Η Ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται μετά από πίεση της Κομισιόν να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία 98/59/CE περί ομαδικών απολύσεων που προστατεύει τους εργαζομένους από κατάχρηση εξουσίας και τις αυθαιρεσίες της εργοδοτικής πλευράς.
Με σχετική επιστολή που απέστειλε η Γενική Διευθύντρια της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Odile Quintin, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη, τονίζει ότι υπάρχει παράλειψη και ότι η ελληνική νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις δε λαμβάνει υπόψη άλλες μορφές λήξης σύμβασης εργασίας που προωθούνται με πρωτοβουλία του εργοδότη. Επισημαίνει ότι μετά από παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν τη σημασία της διάταξης αυτής και ότι οι υπηρεσίες της Κομισιόν θα ζητήσουν το χρονοδιάγραμμα της απαιτούμενης νομοθετικής τροποποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, το θέμα ξεκίνησε με αφορμή απολύσεις στον τραπεζικό τομέα οι οποίες εμφανίζονταν ως παραιτήσεις των εργαζομένων. Οι υπάλληλοι υποχρεώνονταν σε παραίτηση συνοδευόμενη από ορισμένα "κίνητρα εξόδων", υπό το κράτος εκφοβισμού για ενδεχόμενη απόλυση.
Σύμφωνα με τα όσα επιβεβαιώνονται από την απάντηση της κας Quintin στον Δ. Παπαδημούλη, οι παραιτήσεις αυτές πρέπει να θεωρούνται απολύσεις και ήταν παράνομες γιατί ξεπερνούσαν το ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό που υποχρεώνονται να τηρούν αυτές οι τραπεζικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, η Γεν. Διευθύντρια αναφέρει:
"Η προαναφερθείσα διάταξη δεν έχει μεταφερθεί ρητά έως και σήμερα στην εθνική νομοθεσία περί ομαδικών απολύσεων.
Εντούτοις, εκ της πρόσφατης νομολογίας των ελληνικών δικαστηρίων, προκύπτει σαφής διάθεση του εθνικού δικαστή προς πιστή τήρηση, συμμόρφωση και εφαρμογή αυτούσιας της ως άνω ρυθμίσεως μέσω της υιοθέτησης φιλεργατικών κρίσεων και της συνακόλουθης παροχής όσο δυνατόν ευρύτερης προστασίας στους εργαζομένους.
Οι ελληνικές αρχές πρόσθεσαν ότι, εν πάση περιπτώσει, αναγνωρίζοντας τη σημασία της διάταξης αυτής, βρίσκονται στο στάδιο του ουσιαστικού διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με τους κοινωνικούς εταίρους, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύμφωνη με το πνεύμα της οδηγίας ενσωμάτωση της ρυθμίσεως στην εσωτερική νομοθεσία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οι υπηρεσίες μου σκοπεύουν να απευθυνθούν εκ νέου στις ελληνικές αρχές, προκειμένου να ζητήσουν πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της προβλεπόμενης νομοθετικής τροποποίησης."
Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε τα εξής:
"Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Έστω και με καθυστέρηση και υπό πίεση η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα ενσωματώσει την Οδηγία 98/59/CE στο εθνικό δίκαιο περιορίζοντας τις εργοδοτικές καταχρήσεις. Περιμένουμε χωρίς άλλες καθυστερήσεις την κυβερνητική πρόταση".
To Γραφείο Τύπου