"Το πολιτικό σύστημα (το σύστημα διακυβέρνησης) της χώρας, όπως και η δομή του κράτους θα πρέπει να μεταρρυθμιστούν σε βάθος. Σήμερα το κεντρικό πρόβλημα είναι η μεγάλη απόσταση που χωρίζει τους θεσμούς οργάνωσης και λειτουργίας του πολιτικού συστήματος από την κοινωνία και τον πολίτη, από την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Αλλά και η αποφασιστική μετατόπιση των θεσμικών λειτουργιών προς κέντρα εξουσίας εξωθεσμικά για τα οποία , είτε δεν προβλέπονται είτε είναι ατελείς οι πολιτικοί και κοινωνικοί έλεγχοι.
Η επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση δίνει τη δυνατότητα να επιχειρηθούν τέτοιες τομές, στα πλαίσια μιας θεσμικής στρατηγικής για τη διευρυμένη και αξιόπιστη δημοκρατία του 21ου αιώνα.
Τα δύο κρίσιμα ζητήματα που θα φανερώσουν τις προθέσεις όλων είναι:
-η αποδοχή της λογικής ότι πρέπει να αλλάξει ο πρωθυπουργικός και πλειοψηφικός κοινοβουλευτισμός, που οδηγούν στην υποβάθμιση της Βουλής, στην παντοδυναμία του δικομματισμού και στην διπλή καταδολίευση του Συντάγματος.
-η προώθηση της περιφερειακής συγκρότησης του κράτους με αιρετή και ουσιαστική αυτοδιοίκηση, έναντι του σημερινού υπερσυγκεντρωτικού μοντέλου και της ενισχυμένης κομματικής διάρθρωσης του κράτους.
Η όποια συζήτηση περί νέων συνασπισμών εξουσίας, προγραμματικών συμφωνιών κλπ. θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο".
To Γραφείο Τύπου