Το θέμα της ελλιπούς στελέχωσης, της ανεπαρκούς χρηματοδότησης και της έλλειψης στοιχειώδους εξοπλισμού της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) θίγει με ερώτησή του προς την Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης.
Η ΕΥΕΠ συγκροτήθηκε τον Ιανουάριο του 2004 κατά τα πρότυπα ανάλογων Υπηρεσιών που έχουν ήδη συσταθεί στα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και στη βάση των απαιτήσεων της Σύστασης 2001/331/ΕΚ για τον καθορισμό ελάχιστων κριτηρίων σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στα κράτη μέλη. Στόχος της αποτελεί η δια μέσου τακτικών και εκτάκτων επιθεωρήσεων εφαρμογή και επιβολή του κοινοτικού και ελληνικού δικαίου περιβάλλοντος και καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα δραστηριοτήτων που προκαλούν ή μπορούν να προκαλέσουν περιβαλλοντική ζημιά στην ατμόσφαιρα, στα ύδατα και στο έδαφος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ στην ερώτησή του καταγγέλλει ότι η ΕΥΕΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στους στόχους και τα καθήκοντά της διότι, σε αντίθεση με όσα προβλέπει ο ιδρυτικός της νόμος, έχει στελεχωθεί μόνο με 32 από τους 78 προβλεπόμενους υπαλλήλους, οι οποίοι καλούνται να ελέγξουν 12.500 έργα και δραστηριότητες σε όλη τη χώρα. Η Γενική Επιθεώρηση και ο Τομέας Νότιας Ελλάδας έχουν στελεχωθεί μόνο κατά 40%, ενώ ο Τομέας Βόρειας Ελλάδας λειτουργεί με προσωπικό μόνο 4 άτομα και χωρίς προϊστάμενο, με αποτέλεσμα να μη διενεργούνται επιθεωρήσεις στην περιοχή.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης επικαλείται την ίδια την έκθεση της ΕΥΕΠ προς την Κομισιόν που συντάχθηκε προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Σύστασης 2001/331/ΕΚ. Η έκθεση αυτή καταδεικνύει αφενός ότι έστω και με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει η ΕΥΕΠ ενετόπισε 71 παραβιάσεις και επέβαλε πρόστιμα 2,3 εκατ. ευρώ σε 71 ρυπογόνες επιχειρήσεις και αφετέρου την αδιαφορία Υπουργείων και Περιφερειακών και Νομαρχιακών Υπηρεσιών ελέγχου να απαντήσουν ακόμη και στο ερωτηματολόγιο που τους απέστειλε.
Συγκεκριμένα, με βάση την έκθεση της ΕΥΕΠ, διαπιστώθηκε ότι:
- οι αρμόδιες υπηρεσίες περιβαλλοντικού ελέγχου, σε κάθε επίπεδο, δεν είχαν καταγραμμένα και κωδικοποιημένα τα αναγκαία στοιχεία, τόσο σχετικά με τον αριθμό των έργων και δραστηριοτήτων, όσο και τον αριθμό των ελέγχων που έχουν διενεργήσει, τα αποτελέσματά τους και την καταγραφή των επιθεωρήσεων που έχουν γίνει,
- η μη ανταπόκριση ή η πλημμελής ανταπόκριση οφείλεται στην έλλειψη κατάλληλου προσωπικού διεκπεραίωσης, εξοπλισμού, συλλογής και επεξεργασίας των απαιτούμενων στοιχείων ή και στη μη λειτουργία ή δραστηριοποίηση των αντίστοιχων Φορέων σε περιβαλλοντικούς ελέγχους,
- υπάρχει σημαντικό έλλειμμα πληροφόρησης, πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, γραφειοκρατικές διαδικασίες και κυρίως έλλειψη πολιτικής βούλησης,
- οι ίδιοι υπάλληλοι εμπλέκονται ταυτόχρονα και στις αδειοδοτήσεις, εισηγήσεις έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, στην εξέταση καταγγελιών και στην εισήγηση για την επιβολή κυρώσεων.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ ζητεί από την Επιτροπή, όπου αρμόδιος είναι ο κ. Δήμας, να τον πληροφορήσει για το πώς κρίνει την έκθεση που της υπέβαλε η ΕΥΕΠ, σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να πιέσει και να βοηθήσει τις ελληνικές αρχές στο να προχωρήσουν στη στελέχωση και οργάνωση της ΕΥΕΠ, ποια χρηματοδότηση θα λάβει το συγκεκριμένο μέτρο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και πόσοι πόροι έχουν απορροφηθεί μέχρι τώρα.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ σε δήλωσή του αναφέρει ότι « προεκλογικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για το περιβάλλον και υποσχέθηκε τη διοικητική αναβάθμιση, στελέχωση και ενίσχυση των κρατικών υπηρεσιών με αρμοδιότητα το περιβάλλον και εξασφάλιση των αναγκαίων οικονομικών και τεχνικών μέσων. Σήμερα η εικόνα που παρουσιάζεται είναι τελείως διαφορετική. Θύμα της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης είναι και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα περιβαλλοντικών παραβιάσεων και αποτελεσματικό μέσο για τη συνεπέστερη εφαρμογή και επιβολή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».
To Γραφείο Τύπου