Η έξαρση των θανάτων από ναρκωτικά δεν αντιμετωπίζεται με μονότονη επανάληψη γενικών εξαγγελιών ή με αναχρονιστικές συνταγές. Η δραματική επιδείνωση των τελευταίων χρόνων αναδεικνύει την αποτυχία της πολιτικής που εξαντλείται στην καταστολή.
Χρειάζεται μια συνολική πρόταση, που να ενεργοποιεί την κοινωνία και την πολιτεία, δίνοντας έμφαση ταυτόχρονα στην πρόληψη, την θεραπεία και την επανένταξη. Οι πολύπλευρες διαδικασίες ενημέρωσης και πρόληψης, ο θεραπευτικός πλουραλισμός και οι σύνθετες ανάγκες της κοινωνικής επανένταξης δεν αφήνουν περιθώρια για αφορισμούς, απολυτότητες και μονομέρειες.
Ο ΣΥΝ επισημαίνει την ανάγκη προώθησης με τόλμη μιας στροφής στην ασκούμενη πολιτική, στηριγμένης σε σύγχρονες επιστημονικές και κοινωνικές προσεγγίσεις αλλά και στη διεθνή εμπειρία:
*Με μεταρρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου στην κατεύθυνση της αποποινικοποίησης της χρήσης, μέσα σε μια συνολικά σχεδιασμένη πολιτική για τον περιορισμό της διάδοσης των ναρκωτικών. Η πρόταση αυτή σημαίνει καθιέρωση νομικών εγγυήσεων και ρυθμίσεων, ότι ο χρήστης δεν θα υπόκειται σε ποινική δίωξη και δεν θα υποβάλλεται σε ποινή.
*Με δραστική ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων και ταχύτατη δημιουργία και άλλων μονάδων θεραπείας που χρησιμοποιώντας όλες τις ενδεικνυόμενες επιστημονικά εναλλακτικές μεθόδους,θα είναι ικανές να αντιμετωπίζουν τις ανάγκες.
*Με ουσιαστικά προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης.
*Με συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων.
Μόνο έτσι μπορεί να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά τα κυκλώματα των εμπόρων και παράλληλα να αντιμετωπίζεται ο χρήστης ως ασθενής και όχι ως εγκληματίας.
Ο ΣΥΝ ενθαρρύνει και στηρίζει τη διακομματική πρωτοβουλία για τον ριζικό εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Αντιτάσσεται σε αντιλήψεις που επιδιώκουν με κραυγές να διαιωνίσουν μια αποτυχημένη πολιτική, να συσκοτίσουν την πραγματικότητα και να εμποδίσουν τη σοβαρή συζήτηση του θέματος.
To Γραφείο Τύπου