Οι δηλώσεις του Ν.Κωνσταντόπουλου και απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τη συνάντηση:
Ηταν μια συνάντηση την οποία είχα ζητήσει προ πολλού από τον κ. Πρωθυπουργό, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΣΥΝ για την περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Η συζήτηση αναφέρθηκε σε ευρύτερο φάσμα θεμάτων, όπως εκείνα τα οποία σχετίζονται με τη Διακυβερνητική, με την πρόταση του ΣΥΝ για την ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας και ελέγχου των προμηθειών και των έργων του δημοσίου, την πρόταση του ΣΥΝ για προγραμματικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΝ έχει διαφορετικές θέσεις, εκτιμήσεις, προσεγγίσεις και προτεραιότητες ως προς αυτά τα θέματα. Στην κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται πρέπει,κατά τον ΣΥΝ, να υπάρξουν προοδευτικές στροφές, τομές και αλλαγές.
Για τις επιθέσεις του κ.Πάγκαλου εναντίον του ΣΥΝ και την αναθεώρηση του Συντάγματος
Το θέμα το οποίο ετέθη από πλευράς του ΣΥΝ για τα όσα είπε ο κ. Πάγκαλος είναι θέμα πολιτικής τάξεως. Είναι διαφορετικές οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης και του κ. Πρωθυπουργού. Το θέμα για μας παραμένει ανοικτό.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι ένα κρίσιμο θέμα που δεν πρέπει σε καμμιά περίπτωση να τροφοδοτεί εκλογολογίες και προεδρολογίες. Ο ΣΥΝ υποστηρίζει την ανάγκη να παραμείνει χωρίς αναθεώρηση η διάταξη που προβλέπει την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, να εγκαταληφθεί κάθε ιδέα για μείωση της πλειοψηφίας στους 151 βουλευτές. Από κει και πέρα, με δεδομένη την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών, μπορεί και πρέπει να αναζητηθεί διαδικασία που δεν θα οδηγεί υποχρεωτικά σε έκτακτες και πρόωρες εκλογές.
Για το ενδεχόμενο των συνεργασιών στις δημοτικές εκλογές
Δεν συζητήσαμε τέτοια ζητήματα. Συζητήσαμε τα θέματα τα οποία αναφέρονται στην πρωτοβουλία του ΣΥΝ για την περιφερειακή αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Εξέθεσα στον κ. Πρωθυπουργό τις απόψεις του ΣΥΝ για περιφερειακή αποκέντρωση με αιρετή τουλάχιστον την αρχή του περιφερειακού συμβουλίου, την ανάγκη για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές και επίσης την ανάγκη για τη δημιουργία ουσιαστικής και ενισχυμένης και Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Διατύπωσα την αντίθεση του ΣΥΝ για το διορισμένο κυβερνητικό περιφερειάρχη, που θα είναι κυβερνητικός επόπτης της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης διατύπωσα και τις ανησυχίες του ΣΥΝ γιατί στη διαδικασία συνένωσης των Κοινοτήτων εμπλέκονται πολλές φορές μικροκομματικές σκοπιμοτήτητες και με παρεμβάσεις ορισμένων κυβερνητικών βουλευτών. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΝ επιμένει σε μια άλλη προγραμματική άποψη για την οργάνωση του κράτους και της περιφερειακής αποκέντρωσης. Η κυβέρνηση ακολουθεί τη διαδικασία που θέλει την υφιστάμενη δομή του κράτους υπό την κηδεμονία της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Για την πρόταση του ΣΥΝ για προγραμματικό διάλογο μεταξύ των δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου
Ο κ. Πρωθυπουργός άκουσε την άποψη την οποία διατύπωσα από πλευράς ΣΥΝ. Επέμεινα ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να υπάρξει προγραμματικός διάλογος μεταξύ των κομμάτων αλλά και ανοιχτά στην κοινωνία προκειμένου να αναζητηθούν οι προϋποθέσεις για εναλλακτική λύση στα αδιέξοδα που δημιουργεί η μονοκομματική διακυβέρνηση της χώρας με την επικυριαρχία της αυτοδύναμης πλειοψηφίας η οποία επιβάλλεται στα πάντα. Ζητούμε προγραμματικό διάλογο και μεταξύ των κομμάτων και με την κοινωνία για τα συγκεκριμένα προβλήματα, όχι για να μείνουν απαράλλαχτα και ίδια τα πράγματα που υπάρχουν σήμερα, αλλά για να γίνουν οι αναγκαίες και ριζικές εκείνες μετατοπίσεις που επιβάλλουν οι ανάγκες του τόπου. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν μπορεί κανένα κόμμα να τα απαντήσει μόνο του. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί, ότι χρειάζεται η νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία κι ότι επιβάλλεται να γίνουν οι προοδευτικές τομές στη διαχείριση της εξουσίας και την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική. Διαφωνούμε με όλους εκείνους που θεωρούν περιχαρακωμένους τους σημερινούς συσχετισμούς και δεδομένες τις επιλογές τους
- Εσείς είστε υπέρ ή κατά της έκτακτης εισφοράς, γιατί στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο απόψεις;
Στα θέματα αυτά παρατηρείται σύγχυση και ασυναρτησία μεταξύ κυβερνητικών στελεχών που κάνει ακόμη πιό δύσκολη την οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα του τόπου. Η κυβέρνηση τεμαχίζει την Εκθεση Σπράου σε φέτες. Απορρίπτουν την πρόταση για έκτακτη εισφορά των επιχειρήσεων ως προς τα κέρδη τους και υιοθετούν την πρόταση να διατηρηθεί η μονόπλευρη εισοδηματική πολιτική που κρατάει άνισα κατανεμημένο το κοινωνικό κόστος.
Αυτά τα οποία απορρίπτουν ως κυβερνητικά στελέχη, ορισμένοι τα υιοθετούν και τα εγκρίνουν ως ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα προς τα έξω να εμφανίζεται μία επιζήμια σύγχυση και στην ενημέρωσης κοινής γνώμης για το τί πραγματικά πρόκειται να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί. Ο κόσμος, οι κοινωνικοί φορείς, οι εργαζόμενοι δυσπιστούν και διαφωνούν με την μονόπλευρη και επιλεκτική αυτή υιοθέτηση επιλογών που εξακολουθούν μια πολιτική δοκιμασμένη και αποτυχημένη. Μετά 12 ολόκληρα χρόνια μονόπλευρης εισοδηματικής πολιτικής δεν υπάρχουν πιά περιθώρια να εξακολουθούν αυτές οι επιλογές. Συσσωρεύουν περισσότερο κοινωνικό κόστος και μεγαλύτερη αναστάτωση.
Εμείς και από προγραμματική θέση είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής του κοινωνικού κόστους. Είμαστε υπέρ της καταβολής από πλευράς κερδών των επιχειρήσεων των αντιστοίχων υποχρεώσεων που απαιτείται για να υπάρξει η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας. Δεν μπορεί το κόστος να μετατοπίζεται διαρκώς και μονόπλευρα στους μισθωτούς και τους εργαζόμενους.
Για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής στο ΄Αμστερνταμ
Τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής είναι κατώτερα εκείνων που περίμεναν οι λαοί και οι κοινωνίες της Ευρώπης. Πίσω κι απ' αυτά που επιβάλλει η ιστορικότητα της περιόδου την οποία διανύουμε. Εξέθεσα στον κ. Πρωθυπουργό την άποψη του ΣΥΝ, ότι επιβάλλεται να υπάρξει ευρύτερος διάλογος και ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας. ΄Οτι και μέσα στο καλοκαίρι, πριν από το έκτακτο Συμβούλιο Κορυφής για την Απασχόληση και την Ανεργία μπορεί και πρέπει να υπάρξει σύνοδος της Βουλής για την συζήτηση, έστω εκ των υστέρων, των αποτελεσμάτων της Διακυβερνητικής. Επίσης εξέθεσα στον κ. Πρωθυπουργό την επιμονή του ΣΥΝ για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία χωρίς να εξασφαλιστεί η πλήρης ενημέρωση και ο ουσιαστικός διάλογος. Διατύπωσα την κριτική του ΣΥΝ γιατί αγνόησε η κυβέρνηση την πρότασή του να υπάρξει προ της Διακυβερνητικής συζήτηση και επίσης επεσήμανα ότι απαιτείται έμφαση στους κοινωνικούς και πολιτικούς όρους που θα εξασφαλίσουν μια ουσιαστική πορεία ένωσης της Ευρώπης. Οι λογιστικές εξισώσεις των συνεννοήσεων μεταξύ των κυβερνήσεων πρέπει να δώσουν την θέση τους στις πολιτικές πρωτοβουλίες ουσιαστικής ενοποίησης μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, τα Εθνικά Κοινοβούλια, τους κοινωνικούς φορείς. Προέχει η προώθηση των κοινωνικών και των πολιτικών όρων ενοποίησης και όχι η καθυστέρηση ή οι αντιφάσεις που προκύπτουν και αναστατώνουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες απ' αυτές τις δημοσιονομικές εξισώσεις των διακυβερνητικών επιλογών.
Τί σας απάντησε ο Πρωθυπουργός για την πρόταση διαλόγου που έχει διατυπώσει ο ΣΥΝ;
Ο κ. Πρωθυπουργός άκουσε την άποψη του ΣΥΝ και τα επιχειρήματα τα οποία ανέπτυξα. Είναι φανερό ότι ο ΣΥΝ περιμένει την επίσημη απάντηση του ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τώρα έχουμε κάποια σχόλια αρνητικά του κυβερνητικού εκπροσώπου ή διαφόρων υπουργών και ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Εκείνο το οποίο εμείς ζητούμε είναι η επίσημη θέση της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας, του ΠΑΣΟΚ δηλαδή.
Για την ανεξάρτητη αρχή διαφάνειας και ελέγχου
Ο ΣΥΝ επιμένει στην ανάγκη θέσπισης ανεξάρτητης αρχής διαφάνειας κι ελέγχου και στην αναβάθμιση της κοινοβουλευτικής επιτροπής θεσμών,στη διαχείριση εξοπλιστικών προγραμμάτων, έργων, προμηθειών, συμβάσεων και κοινοτικών κονδυλίων. Όσο παραμένει το υπάρχον πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο:
* αναπαράγεται και διευρύνεται η διαφθορά του δημοσίου βίου
* μετατοπίζεται το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής στα διαπλεκόμενα εξωθεσμικά κέντρα
* μεγαλώνει η ανυποληψία της πολιτικής έναντι της κοινωνίας
* δεν γίνεται ορθολογική αξιοποίηση πόρων για ανάπτυξη και κοινωνική πολιτική.
To Γραφείο Τύπου