Μία ακόμη απειλή προσφυγής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με παραλήπτη το ΥΠΕΧΩΔΕ εξαπέλυσε χθες ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη, κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ με ερώτησή του προς την Επιτροπή έθιγε το θέμα της ανεξέλεγκτης διακίνησης και ταφής των τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα και επεσήμανε ότι δεν υπάρχει κανείς έλεγχος ως προς τη διάθεσή τους και την ορθολογική διαχείρισή τους με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει κανείς την τύχη τους και κατάληξή τους.
Ο κ. Δήμας υπήρξε ιδιαίτερα σαφής και αποκαλυπτικός στην απάντησή του, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:
- το 1998 οι ποσότητες των επικίνδυνων αποβλήτων στην Ελλάδα ανερχόταν σε 379.000 τόνους, το 1999 σε 376.000, το 2000 σε 391.000 και περίπου σε αυτά τα επίπεδα είναι μέχρι το 2003. Για μετά το 2003 δεν υπάρχουν στοιχεία!
- από αυτές τις ποσότητες περίπου το 60% παραμένει αποθηκευμένο σε προσωρινούς χώρους (στην Ελλάδα ως γνωστόν ουδέν μονιμότερον του προσωρινού). Η τύχη του υπόλοιπου 40% αγνοείται, καθώς και η τελική κατάληξη του 60%!
- σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, εάν τα επικίνδυνα απόβλητα παραμείνουν προσωρινά αποθηκευμένα πάνω από ένα χρόνο, τότε ο χώρος αυτός πρέπει να χαρακτηρισθεί χωματερή και να τηρεί τις σχετικές προϋποθέσεις, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει στην περίπτωση των ελληνικών αρχών και γι αυτό έχουν κινηθεί οι σχετικές διαδικασίες κατά της Ελλάδας.
- η απόφαση του Συμβουλίου 2003/33 με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια και οι διαδικασίες αποδοχής των αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, άρχισε να ισχύει τον Ιούλιο του 2004. Η Ελλάδα δεν έχει κοινοποιήσει ακόμη τα μέτρα συμμόρφωσης προς την απόφαση αυτή.
- η Ελλάδα ήδη καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (13 Ιουνίου 2002) γιατί δεν ανταποκρίθηκε στις υποχρεώσεις της να αποστείλει πληροφορίες για κάθε μονάδα ή επιχείρηση που ασχολείται με τη διάθεση και ανάκτηση επικίνδυνων αποβλήτων. Η Επιτροπή έστειλε επίσημη προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα λόγω μη συμμόρφωσης προς την απόφαση του Δικαστηρίου και αυτή τη στιγμή μελετά τις πληροφορίες που της έστειλαν οι ελληνικές αρχές ώστε να εκτιμηθεί κατά πόσον η Ελλάδα έχει συμμορφωθεί προς την απόφαση του Δικαστηρίου. Εάν οι πληροφορίες που έχουν διαβιβασθεί κριθούν μη ικανοποιητικές, η Επιτροπή θα αναγκασθεί να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη σύμφωνα με το άρθρο 228 της Συνθήκης.
Αναφερόμενος στο ζήτημα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε:
"Δυστυχώς φαίνεται ότι τα παθήματα του Κουρουπητού δεν έγιναν μαθήματα. Με την εξακολουθητική ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας και επί Πασόκ και επί ΝΔ μακραίνει ο κατάλογος των παραπομπών της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και μεγαλώνουν οι κίνδυνοι για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Αναμένουμε την έμπρακτη απάντηση της ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ στον μακρύ χάρτη της παρανομίας που απεκάλυψε ο Επίτροπος κ. Δήμας"
To Γραφείο Τύπου