Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/03/2005

Ο νόμος για τις προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία εφαρμόζεται σε βάρος των γυναικών

Παραβιάζεται η Κοινοτική Οδηγία 76/207 περί ίσης μεταχείρισης

Το θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Δ.Παπαδημούλη με αφορμή την απόφαση του Δήμου Θεσσαλονίκης

Την Ημέρα της Γυναίκας επέλεξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ.Παπαδημούλης για να καταγγείλει με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την παραβίαση της κοινοτικής Οδηγίας 76/207 που προωθεί της ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση, με αφορμή τον διαγωνισμό για την πρόσληψη γυναικών στον Δήμο Θεσ/νίκης.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

Ο Ελληνικός νόμος 3013/02 εισάγοντας τη λογική των ποσοστώσεων, προβλέπει ότι "το ποσοστό των γυναικών, οι οποίες προσλαμβάνονται στη Δημοτική Αστυνομία, καθορίζεται σε 15% επί του συνολικού αριθμού των προσλαμβανομένων". Ωστόσο, σχετικές ερμηνευτικές εγκύκλιοι που εξέδωσαν οι Ελληνικές αρχές, ερμηνεύουν το ποσοστό 15% ως το ανώτατο ποσοστιαίο όριο γυναικών στο σύνολο των προσλαμβανομένων. Ακόμα και στη περίπτωση που οι επιτυχούσες γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία στον πίνακα των επιτυχόντων, όπως στην πρόσφατη περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο αριθμός των γυναικών που προσλαμβάνονται περιορίζεται αυστηρά στο 15%.

Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1 της Οδηγίας 76/207, η εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης συνεπάγεται την απουσία κάθε διακρίσεως που βασίζεται στο φύλο, όσον αφορά τους όρους προσβάσεως σε απασχόληση ή σε θέσεις εργασίας. Παράλληλα, η Οδηγία 2000/78 αναφέρει χαρακτηριστικά στο σημείο 18, ότι αν πληρούνται οι συνθήκες επαγγελματικής επάρκειας, δεν δύναται να υπάρξει διάκριση στηριζόμενη στο φύλο για την πρόσληψη σε αστυνομικές υπηρεσίες.

Επίσης το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στην υπόθεση C-203/03, με απόφαση του (01.02.05) καταδίκασε την Αυστρία για παράβαση των υποχρεώσεων που υπέχει από τα άρθρα 2 και 3 της Οδηγίας 76/207/ΕΟΚ περί της εφαρμογής της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση στην απασχόληση. Θα μπορούσε η Επιτροπή να με πληροφορήσει αν ο νόμος 3013/02 συνεπάγεται διάκριση κατά των γυναικών, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης ερμηνείας του ΔΕΚ;

Αν ναι, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει ώστε να συμμορφωθούν οι ελληνικές αρχές με το κοινοτικό δίκαιο και να καταργηθεί η σχετική διάκριση σε βάρος των γυναικών;

To Γραφείο Τύπου