Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
12/10/2006

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά με τους "Ενεργούς Πολίτες" Γ. Πανούσης και ο Μαν. Γλέζος

"Οι πολίτες θα ψηφίσουν κόμματα ή τρόπο ζωής;"

Συνέντευξη τύπου έδωσαν σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά με τους "Ενεργούς Πολίτες" Γ. Πανούσης και ο Μαν. Γλέζος εν όψει των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών της 15ης Οκτωβρίου, με θέμα: "Οι πολίτες θα ψηφίσουν κόμματα ή τρόπο ζωής;"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ. Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε: "Εμείς κατανοούμε την απορία ενός μεγάλου  μέρους των πολιτών του Λεκανοπεδίου: Γιατί να πάνε να ψηφίσουν την Κυριακή για την Yπερνομαρχία; Από μια άποψη είναι κωμικό και τραγικό μαζί, για παράδειγμα, ότι σ΄ ένα από τα θέματα προτεραιότητας, την οικολογική διάσταση του Λεκανοπεδίου, τους χώρους με το πράσινο, η Yπερνομαρχία να έχει αρμοδιότητα μόνο σε δύο άλση, στο Αττικό Άλσος και το Πεδίο του Άρεως. Και  να ψηφίζουν εκατομμύρια συμπολίτες μας για τον υπεύθυνο γι αυτά τα δύο άλση.

Ο τρόπος που θεσμοθετήθηκε η Υπερνομαρχία από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνεχίζεται να αντιμετωπίζεται από τη σημερινή κυβέρνηση, θυμίζει το βασιλικό θρόνο των Σκανδιναβικών χωρών. Εκεί, βέβαια, έχουμε ένα κατάλοιπο, χωρίς περιεχόμενο, από την εποχή προ της Δημοκρατίας, ενώ εδώ έχουμε ένα πρόσχημα Δημοκρατίας.

Εμείς, ως ΣΥΝ, αντιπαρατάσσουμε ένα στρατηγείο κι ένα επιτελείο δυνάμεων της διανόησης, δυνάμεων της κοινωνίας, δυνάμεων των κινημάτων, το οποίο θα μπορεί να επεξεργαστεί συνολικές προτάσεις, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να συνδεθεί με τις ζωντανές δυνάμεις όλου του Λεκανοπεδίου.

Γι αυτό το λόγο κυρίως, συνεχίζουμε να δίνουμε το παρόν με πολλές άλλες δυνάμεις, δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς, δυνάμεις της Οικολογίας, ευαίσθητους πολίτες από διάφορους πολιτικούς χώρους, να δίνουμε το παρόν μέσα στους Ενεργούς Πολίτες.

Και νομίζω ότι αξίζει να στηρίξουμε τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ για μια σειρά λόγους.  Επιγραμματικά τους αναφέρω:

Ο πρώτος είναι γιατί συνεχίζουν την παράδοση του Μανόλη Γλέζου. Μια παράδοση, την οποία μαχητικά ο ίδιος προσωπικά συνεχίζει, αλλά της οποίας οι ρίζες βρίσκονται στους μεγάλους ενωτικούς αγώνες της Αριστεράς. Οι πολιτικές αντιλήψεις των ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ πηγάζουν απ΄ αυτή τη διάσταση που έχει η παρουσία του συνδυασμού στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σαν μια διάσταση συναγερμού ενότητας κι όχι σαν ένα πεδίο εισαγγελίας και καταγγελίας, που βλέπουμε σήμερα από άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.

Ο δεύτερος: Γιατί οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν ως επικεφαλής σ΄ αυτή την μάχη τον Γιάννη Πανούση και τους πολύ άξιους συνεργάτες του Μ. Γλέζου, την Εύη Καρακώστα και τον Σπύρο Λυκούδη, που δοκιμάστηκαν επί μία τετραετία. Για τον Γιάννη Πανούση θα δανειστώ κάποιους χαρακτηρισμούς που περιλαμβάνονται σήμερα σε μια συνέντευξη του Διονύση Κλάδη, δηλαδή ότι είναι ρομαντικός, είναι αιρετικός, είναι ανθρώπινος, είναι αποτελεσματικός. Κι αυτή η αιρετικότητά του, σε σχέση και με την προέλευσή του από τον σοσιαλιστικό χώρο, μας δίνει αυτή τη δυνατότητα να βρεθούμε μαζί και με άλλες δυνάμεις σε έναν πολύ ζωντανό διάλογο, όπου δεν υπάρχει κάτι το οποίο επιβάλλεται, αλλά, μέσα από διεργασίες και μέσα από όσμωση, μέσα από σύνθεση, έχει γίνει ένα εργαστήρι τολμηρών απόψεων για την Αττική. Για μένα ο Γιάννης Πανούσης είναι μία σημαντική προσωπικότητα στο εγχείρημα αυτό, στην αυτοδιοίκηση σήμερα, για τη σύγκλιση ευρύτατων δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας.

Ο τρίτος: Γιατί είναι η μόνη παρουσία η οποία ανταποκρίνεται στις διεθνείς διεργασίες που γίνονται σήμερα για το μέλλον των πόλεων. Είναι ο μόνος χώρος ο οποίος είχε μια συνήχηση με τα διεθνώς τεκταινόμενα, τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά, όπως η Ειδική Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών που έγινε στο Βανκούβερ για το μέλλον των μεγάλων πόλεων, και η Bienale της Βενετίας, η οποία έχει ως στόχο να αναδειχθούν επιλογές που να λύνουν τα προβλήματα στις σύγχρονες πόλεις.

Αξιοποιούμε τον διεθνή προβληματισμό για το μέλλον των πόλεων και αυτό είναι κάτι εναλλακτικό απέναντι στους άλλους υποψηφίους, στους οποίους αρκεί μόνο η ευλογία ή η φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο και κάποιες γιγαντοαφίσσες.

Ο τέταρτος: Γιατί οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είναι μια προσπάθεια που δεν ετεροπροσδιορίζεται. Αυτοπροσδιορίζεται. Κι έχει μεγάλη σημασία. Δεν είναι σιωπηλή όταν η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στην εξουσία, ανήκει στον ίδιο χώρο με τις δυνάμεις που κερδίσανε την εξουσία στο χώρο της Υπερνομαρχίας. Είναι σταθερή πάντα στο πρόγραμμά της, όποια κυβέρνηση κι αν είναι. Γιατί έχουν μια σταθερή προγραμματική βάση, ένα μανιφέστο ενεργειών και ρήξεων, το οποίο πρέπει να προωθήσουν.

Ο πέμπτος: Γιατί είναι μια κινηματική και ευρεία δύναμη. Και με χαρά μου βλέπω στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στους άλλους υποψηφίους, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, Έλληνες, μετανάστες, οι οποίοι δίνουν μαζί τη μάχη, μ΄ όλα αυτά τα χρώματα, τα οποία σήμερα οι κατεστημένες δυνάμεις προσπαθούν να κατακερματίσουν. ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ προσπαθούν να τους κάνουν όλους ενεργούς πολίτες σε μια ενωτική πορεία στην υπόθεση της επίλυσης των διαφόρων προβλημάτων.

Τέλος, γιατί υπάρχουν και μηνύματα που έχουν σχέση με την Αριστερά και την Αυτοδιοίκηση. Υπάρχουν δύο επιλογές. Η μία επιλογή λέει ότι συνεχίζουμε αυτή την κατάσταση που υπάρχει στην Αριστερά, δηλαδή με αλληλομαχόμενα στρατόπεδα, με πόλεμο, που δημιουργεί μια απωθητική εικόνα για την Αριστερά. Οι Ενεργοί Πολίτες από την ίδια τη σύνθεσή τους, από την ιστορία τους, από την παρουσία του Μ. Γλέζου, θέλουν μια άλλη αντίληψη, ότι μόνο με την ενότητα, την κοινή δράση μπορούμε να απαντήσουμε στα μεγάλα προβλήματα. Και μία στήριξη και επιτυχία των Ενεργών Πολιτών θα είναι μια παρακαταθήκη και μια βάση στις επόμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης να υπάρχουν δημοκρατικά, ριζοσπαστικά, εναλλακτικά οικολογικά ψηφοδέλτια, που να ενώνουν το πιο δυνατό εύρος των δυνάμεων των εναλλακτικών, των αριστερών δυνάμεων."

O υποψήφιος για την Υπερνομαρχία Αθηνών- Πειραιά Γ. Πανούσης, τόνισε:

"Κλείνει αύριο μια αυτοδιοικητική προεκλογική περίοδος που ποτέ δεν άνοιξε ουσιαστικά. Οι πολίτες - οι οποίοι σύμφωνα με όλους τους συνδυασμούς - (θα έπρεπε να) βρίσκονται στο κέντρο των ενδιαφερόντων, δεν είδαν, δεν έμαθαν, δεν γνώρισαν πολλά πράγματα και πολλά πρόσωπα.

Παράλληλα γεγονότα (κατασκευασμένα ή διογκωμένα) "καλύπτουν" συνεχώς τον αυτοδιοικητικό λόγο με συνέπεια οι γυάλινοι πολιτικοί και οι δικτυωμένοι παραπολιτικοί να ελέγχουν τους όρους της ενημέρωσης μετατρέποντας τη γιορτή της δημοκρατίας σε ένα ανιαρό και ξαναζεσταμένο δικομματικό fame story ή σ' ένα πανηγυράκι έγχρωμων καταχωρήσεων "έργων και πάρεργων".

Η "Δημοκρατία" των κουμπάρων ή των κουμπουριών ή των κουμπωμένων, κατίσχυσε της Δημοκρατίας της πολυφωνίας, της γνώσης, της συνειδητής επιλογής.

Τα στοιχειώδη και θεμελιώδη προαπαιτούμενα του Δημοκρατικού πολιτεύματος υποχώρησαν προς δόξαν της  επίδειξης δύναμης μιας οριζόντιας πολιτικής συμφωνίας που λειτουργεί υπεράνω θεσμών, που θέλει να μας πείσει ότι οι εκλογές τελείωσαν και το αποτέλεσμα έχει ήδη βγει πριν καν ανοίξουν οι κάλπες. Καλούμε λοιπόν τους πολίτες να μας στηρίξουν ακριβώς για ν' ακυρώσουμε τα προ-κατ σχέδιά τους. Η οριζόντια ενεργός κοινωνία πρέπει ν' απαντήσει στις οριζόντιες προεπιλογές των ισχυρών.

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ κατέθεσαν τη δική τους άποψη, τη δική τους αλήθεια που βγήκε μέσα από το μακρύ ταξίδι στις αγωνίες των πολιτών, δεν κρύψανε τίποτα, δεν ωραιοποίησαν τίποτα, την ίδια ώρα που άλλοι δήλωναν ότι "δεν το 'ξεραν, δεν το 'μαθαν, δεν το καταλάβανε". Σε μια περίοδο που η γκρίζα διαφθορά θέτει σε κίνδυνο τα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και της δημοκρατικής  νομιμοποίησης και "η παιδεία στα τυφλά" θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των νέων και της χώρας, εμείς οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ συνεχίζουμε να συζητάμε για τα προβλήματα της ασφάλειας των ανθρώπων και του Κράτους Δικαίου, της κοινωνικής πολιτικής και της υποστήριξης των αδυνάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων.

Δεν πλαστογραφούμε την εκπροσώπηση και τη συμμετοχή, δεν υποκαθιστούμε τους θεσμούς, δεν υποβαθμίζουμε τον κοινωνικό διαμεσολαβητικό ρόλο των ΟΤΑ.

Μέσα (και) από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλουμε να συμβάλλουμε στην ανασυγκρότηση της συλλογικής συνείδησης της κοινωνίας, να ξανακοιτάξουμε προς τις πηγές της δημοκρατίας, ν' αποκεντρώσουμε την ίδια την αποκέντρωση, φέρνοντας το λαό στο προσκήνιο.

Οι ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ έχουν πρόγραμμα, γνώση, πείρα, συνέπεια και ο καθένας από μας έχει γράψει την προσωπική του ιστορία. Δεν συμμετέχουμε λοιπόν στις εκλογές για ν' αναδειχθούμε, για να "μάθετε ποιοι είμαστε" αλλά για να ξαναδυναμώσουμε την εμπιστοσύνη που (πρέπει να) συνδέει την πολιτική με τους πολίτες.

Αξίζουμε αυτό που διεκδικούμε, γι' αυτό και "αξίζει να συμβεί αυτό το κάτι" που θα δώσει και πάλι νόημα και περιεχόμενο στον αγώνα της τοπικής κοινωνίας να βρει χώρο, χρόνο, τρόπο και δικούς της ανθρώπους για να εκφραστεί και να εκφράσει τη θετική Ελλάδα της δημιουργίας, της φαντασίας, του συλλογικού οράματος και της ελπίδας.

Εμπιστευθείτε αυτούς που χρόνια (με μόχθο και με κόστος) σας εμπιστεύθηκαν και συνεχίζουν να σας εμπιστεύονται. Για μια κοινωνία της εμπιστοσύνης, της αλληλεγγύης, της κατανόησης, των ευκαιριών και της ευημερίας όλων".

Ο Μ. Γλέζος, αναφέρθηκε στη συμβολή της λαϊκής δικαιοσύνης και της λαϊκής αυτοδιοίκησης από τον πόλεμο του ΄40 και μετά, όπου η εξουσία ανήκε στο λαό και όχι στο κράτος. "Αυτές τις αρχές υποστηρίζει και τώρα ο συνδυασμός μας", τόνισε. Και συνέχισε "Σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κρύπτη της κρατικής μηχανής για την κυβέρνηση. Θέλουμε να επαναφέρουμε την Τ.Α. στο βαθμό όπου οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό."

To Γραφείο Τύπου