουλος, από την ΑΚΟΑ ο Γιάννης Μπανιάς και από την Πράσινη Πολιτική ο Κ.Διάκος. Μήνυμα με ευχές για επιτυχία των εργασιών έστειλε ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Η πρώτη συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στη 50η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Κατά τη δεύτερη
ημέρα της Συνάντησης του Φόρουμ Νέας Ευρωπαϊκής
Αριστεράς συζητήθηκαν τα εξής θέματα:
"Παγκοσμιοποίηση και χρηματιστηριακή κρίση"
"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη και η πορεία
προς τις Ευρωεκλογές του 1999"
Η κοινωνική Ευρώπη αποτελεί στόχο-κλειδί των δυνάμεων του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς στη διεκδίκηση μιας προοδευτικής στροφής στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συνόλου της ηπείρου μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα τόσο από την πρώτη μέρα των εργασιών - που ήταν αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα- όσο και από τη δεύτερη μέρα που είχε κύριο θέμα τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές του 1999.
Το Φόρουμ υιοθέτησε διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εισηγήθηκε ο υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης στην οποία ως πρώτος στόχος αναφέρεται ότι "η καταπολέμηση της ανεργίας και η πλήρης απασχόληση είναι προϋπόθεση για πολλές από τις ελευθερίες μας". Επίσης το Φόρουμ καλεί σε πρωτοβουλίες κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, τάσσεται κατά του περιορισμού στο δικαίωμα ασύλου για τους πρόσφυγες και υπέρ της αυστηρής τήρησης της ρήτρας του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες χώρες.
Στη συζήτηση για την παγκοσμιοποίηση και τις πρόσφατες χρηματιστηριακές κρίσεις τονίστηκε η άποψη ότι το διεθνές σύστημα και ειδικότερα ο ΟΗΕ χρειάζεται βαθύ εκδημοκρατισμό για να οικοδομηθεί μια πιο δίκαιη, ειρηνική και οικολογική παγκόσμια τάξη. Από την πλευρά του ΣΥΝ μίλησε για το θέμα ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Τόλιος.
Για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις τις απόψεις του ΣΥΝ παρουσίασε ο Νίκος Μπίστης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και υπεύθυνος για θέματα εξωτερικής και ευρωπαϊκής πολιτικής που τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Η εκλογή κυβερνήσεων που διακηρύσσουν ότι δεν θέλουν να δεσμευτούν πλήρως από την ορθοδοξία της Συνθήκης του Μάαστριχτ έχει δημιουργήσει πιθανότητες για μία αλλαγή πολιτικής προσαρμοσμένης στις νέες συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση ωριμάζουν οι συνθήκες, ώστε όλη η αριστερά στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως από τη θέση που κατέχει στην πολιτική γεωγραφία της κάθε χώρας, να συντονίσει τις δυνάμεις και να διεκδικήσει συγκεκριμένους στόχους στην πορεία προς μία πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.
Η θέση του κόμματός μας είναι ότι με προσεκτικά βήματα, με σεβασμό στις εθνικές ιδιαιτερότητες και στην παράδοση κάθε έθνους, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν και αναβαθμιστούν θεσμοί και λειτουργίες που συμβάλουν στην πολιτική ενοποίηση με όραμα μια δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη Ευρώπη σε ομοσπονδιακή κατεύθυνση."
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κουρδικό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Νίκος Μπίστης επισήμανε: "Προτείνω να στηρίξουμε από τώρα την ιδέα μιας διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση του Κουρδικού ζητήματος και με αυτόν το στόχο να αναπτύξουμε ποικίλες πρωτοβουλίες. Για το θέμα Οτσαλάν, είναι γνωστό ότι ταχθήκαμε υπέρ της παροχής πολιτικού ασύλου. Κατανοούμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ιταλική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση και η ιδέα ενός διεθνούς δικαστηρίου ή μιας δίκης στην Ιταλία θα συμβάλει στη διεθνοποίηση του προβλήματος αντιστρέφοντας τους ρόλους κατηγόρου - κατηγορούμενου.
Δεν υποστηρίζουμε συλλήβδην τις ενέργειες του ΡΚΚ, με ορισμένες ενέργειές του είμαστε σε σαφή αντίθεση, υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα των Κούρδων της Τουρκίας. Είναι θέμα δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυτοδιάθεσης, θέμα διεθνές και όχι ελληνοτουρκικό πρόβλημα.
Είμαστε το κόμμα εκείνο που έχει διακηρύξει ότι μία Τουρκία πορευόμενη προς την Ευρώπη και τη Δημοκρατία θα είναι καλύτερος γείτονας για την Ελλάδα και υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας με βάση πάντα τη συμφωνία και συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο."
To Γραφείο Τύπου