Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/08/2005

Η Κυβέρνηση προχωρεί σε συνολική ιδιωτικοποίηση του κράτους

Ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ. του ΣΥΝ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του κόμματος, δήλωσε σχετικά με το Νομοσχέδιο για τη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα:

"Η κυβέρνηση , με το νομοσχέδιο για τις συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα και με την επί της ουσίας συμφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προωθεί τη συνολική ιδιωτικοποίηση του κράτους.

Δε μιλάμε πλέον για το ξεπούλημα όλων συλλήβδην των δημόσιων επιχειρήσεων που ξεκίνησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κλιμακώνει τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο λόγος γίνεται για τη παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα όλων των δημοσίων υπηρεσιών και υποδομών που κατά το Σύνταγμα, το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να προσφέρει στους πολίτες.

Με τις συμπράξεις αυτές ανοίγει ο δρόμος για να περάσουν -και μάλιστα με λεφτά του δημοσίου και των κοινοτικών προγραμμάτων- σε ιδιωτικά χέρια δημόσιες υπηρεσίες και υποδομές, όπως : νοσοκομεία, σχολεία και πανεπιστήμια, λιμάνια και αεροδρόμια, μουσεία και πολιτιστικές υπηρεσίες, η διαχείριση των φορολογικών εσόδων, δημοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες κ.λ.π.

Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο αυτό καταργούνται, στην ουσία, η Δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία και η Δημόσια διοίκηση. Ενώ επιβάλλονται κατ' εξαίρεση κανόνες για τη διαμόρφωση υπηρεσιών και υποδομών πέρα και έξω από το Δημόσιο έλεγχο και τη κείμενη νομοθεσία.

 Με τις συμπράξεις Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ανοίγει επίσης ο δρόμος για την επιβολή ενός νέου πρόσθετου καθεστώτος έμμεσης φορολογίας, την ώρα μάλιστα που εντείνονται τα φοροεισπρακτικά μέτρα της κυβέρνησης, αφού οι πολίτες θα υποχρεώνονται να πληρώνουν πανύψηλα "διόδια" στα ιδιωτικά συμφέροντα για υπηρεσίες και υποδομές που μέχρι σήμερα ήταν υποχρεωμένο να παρέχει το κράτος δωρεάν.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι αντισυνταγματικό, αναγορεύει τα ιδιωτικά συμφέροντα σε πραγματική εξουσία της χώρας και θέτει στο νομοσχέδιο την ίδια τη πολιτική.

Καλούμε τη κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτό το τερατούργημα που επιδιώκει μάλιστα να το περάσει στα θερινά τμήματα της Βουλής."

To Γραφείο Τύπου