«Οι επίσημοι έλεγχοι, όπως διενεργούνται στην Ελλάδα, δεν είναι ακόμη σε θέση να εξασφαλίσουν την επαρκή εποπτεία στον τομέα της διατροφής των ζώων». Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της Γενικής Διεύθυνσης για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών της Επιτροπής, της οποίας αποδέκτης υπήρξε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, ως μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σύμφωνα με την έκθεση αυτή (DG (SANCO) 7295-2004-RSFR), οι επίσημες επιθεωρήσεις που διενήργησε στην Ελλάδα το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της ΕΕ, από τις 22 έως τις 26 Νοεμβρίου 2004, απέδειξαν ότι:
"Τα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα ώστε να συμμορφωθεί με προηγούμενες κοινοτικές συστάσεις (για τις ζωοτροφές) είναι ανεπαρκή στην πλειοψηφία τους. Κανένα εθνικό σχέδιο παρέμβασης δεν τέθηκε ακόμη σε ισχύ, το δε εθνικό σύστημα σχετικά με τους επίσημους ελέγχους των ζωοτροφών και την έγκριση και εγγραφή των εγκαταστάσεων και των παρασκευαστών ή ενδιαμέσων στον τομέα της διατροφής των ζώων δεν είναι σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανόνες ούτε ανταποκρίνεται στις κοινοτικές απαιτήσεις. Αυτό οφείλεται κυρίως στην έλλειψη προσωπικού αλλά και στην ανεπάρκεια πόρων για τη διεξαγωγή ελέγχων σχετικά με την ποιότητα τόσο των εγχώριων όσο και των εισαγόμενων ζωοτροφών".
Πιο συγκεκριμένα, παραβιάζονται οι οδηγίες 95/53/ΕΚ για τον καθορισμό των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα της διατροφής των ζώων και 95/69/ΕΚ για την έγκριση και εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και ενδιαμέσων στον τομέα της διατροφής των ζώων και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι ενδιάμεσοι και οι παραγωγοί ζωοτροφών ώστε να προλαμβάνεται η παρουσία ιδιαίτερα ανεπιθύμητων ουσιών στις ζωοτροφές.
Οι κοινοτικοί ελεγκτές διαπίστωσαν ότι το 2003 δεν πραγματοποιήθηκε κανένας έλεγχος για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων, διοξινών και απαγορευμένων αντιβιοτικών στις ζωοτροφές, αν και κάτι τέτοιο είχε ζητηθεί και από τη Σύσταση 2003/91 της Κομισιόν. Το 2004, ο έλεγχος για τα αντιβιοτικά περιορίστηκε σε μόλις δύο (τα Diclazuril και Lasalocid) που αφορούσαν τις σύνθετες ζωοτροφές για τα πουλερικά και τους χοίρους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περιορισμένες μόνον αναλύσεις εν συγκρίσει με το πόσες προβλέπονταν στο ετήσιο πρόγραμμα του 2004. Το 57% αφορούσε τις επεξεργασμένες ζωικές πρωτεΐνες, το 48% την αφλατοξίνη, -"ουσία με διαπιστωμένα καρκινογόνα δράση" όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται-, το 2.5% το gossypol, καθώς και 20 αναλύσεις για γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς..
'Αλλη παράλειψη που διαπίστωσαν οι ελεγκτές είναι ότι οι αρμόδιες ελληνικές αρχές δεν εγγράφουν σε μητρώο τις εγκαταστάσεις και τους παρασκευαστές ή ενδιαμέσους που έχουν εγκρίνει, ούτε δημοσιεύουν κατάλογο των εγκαταστάσεων και των ενδιαμέσων ώστε να τους ελέγχουν και να επεμβαίνουν σε περίπτωση παράνομης παρασκευής και χρήσης ουσιών.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ με ερώτησή του προς την Επιτροπή ζητεί να τον πληροφορήσει εάν πρόκειται να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω μη συμμόρφωσης της προς τις προαναφερθείσες οδηγίες. Σε σχετική δήλωση για το όλο θέμα αναφέρει: "Σα να μην έφταναν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα με τις παράνομες ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων, τώρα προκύπτουν ερωτηματικά και για τη ποιότητα των ζωοτροφών που καταναλώνονται στα εγχώρια εκτροφεία. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να βάλει μια τάξη στο διατροφικό τοπίο της χώρας. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του Έλληνα πολίτη να ξέρει τι καταλήγει στο πιάτο του και υποχρέωση της κυβέρνησης να προστατέψει τη δημόσια υγεία."
To Γραφείο Τύπου