Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/10/2006

Όχι νέες πυρηνικές δοκιμές-Κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων

Για το θέμα της πυρηνικής δοκιμής της Β. Κορέας, ο Π. Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και Υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΝ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Η θέση της Αριστεράς είναι αδιαπραγμάτευτη υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών και της κατάργησης όλων των πυρηνικών όπλων. Τα πυρηνικά όπλα δεν αποτελούν μέσα άμυνας, αλλά καταστροφής και η απόκτησή τους από οποιαδήποτε χώρα μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους. Συνεπώς, καταδικάζουμε απερίφραστα την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας.

Καταγγέλλουμε, όμως παράλληλα και την υποκρισία των πυρηνικών δυνάμεων και ιδιαίτερα των ΗΠΑ, που παραβιάζουν οι ίδιες τη Συμφωνία μη διασποράς των πυρηνικών όπλων, την ώρα που απαιτούν το σεβασμό της από άλλες χώρες. Επιπλέον, είναι πρόσφατη η χρησιμοποίηση από την κυβέρνηση Μπους του κινδύνου διασποράς των πυρηνικών ως προσχήματος για τον παράνομο και βάρβαρο πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Επίσης, ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ που οδήγησε σε ναυάγιο, πριν από ένα χρόνο, τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την ανανέωση και την ενίσχυση της Συμφωνίας μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων.

Πιστεύουμε ότι η πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας δεν πρέπει να οδηγήσει σε μια νέα επικίνδυνη κρίση στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί. Ταυτόχρονα, απαιτείται πιο έντονος και συντονισμένος αγώνας σε παγκόσμιο επίπεδο για τη μη διασπορά των πυρηνικών όπλων σε άμεση σύνδεση με βήματα στο δρόμο του πολυμερούς πυρηνικού αφοπλισμού με στόχο έναν κόσμο ελεύθερο από τον πυρηνικό εφιάλτη.

Επιβάλλεται να αναληφθεί αμέσως από τον ΟΗΕ νέα πρωτοβουλία για την επανάληψη των διαδικασιών που θα κάνουν πιο ισχυρή και εφαρμόσιμη από όλους την Συμφωνία μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων. Σ' αυτή την κατεύθυνση οφείλει να συμβάλλει και η χώρα μας".

To Γραφείο Τύπου