Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
31/01/2005

Να μην εκδοθεί ο Κούρδος αγωνιστής Ταϊλάν!

Έκκληση προς τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης

Ομόφωνο ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μετά από πρόταση του Δ.Παπαδημούλη

Μετά από πρόταση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς του ΕΚ, υιοθέτησε ψήφισμα για την μη έκδοση του Σινάν Μποζκούρτ στη Γερμανία.

Το αίτημα έκδοσης του Ταϊλάν στη Γερμανία σχετίζεται με τη δράση του υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία και βασίζεται σε ατεκμηρίωτες κατηγορίες.

Θεωρώντας ότι η έκδοση ατόμων που βασίζεται σε ατεκμηρίωτες κατηγορίες αποτελεί πρόβλημα ευρύτερων πολιτικών διαστάσεων που περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών, η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς του ενώνει τη φωνή της με την φωνή δεκάδων οργανώσεων στην Ελλάδα που συμπαραστέκονται στον Σινάν Μποζκούρτ και καλεί τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης να μην συναινέσει στην έκδοσή του στη Γερμανία.

Παραθέτουμε το ψήφισμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.

Α. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν τη σύλληψη του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποζκούρτ από τις ελληνικές αρχές μετά από αίτημα έκδοσης της Γερμανικής Κυβέρνησης.

Β. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν το σοβαρό κατηγορητήριο από το οποίο προέκυπτε ότι το αίτημα έκδοσης έχει να κάνει με τα πολιτικά του φρονήματα και την έντονη δραστηριότητά του υπέρ των ανθρωπίνων και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Γ. Λαμβάνοντας υπ΄ όψιν ότι το Ανώτατο Ελληνικό Δικαστήριο, ενώ απέρριψε τις δυο από τις τρεις κατηγορίες σε βάρος του Σινάν Μποζκούρτ, δέχτηκε το βάσιμο των κατηγοριών για την τρίτη πράξη για την οποία όμως ο κατηγορούμενος έχει ήδη αθωωθεί στο παρελθόν από Γερμανικό Δικαστήριο και έχει αποζημιωθεί από τις γερμανικές αρχές.

Δ. Με δεδομένου ότι, η τελική απόφαση για έκδοση του Σινάν Μποζκούρτ, είναι στη διακριτική ευχέρεια του Έλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης.

Ε. Θεωρώντας ότι η έκδοση ατόμων που βασίζεται σε ατεκμηρίωτες κατηγορίες αποτελεί πρόβλημα ευρύτερων πολιτικών διαστάσεων που περιορίζει τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών.

Ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή δεκάδων οργανώσεων στην Ελλάδα που συμπαραστέκονται στον Σινάν Μποζκούρτ και καλούμε τον Έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης να μην συναινέσει στην έκδοσή του στη Γερμανία.

To Γραφείο Τύπου