Με αφορμή τηνκατάθεση του προϋπολογισμού, το Γραφείο Τύπουτου ΣΥΝ τονίζει:
Ο φετεινός Προϋπολογισμός δεν είναι απλώς ένας αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός μονόπλευρης λιτότητας. Αποτελεί το ανάγλυφο δείγμα της μονόπλευρης, αποτυχημένης και αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Μετά από ένα χρόνο κυβερνητικών διαβεβαιώσεων για βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και για επιτυχημένη σύγκλιση και προσαρμογή της οικονομίας, ήλθε η απότομη προσγείωση με τον προϋπολογισμό. Οι μεγαλεπίβολοι στόχοι του προύπολογισμού του 1997 στα έσοδα, δεν προσεγγίστηκαν, ενώ η υπέρβαση των δαπανών επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά.
Η προσπάθεια της τελευταίας στιγμής να φορτωθεί η λογική του νέου Προϋπολογισμού σε συνθήκες "έκτακτης ανάγκης" είναι προσχηματική.
Η πραγματική οικονομία δέχεται το βάρος και τα "σπασμένα" της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, ενώ προσπάθειες που στηρίχθηκαν με κόπους και θυσίες του ελληνικού λαού θυσιάζονται για ένα ακόμη χρόνο στη νέα μαύρη τρύπα.
Η κυβέρνηση επιμένει στο ίδιο μείγμα οικονομικής πολιτικής που ευνόησε και εξέθρεψε τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα. Οι αυξήσεις φόρων επιβαρύνουν, κυρίως, για μια ακόμη χρονιά τις πιο αδύναμες κοινωνικές κατηγορίες, ενώ ο περιορισμός των κοινωνικών δαπανών συμπληρώνει τη συρρίκνωση του κοινωνικού μισθού.
Απόν από τον προϋπολογισμό είναι το διακηρυγμένο και αναζητούμενο σε όλους τους τόνους κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Η εξαγγελία της ηλικιακής διεύρυνσης των δικαιούχων του ΕΚΑΣ είναι τραγικά ανεπαρκής, ενώ χιλιάδες άνεργοι νέοι και νέες και οι μακροχρόνια άνεργοι/ες εγκαταλείπονται στην τύχη τους.
Οσο για την στήριξη των εισοδημάτων των δημοσίων υπαλλήλων η αύξηση του 2,5% είναι εξευτελιστική..
Το πιο σημαντικό, ωστόσο, που καταγράφει ο φετεινός προϋπολογισμός είναι ότι η προσέγγιση των κριτηρίων σύγκλισης δεν επιτυγχάνεται.
Τα επιτόκια κάτω από τις πιέσεις προς τη δραχμή εκτινάσσονται προς τα πάνω επηρεάζοντας αρνητικά όλους τους δείκτες της οικονομίας.
Ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι ήλθε πλέον η ώρα να αλλάξει οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, μαζί φυσικά και με τον τρόπο διαμόρφωσης, ψήφισης και υλοποίησης του προϋπολογισμού, που απέχει πολύ από τις διαδικασίες που εφαρμόζονται στα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελληνική οικονομία αντί να σταθεροποιηθεί, οδηγείται στην αστάθεια και την αβεβαιότητα. Αντί να συγκλίνει, αποκλίνει και περιθωριοποιείται. Αντί να αναπτυχθεί παράγει ύφεση, ανεργία, φτώχεια και χάσμα κοινωνικής συνοχής.
To Γραφείο Τύπου