Λίγες μόνο ημέρες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για κατασκευή νέων πετρελαϊκών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη παρά τις εξαγγελίες για "επιθετική πολιτική όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη, τονίζει: "Η Ελλάδα δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς έως τώρα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παρεμβάλλονται διοικητικά εμπόδια. Δεν αξιοποιεί το σημαντικό δυναμικό της χώρας και δεν ακολουθεί σωστή πορεία".
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του επικαλείται την οδηγία 2001/77/ΕΚ και τονίζει την ανάγκη για προώθηση ενεργειακών πηγών που μειώνουν την εξάρτηση από το πετρέλαιο, δεν συμβάλλουν στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στην αποσταθεροποίηση του κλίματος και δεν παράγουν πυρηνικά απόβλητα.
Η οδηγία 2001/77/ΕΚ «Για την προαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» προβλέπει στο παράρτημά της για την Ελλάδα ενδεικτικό στόχο κάλυψης από ανανεώσιμες ενεργειακές πηγές ίσο με 20,1% μέχρι το έτος 2010.
Ο αρμόδιος Επίτροπος ενέργειας κ. Piebalgs αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή του:
"Δεν είναι ικανοποιητική η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα. ΄Εως τώρα η Ελλάδα δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς για την ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές. Εμπόδια διοικητικού χαρακτήρα και προβλήματα σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο φαίνεται ότι δυσχεραίνουν την αξιοποίηση του σημαντικού δυναμικού της χώρας. Η πολύ χαμηλή στάθμη βροχοπτώσεων το 2002 είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της ηλεκτροπαραγωγής από μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Μετριότατη ήταν επίσης η εξέλιξη άλλων πηγών ανανεώσιμης ενέργειας. Από τον απολογισμό των 6 τελευταίων ετών προκύπτει ότι η ηλεκτροπαραγωγή από ανανεώσιμες πηγές παρέμεινε σταθερή (4 τεραβατώρες (ΤWh) τόσο το 1997 όσο και το 2002). Ο στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί μέχρι το 2010 είναι 14 ΤWh, που επί του παρόντος απέχει πόρρω. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Ελλάδα κατατάχθηκε στην ομάδα των χωρών οι οποίες δεν ακολουθούν τη σωστή πορεία".
Σχολιάζοντας την απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: "Τα στοιχεία της Επιτροπής είναι αποκαλυπτικά και απογοητευτικά και η ευθύνη των εκάστοτε κυβερνήσεων εξακολουθητική. Αναμένουμε τις εξηγήσεις και κυρίως τα μέτρα και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης".
To Γραφείο Τύπου