Σε ειδική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα των S-300 ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Είναι μια πολύ λυπηρή στιγμή για την Ελλάδα και την Κύπρο. Δυστυχώς αυτή την δυσάρεστη κατάσταση την διαμόρφωσαν τραγικά λάθη της Ελληνικής και Κυπριακής κυβέρνησης.
Με την χθεσινή εξέλιξη η Ελλάδα και η Κύπρος υπέστησαν σοβαρή πολιτική ζημιά, σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία τους.
Αιτία αυτής της αρνητικής εξέλιξης υπήρξε η λανθασμένη επιλογή για την αγορά των S-300.
Οτι και αν λένε σήμερα ο κ. Σημίτης και ο κ. Κληρίδης το αρχικό λάθος ούτε καλύπτεται ούτε δικαιολογείται.
Αυτό το αρχικό λάθος έχει δυσάρεστες παρενέργειες στο σύνολο της εξωτερικής μας πολιτικής, που από εδώ και πέρα θα φαίνονται όλο και πιο έντονα.
Ο Συνασπισμός από την πρώτη στιγμή επεσήμανε το επερχόμενο αδιέξοδο και πρότεινε υπεύθυνα την απεμπλοκή από την λαθεμένη κίνηση, με έμφαση στους πολιτικούς και διπλωματικούς χειρισμούς για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και τη δίκαιη λύση του Κυπριακού ως διεθνούς προβλήματος εισβολής και κατοχής.
Η κυβέρνηση Σημίτη δεν άκουσε τις προτάσεις του ΣΥΝ, πλειοδοτούσε σε ρητορείες για το δόγμα του Ενιαίου αμυντικού χώρου και τους πυραύλους S-300. Αρνήθηκε σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χειρίσθηκε την υπόθεση σαν οικογενειακή της υπόθεση.
Ο Συνασπισμός είχε εγκαίρως επισημάνει ότι τέτοιες σοβαρές αποφάσεις σε εθνικό θέμα πάρθηκαν μέσα από το πρίσμα εσωτερικών υπολογισμών στην Ελλάδα και στην Κύπρο.
Στο σημείο αυτό ευθύνες άλλης τάξης βεβαίως έχουν και εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που στήριξαν την αγορά των S-300.
Ανεξαρτήτως της λανθασμένης αρχικής επιλογής των S-300 είναι απολύτως απαράδεκτες οι πιέσεις που ασκήθηκαν στην Κύπρο και την Ελλάδα που δεν παραβίασαν την διεθνή νομιμότητα και ασκούσαν δικαίωμα ανεξάρτητης χώρας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των Τουρκικών απειλών.
Η αρνητική κατάληξη της υπόθεσης των πυραύλων ανέδειξε και το αδιέξοδο της μείζονος επιλογής του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδος Κύπρου απότοκος του οποίου ήταν η παραγγελία.
Το δόγμα αυτό, όπως εγκαίρως ο ΣΥΝ είχε επισημάνει, υποβαθμίζει την διεθνή προσωπικότητα της Κυπριακής δημοκρατίας, χωρίς ταυτοχρόνως να ενισχύει τη στρατιωτική θωράκισή της έναντι του Τουρκικού κινδύνου. Η εγκατάλειψη του πολιτικά και στρατιωτικά αναποτελεσματικού αυτού δόγματος θα καταστρέψει την πολιτική μήτρα αδιέξοδων επιλογών για το μέλλον.
Η εσφαλμένη αρχική επιλογή της παραγγελίας των S-300 επιβαρύνθηκε από αλυσίδα σπασμωδικών χειρισμών. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να τεθούν Κύπρος και Ελλάδα υπό πίεση. Ενισχύθηκαν με αυτό τον τρόπο ο τρόπο ο ρόλος και η ετεροβαρείς πιέσεις των ΗΠΑ στο Κυπριακό και εμφανίζεται η εξωτερική πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης ως όμηρος των χειρισμών των ΗΠΑ.
Σήμερα εδώ που έφθασαν τα πράγματα, το ελάχιστο που έχουν να κάνουν οι κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου είναι να σταματήσουν τώρα τη σειρά λανθασμένων χειρισμών.
Η εγκατάσταση στη Κρήτη δεν αποτελεί απεμπλοκή αλλά αντιθέτως αποτελεί παράταση του προβλήματος και εγκυμονεί μεγαλύτερες περιπλοκές με τελική κατάληξη την ίδια υποχώρηση.
Η αναγκαία απεμπλοκή από την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο δεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση του προβλήματος στην Κρήτη. Αφ' ής στιγμής η Κυπριακή κυβέρνηση απεφάσισε την μη εγκατάσταση των πυραύλων στη Κύπρο, δεν έχει κανένα πολιτικό ή στρατιωτικό νόημα η εγκατάστασή τους οπουδήποτε αλλού.
Τα σοβαρότερα όπλα που έχουν Ελλάδα και Κύπρος στο δύσκολο και μακρύ δρόμο για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, είναι το διεθνές δίκαιο, οι αποφάσεις του ΟΗΕ και πάνω από όλα στην παρούσα φάση, η απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου στην Ε.Ε. Αυτή η διαδικασία και όχι η εγκατάσταση των S-300 θορύβησε την Αγκυρα και την ηγεσία του ψευδοκράτους. Αυτή τη προοπτική και διαδικασία οφείλουν η ελληνική και η κυπριακή πλευρά να προστατεύσουν ρίχνοντας όλο το βάρος τους στις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες, διαμορφώνοντας συμμαχίες και ευνοικότερους διεθνείς συσχετισμούς.
Η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Οφείλει έστω και τώρα εξηγήσεις. Το σενάριο περί Κρήτης είναι εξίσου επιπόλαιο και επικίνδυνο σενάριο, που οδηγεί στα ίδια λυπηρά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει επιτέλους σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".
Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση δημοσιογράφων ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:
Για την εγκατάσταση των S-300
στην Κρήτη:
Από τη στιγμή που αποφασίστηκε από την
κυπριακή κυβέρνηση η μη εγκατάσταση των πυραύλων
στην Κύπρο, δεν έχει κανένα πολιτικό ή
στρατιωτικό νόημα η μετακύλιση του προβλήματος
στην Κρήτη. Το σενάριο περί Κρήτης προφανώς
λέγεται για να εκτονώσει τις δυσμενείς
εντυπώσεις από την μη εγκατάσταση στην Κύπρο.
Είναι ένα σενάριο που εμπλέκει την Ελλάδα σε
περιπλοκές. διαιωνίζει το πρόβλημα με
διαφαινόμενη κατάληξη να οδηγηθούμε μετά από
λίγους μήνες στα ίδια αποτελέσματα. Εδώ όμως θα
πρέπει να σταματήσουν αυτοί οι λαθεμένοι
χειρισμοί και η κυβέρνηση να πει την αλήθεια στον
ελληνικό λαό.
Ερώτηση: Αν η κυβέρνηση αρνηθεί το Συμβούλιο των αρχηγών ο ΣΥΝ θα ζητήσει συζήτηση στη Βουλή;
Νίκος Κωνσταντόπουλος:
Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Οι παρενέργειες από την
υπόθεση των S-300 είναι σε βάρος όλων των μετώπων
της εξωτερικής μας πολιτικής. Οφείλει από μόνη
της η κυβέρνηση να συγκαλέσει τη Βουλή και να
ενημερώσει. Οφείλει εκτός Βουλής να συγκαλέσει
σύσκεψη πολιτικών αρχηγών γιατί οι δυσάρεστες
συνέπειες των λαθεμένων χειρισμών από δω και
πέρα θα αρχίσουν να φαίνονται και θα βρεθούμε
μπροστά σε προβλήματα τα οποία δεν μπορεί καμιά
κυβέρνηση, κανένας πρωθυπουργός και κανένας
υπουργός να τα χειρίζονται ως προσωπική τους
υπόθεση.
To Γραφείο Τύπου