Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία σε δεύτερη ανάγνωση, την πρόταση επιβολής ποινικών κυρώσεων εναντίον της θαλάσσιας ρύπανσης υιοθετώντας μέσω 13 συμβιβαστικών τροπολογιών, κοινή θέση με το Συμβούλιο των Υπουργών.
Οι τροπολογίες που προώθησαν οι εφοπλιστικές ενώσεις, με την στήριξη και της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο την αποδυνάμωση της πρότασης απορρίφθηκαν με συντριπτική και χωρίς να ζητηθεί καταμέτρηση ψήφων, πλειοψηφία.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης παρεμβαίνοντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου τόνισε μεταξύ άλλων:
"Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στη μεγάλη της πλειοψηφία, υποστηρίζει την πρόταση και απορρίπτει τις τροπολογίες που επιδιώκουν την αποδυνάμωσή της.
Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απαιτεί αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης, η οποία πλήττει όχι μόνο το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, αλλά και την αλιεία και τον τουρισμό.
Η δέσμη των μέτρων που συζητούμε σήμερα, προωθεί ένα έργο που ξεκίνησε πριν από χρόνια και καθυστέρησε εξαιτίας των αντιδράσεων από τρία κράτη μέλη που εναντιώθηκαν στην πρόταση οδηγίας της Επιτροπής.
Μόνο κατά το 1999 στην περιοχή της Μεσογείου είχαν αναφερθεί 1638 παράνομες απορρίψεις ενώ ανάλογος ήταν και ο αριθμός των πετρελαιοκηλίδων που εντοπίστηκαν το 2001 στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική.
Με γνώμονα την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, και την ανάγκη να υπάρξει επιτέλους ένα θετικό βήμα, αποδεχόμαστε τις συμβιβαστικές τροπολογίες παρότι θα επιθυμούσαμε αυστηρότερες ρυθμίσεις.
Απευθύνω έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη στείρα γραμμή της άρνησης. Η Ελλάδα ως παγκόσμια ναυτική δύναμη δεν πρέπει να αποτελεί οπισθοφυλακή αλλά να έχει το προβάδισμα στην καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης και με τη στάση της να μην αφήνει περιθώρια στην άσκηση κριτικής σε βάρος του ελληνικού στόλου."
To Γραφείο Τύπου