Aλλα 42 εκατ. ευρώ περικόπτονται από το πρόγραμμα για το Εθνικό Κτηματολόγιο μετά την επιστροφή των 57 εκατ. ευρώ, όπως προκύπτει από απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Danuta Hόbner σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα η Επίτροπος αναφέρεται στο "βάλτωμα" του εθνικού κτηματολογίου και τονίζει:
«Στο πλαίσιο του δεύτερου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 1994-1999, μόνο 7% περίπου του ελάχιστου στόχου 8.446 τετραγωνικών χιλιομέτρων καταγράφηκε ως τα τέλη του 2003. ΄Ηδη επιστράφηκε, λόγω μη υλοποίησης του έργου, ποσό περίπου 57,9 εκατ ευρώ, σύμφωνα με απόφαση της Επιτροπής σχετικά με τη μείωση της κοινοτικής συνεισφοράς. Δεδομένου ότι η εκτέλεση του αρχικού αυτού σχεδίου δεν θεωρείται καθόλου ικανοποιητική, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιστροφής υπολοίπου περίπου 42 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του κλεισίματος του επιχειρησιακού έργου "Περιβάλλον" στο οποίο συμπεριλήφθηκε το εν λόγω έργο στο 2ο ΚΠΣ". Η κυρία Hόbner αφήνει επίσης να εννοηθεί ότι θα ζητήσει πίσω και τους τόκους, τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Η Επιτροπή θα αποφασίσει σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει για τον τόκο που προέκυψε από το ποσό της συγχρηματοδότησης του σχεδίου".
Η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης αναφέρει επίσης στην απάντησή της ότι οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν στην Επιτροπή στις 5 Δεκεμβρίου 2003 πρόταση για σχέδιο «υποδομής δεδομένων και τεχνολογίας πληροφοριών για ένα σύγχρονο κτηματολόγιο», που θα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (3ο ΚΠΣ). Η Επιτροπή με επιστολή της 15ης Δεκεμβρίου επιβεβαίωσε ότι η πρόταση αυτή αποτελούσε τη βάση για μια συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για τη συγχρηματοδότηση του εν λόγω σχεδίου από το 3ο ΚΠΣ. Η τότε κυβέρνηση όμως έκρινε σκόπιμο να μη δώσει συνέχεια, λόγω άλλων, προεκλογικών προφανώς, προτεραιοτήτων.
Στις 31 Αυγούστου 2004 υποβλήθηκε αναθεωρημένη πρόταση από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εκάλυπτε ένα πολύ μικρό μόνο μέρος του σχεδίου για το εθνικό κτηματολόγιο, με προϋπολογισμό 79.670.000 ευρώ και αίτημα για συνεισφορά της Επιτροπής κατά 50%, δηλαδή 39.835.000 ευρώ. Η Επιτροπή με επιστολή της 29ης Σεπτεμβρίου 2004 αποφάσισε να εκτελεστεί το έργο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου «Κοινωνία των πληροφοριών» και να διατεθούν οι απαραίτητες πιστώσεις στο πλαίσιο της ενδιάμεσης επισκόπησης του εν λόγω σχεδίου.
Επιπλέον, η Επιτροπή τόνισε προς τις ελληνικές αρχές ότι δεδομένου ότι η εν λόγω πρόταση αφορά "μεγάλο έργο", η αρμόδια για τη διαχείριση του εν λόγω σχεδίου αρχή θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί η πρόταση αλλά δεν έχει υποβληθεί καμία σχετική ατιολογημένη αίτηση από την αρμόδια διαχειριστική ελληνική αρχή.
Πέραν αυτής της εξαιρετικά περιορισμένης και θεματικά εξειδικευμένης συγχρηματοδότησης η Επιτροπή δηλώνει κοφτά ότι " δεν προβλέπει περαιτέρω χρηματοδοτική συνεισφορά για το έργο του κτηματολογίου". Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εκτιμήσεις του ΤΕΕ, απαιτούνται πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση του έργου που προβλέπεται στην καλύτερη περίπτωση για το 2016...
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Το κτηματολόγιο, ένα έργο κορυφαίας σημασίας για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, που έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει με κοινοτική συγχρηματοδότηση καρκινοβατεί και παραπέμπεται ουσιαστικά στις καλένδες.
Την κραυγαλέα διαχειριστική ολιγωρία των κυβερνήσεων καλούνται πλέον να πληρώσουν σε ευρώ οι Έλληνες πολίτες είτε άμεσα, με το γνωστό "τέλος" είτε έμμεσα ως φορολογούμενοι καθώς το σύνολο σχεδόν της δαπάνης του έργου θα καλυφθεί πλέον από εθνικούς πόρους."
To Γραφείο Τύπου