Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για την αλληλεγγύη στους λαούς της Ν.Α. Ασίας που χτυπήθηκαν από το "Τσουνάμι" τόνισε:
1ον. Το σημαντικότερο αυτή την ώρα είναι να διασφαλιστεί ότι οι υποσχέσεις θα τηρηθούν και δεν θα μείνουν λόγια όπως σε άλλες περιπτώσεις. Ότι η βοήθεια θα φθάσει γρήγορα και αποτελεσματικά στους πολίτες που την έχουν ανάγκη χωρίς να σπαταληθεί ή να κλαπεί από διεφθαρμένους ενδιάμεσους κρίκους. Εδώ κρίσιμος είναι ο ρόλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ειδικότερη εξαγγελία του κ. Μπαρόζο για την άμεση δωρεά αλιευτικών σκαφών είναι θετική. Πρέπει όμως να μετατραπεί άμεσα σε πράξη, χωρίς γραφειοκρατικές χρονοτριβές.
2ον. Το Ευρωκοινοβούλιο να ζητήσει από τις πιστώτριες χώρες την διαγραφή του χρέους των χωρών που χτυπήθηκαν και όχι απλώς την αναστολή πληρωμής κάποιων δόσεων. Η ανακοίνωση των 7 πλουσιότερων χωρών για αναστολή πληρωμών των εξοφλητικών δόσεων του δημοσίου χρέους των χωρών που επλήγησαν από τη βιβλική καταστροφή, μοιάζει υποκριτική αν αναλογιστούμε ότι οι ΗΠΑ επέβαλαν την διαγραφή του χρέους του Ιράκ, χώρας που κατέχουν στρατιωτικά.
3ον. Προτείνω στο ευρωκοινοβούλιο να υποστηρίξει την πρόταση που διατυπώθηκε τον Σεπτέμβριο 2004 στα Ηνωμένα Έθνη, που ήδη έχει την υποστήριξη 100 περίπου χωρών, για ένα "παγκόσμιο φόρο", στην κίνηση κεφαλαίων, στις πωλήσεις όπλων ή στην κατανάλωση μη ανανεώσιμης ενέργειας, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έκτακτες ανάγκες από φυσικές καταστροφές ή ανάπτυξη πολιτικών για ένα κόσμο πιο ασφαλή για τους ανθρώπους. Είναι επίκαιρη και δραματικά αναγκαία.
4ον. Χρειάζεται να ενισχυθεί γενναιόδωρα το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας σε μέσα και μηχανισμούς για έγκαιρη αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων στη σεισμογενή μεσόγειο καθώς και την Βαλτική και τη Βόρειο Θάλασσα. Η σχετική έκθεση που εισηγήθηκα και ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, πριν ένα μήνα, ανοίγει ένα δρόμο. Χρειάζεται όμως να προχωρήσουμε με ακόμη πιο φιλόδοξα βήματα τα επόμενα χρόνια.
To Γραφείο Τύπου