Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος Ολι Ρεν απαντώντας χθες στο Στρασβούργο σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αποδεχθεί η Επιτροπή άτυπη εφαρμογή της Τελωνειακής ΄Ενωσης με τις 10 νέες χώρες της ΕΕ, άρα και την Κύπρο, χωρίς να προηγηθεί έγκριση από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως είχε πρόσφατα διαρρεύσει στον ελληνικό τύπο.
Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής αναφερόταν σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες αντιπροσωπεία της Επιτροπής είχε επισκεφθεί πρόσφατα την ʼγκυρα και συζήτησε το ενδεχόμενο η Επιτροπή να δώσει τη δυνατότητα στην Τουρκία «προσωρινής» εφαρμογής της τελωνειακής ένωσης χωρίς νομική υιοθέτησή της.
Σε πρόσθετη ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ για το κατά πόσον η Επιτροπή προτίθεται να παρεκκλίνει από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο αρμόδιος Επίτροπος τόνισε ότι:
"Η Επιτροπή τηρεί απόλυτα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου 2004 σύμφωνα με τα οποία η Τουρκική κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμη να υπογράψει το Πρωτόκολλο Προσαρμογής της Συμφωνίας της ΄ʼγκυρας πριν από την ουσιαστική έναρξη των διαπραγματεύσεων προσχώρησης".
Η Επιτροπή, δήλωσε ο Ολι Ρεν, "θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο σχετικά με το Πρωτόκολλο αυτό, το οποίο θα ισχύσει και για τα 25 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων και των 10 νέων, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Συνθήκη Ένταξης και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου".
Όσον αφορά την ερώτηση Παπαδημούλη σχετικά με το πότε προτίθεται η Τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει το Πρωτόκολλο της Τελωνειακής Ένωσης, ο Επίτροπος απάντησε ότι:
"Η Επιτροπή προς το παρόν δεν είναι σε θέση να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο. Η σχετική διαδικασία από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί χρόνο, αλλά η Επιτροπή παρότρυνε την Τουρκία να προβεί στη μονογραφή του Σχεδίου του Πρωτοκόλλου το συντομότερο δυνατό έτσι ώστε να ακολουθήσει αργότερα η υπογραφή".
To Γραφείο Τύπου