Με την Πρόεδρο της Βουλής κα Άννα Μπενάκη Ψαρούδα συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΣΥΝ από τους βουλευτές Γιάννη Δραγασάκη και Θανάση Λεβέντη και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ Πάνο Τριγάζη.
Η αντιπροσωπεία επέδωσε στην Πρόεδρο, με αφορμή τα 60 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Χιροσίμα, κοινή "'Εκκληση του Φόρουμ της Ευρωπαϊκής Νέας Αριστεράς για μια Ευρώπη και έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα" (στο Φόρουμ μετέχουν πάνω από 20 κόμματα), καθώς και Διακήρυξη Δημάρχων και Βουλευτών που διακινείται παγκόσμια με πρωτοβουλία της κίνησης "Δήμαρχοι για την Ειρήνη" της οποίας πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος της Χιροσίμα Ακίμπα Ταντατόσι.
Μετά τη συνάντηση έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
ANNA MΠΕΝΑΚΗ ΨΑΡΟΥΔΑ: Δέχθηκα την επίσκεψη των εκπροσώπων του Συνασπισμού με τα κείμενα που είναι αφιερωμένα στην θλιβερή επέτειο της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και εξέφρασα και τη δική μου συμπαράσταση στην εκδήλωση αυτή, με αφορμή κυρίως την τελευταία επίσκεψή μου στη Χιροσίμα και την κατάθεση στεφάνου στο χώρο της καταστροφής, εκ μέρους της Ελληνικής Βουλής.
Είναι μια πρωτοβουλία αξιέπαινη. Οπως παρακολουθώ, σε όλο τον κόσμο, και ιδίως στην Ευρώπη, με αφορμή αυτή τη θλιβερή επέτειο, δημιουργούνται ανάλογες εκδηλώσεις. Θέλω να εκφράσω την ελπίδα, ότι οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν μια θετική συνέχεια, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ: Πριν από 30 χρόνια, όταν έγινε η Συμφωνία του Ελσίνκι, υπήρξε η ελπίδα για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Σήμερα, 30 χρόνια μετά, δυστυχώς βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο ενός νέου κύματος πυρηνικών εξοπλισμών, με πυρηνικά όπλα νέας γενιάς και επιπρόσθετα διογκώνεται και ο κίνδυνος από τα πυρηνικά απόβλητα.
Η πρωτοβουλία μας είναι απλά μια κίνηση που πρέπει να συνεχιστεί, όπως είπε και η κα Πρόεδρος, και με βουλευτές και με Δημάρχους και με κοινωνικά κινήματα ούτως ώστε να υπάρξει μια αναζωογόνηση και του κινήματος για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά.
ΠΑΝΟΣ ΤΡΙΓΑΖΗΣ: Θέλω να πω κάτι για την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι μια περιοχή "υψηλού πυρηνικού κινδύνου" με πυρηνικά όπλα του Ισραήλ, με πυρηνικές βάσεις, με πλοία με πυρηνικά στη Μεσόγειο. Επομένως, η αξίωση προς το Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα θα πρέπει να συνοδευτεί, κατά τη γνώμη μας, από πρωτοβουλίες για να ανακηρυχθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη. Αυτή θα είναι μια πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική πρωτοβουλία έναντι και του προβλήματος που υπάρχει με το Ιράν.
To Γραφείο Τύπου