Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/04/2005

Ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα

Εκτεθειμένοι σε διατροφικούς κινδύνους οι έλληνες καταναλωτές

Να υπαχθεί ο ΕΦΕΤ και στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης υπέβαλε χθες ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων στην Ελλάδα και την ενημέρωση των καταναλωτών.

Αφορμή για την ερώτηση υπήρξε η διάθεση επί ένα μήνα στην αγορά αλλοιωμένων γιαουρτιών, η μη έγκαιρη αξιολόγηση και διαχείριση του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, καθώς και η μη ενεργοποίηση του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης τόσο των καταναλωτών όσο και της Κομισιόν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σαφείς πληροφορίες ως προς την επικινδυνότητα των εν λόγω τροφίμων και την ποσότητα που διοχετεύθηκε τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε αγορές άλλων χωρών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του επικαλείται τον Κανονισμό 178/2002 "για τον καθορισμό των γενικών αρχών και απαιτήσεων της νομοθεσίας για τα τρόφιμα, για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και τον καθορισμό διαδικασιών σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων", η εφαρμογή του οποίου είναι υποχρεωτική στα 25 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου του 2005.

Ο Κανονισμός αυτός ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι:

- τρόφιμα τα οποία είναι μη ασφαλή δεν διατίθενται στην αγορά. Τα τρόφιμα θεωρούνται ως μη ασφαλή όταν εκτιμάται ότι είναι όχι μόνον επιβλαβή για την υγεία αλλά και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση,

- ακόμη και σε περίπτωση επιστημονικής αβεβαιότητας ως προς την πιθανότητα βλαβερών επιπτώσεων στην υγεία, πρέπει να λαμβάνονται προσωρινά μέτρα διαχείρισης του κινδύνου για την εξασφάλιση του υψηλού επιπέδου προστασίας της υγείας,

- όταν υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι ένα τρόφιμο ενέχει ενδεχομένως κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου, τότε οι δημόσιες αρχές προβαίνουν στις κατάλληλες διαδικασίες ώστε να ενημερώσουν το ευρύ κοινό σχετικά με τη φύση του κινδύνου όσον αφορά την υγεία,

- όταν το προϊόν ενδέχεται να έχει φθάσει στους καταναλωτές, ο υπεύθυνος της επιχείρησης ή του ΕΦΕΤ, ενημερώνει τους καταναλωτές με αποτελεσματικότητα και ακρίβεια για τους λόγους της απόσυρσής του,

- η αρμόδια εθνική αρχή, εν προκειμένω ο ΕΦΕΤ, κοινοποιεί αμέσως στην Κομισιόν, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, κάθε πληροφορία σχετικά με την ύπαρξη άμεσου ή έμμεσου κινδύνου για την υγεία των ανθρώπων.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ερωτά την Επιτροπή για ποιο λόγο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν ενεργοποίησαν το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης βάσει του άρθρου 50 του Κανονισμού 178/2002. Εάν θεωρεί η Επιτροπή ότι κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση του Κανονισμού, ποια είναι γενικά η εκτίμηση της Επιτροπής ως προς την ορθή εφαρμογή του από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές, και σε τί μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί προς την κοινοτική νομοθεσία σ΄ έναν τόσο ευαίσθητο τομέα, όπως είναι η ασφάλεια των τροφίμων.

Σχολιάζοντας το γεγονός ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε ότι "με την απόκρυψη του περιστατικού βάλλεται η προστασία της ανθρώπινης υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών και πλήττεται η εικόνα των ελληνικών προϊόντων τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στις αγορές του εξωτερικού. Επιπλέον ζητεί ο δημόσιος φορέας που είναι επιφορτισμένος με τον έλεγχο των τροφίμων στην Ελλάδα να υπαχθεί και στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Υγείας".

To Γραφείο Τύπου