"Γίνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας πενταετίας. Διάστημα κρίσιμο, στην διάρκεια του οποίου υπήρξαν ευκαιρίες και δεν αξιοποιήθηκαν.
Η Διαβαλκανική συνεννόηση και η σχέση βαλκανικών χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής.
Η συνάντηση των ηγετών των βαλκανικών χωρών στην Κρήτη, είναι σημαντική ευκαιρία για να γίνουν αποφασιστικά βήματα πολύπλευρης συνεργασίας, που θα στηρίζει την σταθερότητα και την ειρηνική ανάπτυξη στα Βαλκάνια.
*Αυτή η συνάντηση πρέπει να μονιμοποιηθεί ως σταθερός θεσμός, με περιοδική λειτουργία. Να οδηγήσει σε βαλκανικό Σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας.
*Η Διάσκεψη της Κρήτης πρέπει να ολοκληρωθεί με την υπογραφή κοινής διακήρυξης που θα επισημαίνει:
- τον αμοιβαίο σεβασμό των συνόρων, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών
- την κοινή θέληση για μόνιμες δομές συνεννόησης στα πλαίσια της Διαβαλκανικής Διάσκεψης ως μόνιμου θεσμού
- την προώθηση προγραμμάτων συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, για την ανάπτυξη, την κοινωνική στήριξη και την οικολογική προστασία των Βαλκανίων".
Για την συνάντηση Σημίτη-Γιλμάζ
"Η συνάντηση αυτή πρέπει να γίνει, ακόμα και αν δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα. Δεν μπορεί να μην επισημανθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τις προκλήσεις της τουρκικής πολιτικής στην διαμόρφωση μιας επικίνδυνης έντασης. Επιβάλλεται να προετοιμαστεί η αποκλιμάκωση της έντασης και η δυνατότητα να είναι ανοιχτή η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών. Μια τέτοια εξέλιξη, περνά μέσα από τον αυστηρό σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συνθηκών και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το συμφέρον για την Ελλάδα πεδίο, είναι αυτό των διπλωματικών και πολιτικών πρωτοβουλιών. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να σχεδιάσει αντίστοιχη τακτική, εγκαταλείποντας τους ευκαιριακούς χειρισμούς, τις σπασμωδικές κινήσεις, την διγλωσσία στο εσωτερικό της και την άρνηση της να ενημερώσει τα κόμματα".
To Γραφείο Τύπου