Η κυβέρνηση βάσισε στη συμφωνία της Μαδρίτης την άποψη ότι αλλάζει η σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο ΣΥΝ το ευχήθηκε και επεσήμανε τότε την ανάγκη ορισμένων προϋποθέσεων που θα έπρεπε να εξασφαλιστούν για να υπάρξει αυτή η δυναμική της αποκλιμάκωσης.
Σε πάρα πολύ σύντομο διάστημα η Τουρκική πολιτική με προκλητικές κινήσεις διαμορφώνει πλαίσιο έντασης, το οποίο η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία, με έκπληξη ή με το συνήθη σχολιασμό.
Εστω και σήμερα η κυβέρνηση επιβάλλεται να απαντήσει υπεύθυνα:
* Για τη συμφωνία της Μαδρίτης υπήρξαν εγγυήσεις αμοιβαιότητας, ή απλές διαβεβαιώσεις μόνον των ΗΠΑ, που διαψεύδονται συστηματικά;
* Στις ανακόλουθες και προκλητικές Τουρκικές κινήσεις, πώς σκοπεύει να αντιδράσει, αξιοποιώντας ακόμα και τη συμφωνία της Μαδρίτης, για να ισχυροποιήσει την ελληνική θέση στη διεθνή σκηνή, να εξασφαλίσει εγγυήσεις σταθερότητας και να αναδείξει τον αποσταθεροποιητικό ρόλο των Τουρκικών προκλήσεων;
Ο ΣΥΝ επιμένει στην στρατηγική της αποκλιμάκωσης, με σχεδιασμένη, όμως, πολιτική που θα εξασφαλίζει αξιόπιστη και βιώσιμη καλή γειτονία, με αυτονόητη πάντα τη διασφάλιση τωνκυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ο ΣΥΝ εκεί ζητάει έλεγχο και διαφάνεια και ασκεί κριτική. Γιατί άλλο οι πραγματικές ανάγκες των κομμάτων και των πολιτικών και άλλο οι σπατάλες για προβολή, διαφήμιση και πελατειακές σχέσεις με μηχανισμούς δημοσιότητας.Η περιστολή των αναγκών και ο έλεγχος των δαπανών δεν είναι λογιστικού χαρακτήρα υπόθεση, αλλά περιέχει σαφές ηθικό και κοινωνικό μήνυμα, ως όρο ουσιαστικής εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος.
To Γραφείο Τύπου