"Η κυβέρνηση εμφανίζεται βαθιά νυχτωμένη, για να χρησιμοποιήσω έναν όρο του Πρωθυπουργού σε αντίστοιχες καταστάσεις, όταν αναζητεί υποκινητές και όταν τα βάζει με όλους τους παράγοντες της εκπαιδευτικής κοινότητας, ανάμεσα στους οποίους και με τους μαθητές.
Είναι σημαντικό για μας ότι οι μαθητές γίνονται ενεργοί πολίτες και δεν θα έπρεπε να ανησυχεί κανείς γι αυτό. Εάν απουσίασαν κάποιες μέρες από το σχολείο τους οι μαθητές του Λυκείου, δεν ήταν ούτε με βαποράκια, ούτε σε ύποπτα μπαρ. Ήταν με τους δασκάλους που είχαν στο Δημοτικό, είναι με τους καθηγητές που έχουν στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο, είναι με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου τους οποίους θα έχουν οι περισσότεροι ή πολλοί απ΄ αυτούς μεθαύριο όταν μπουν στο Πανεπιστήμιο. Είναι και με τους φοιτητές, δηλαδή μια ιδιότητα που πολλοί απ΄ αυτούς θα αποκτήσουν. Μια καλή ομάδα στην οποία ο κάθε γονιός μπορεί να έχει εμπιστοσύνη. Και είναι και ενεργοί πολίτες. Και έχει αυτό μεγάλη σημασία.
Και με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να πω, να σταματήσει να προσβάλει τους πάντες η κυβέρνηση, ακόμα και τους μαθητές.
Ίσως θα έπρεπε να αναγνωρίσουμε ότι η νέα γενιά έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες απ΄ όσες της επιτρέπουν να προσφέρει στα κοινά σήμερα οι κείμενοι νόμοι και το Σύνταγμα. Θα έπρεπε να προβληματιστούμε γιατί η Ελλάδα έχει ένα από τα πιο υψηλά όρια ηλικίας στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Εθνικό Κοινοβούλιο: Φτάνει τα 25 χρόνια, ενώ μέσα στην Ε.Ε. άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Φινλανδία, η Σουηδία έχουν τη δυνατότητα να έχουν βουλευτές από 18 ετών.
Μ΄ αυτή την έννοια έχει σημασία στην αναθεώρηση που γίνεται στο Σύνταγμα να τεθεί κι αυτό το θέμα, δηλαδή η αναγνώριση της ωριμότητας και της δυνατότητας των νέων να είναι ενεργοί πολίτες πάνω από 18 ετών και η αντίστοιχη προσαρμογή της ηλικίας του εκλέγεσθαι και για τις εκλογές τις εθνικές αλλά και τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Να σας ανακοινώσω ότι σήμερα επιδόθηκε επιστολή του Προέδρου της Κ.Ο. του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς προς την Πρόεδρο της Βουλής την κα Μπενάκη, με βάση το δικαίωμα που έχουμε σε κάθε κοινοβουλευτικό έτος να ζητάμε και να γίνεται προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την Παιδεία.
Η συνήθης πρακτική είναι ότι η συζήτηση αυτή γίνεται δυο-τρεις βδομάδες αμέσως μετά την κατάθεση της επιστολής από έναν πολιτικό αρχηγό. Θέλω να ελπίζω ότι θα γίνει δυο-τρεις μέρες μετά τη λήξη του δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και το άνοιγμα της Βουλής, λόγω της έντασης του προβλήματος που υπάρχει."
To Γραφείο Τύπου