Ομόφωνα (με 47 ψήφους υπέρ και καμία κατά) εγκρίθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του ΕΚ η γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλη σχετικά με την αξιολόγηση της προόδου που σημείωσαν τα κράτη μέλη της ΕΕ ως προς την επίτευξη των εθνικών τους στόχων για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και τις προτάσεις για συγκεκριμένες δράσεις στον τομέα αυτό.
Από το 1997, η ΕΕ είχε βάλει ως στόχο μέχρι το 2010, το μερίδιο των ΑΠΕ στη συνολική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ να ανέλθει σε 12%, το δε μερίδιο της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ να φθάσει το 22,1% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, τα κράτη μέλη θέσπισαν εθνικούς ενδεικτικούς στόχους κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ αναφέρει στη γνωμοδότησή του ότι αποκλείεται να επιτευχθούν οι στόχοι του 12% και 22,1% έως το 2010. Τονίζει ότι η έλλειψη προόδου δεν οφείλεται στη μη διαθεσιμότητα επαρκών ανανεώσιμων πόρων στην ΕΕ, αλλά στην έλλειψη δράσης και πολιτικής βούλησης που δείχνουν ορισμένα κράτη μέλη. Εξάλλου στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγει και η Κομισιόν μετά από ανάλυση των εκθέσεων προόδου που της υπέβαλαν τα κράτη μέλη. Η Κομισιόν αξιολογώντας τις επιδόσεις των κρατών μελών (πλην των νέων) τοποθετεί τη Δανία, Γερμανία, Φινλανδία και Ισπανία στην πρώτη γραμμή. Θεωρεί ότι η Ελλάδα και Πορτογαλία δεν είναι στη σωστή πορεία για την επίτευξη των εθνικών τους στόχων, και κρίνει ότι υπάρχουν θετικές ενδείξεις ότι τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα προσεγγίσουν τους εθνικούς τους στόχους.
Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, ο Επίτροπος Ενέργειας κ. Piebalgs, αναφέρει ότι είναι μετριότατη η εξέλιξη των πηγών ανανεώσιμης ενέργειας παρά το σημαντικό δυναμικό της χώρας. Η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα δεν είναι ικανοποιητική και η Ελλάδα δεν έχει μεριμνήσει επαρκώς για την ανάπτυξη της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ. Υπάρχουν εμπόδια διοικητικού χαρακτήρα και προβλήματα σύνδεσης στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ υπογραμμίζει επίσης στη γνωμοδότησή του ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα βελτιώσει την ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα, θα ενισχύσει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, θα περιορίσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές και θα προωθήσει την αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Προτείνει δε, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα μέτρα που εγκρίθηκαν ομόφωνα από όλες τις Πολιτικές Ομάδες της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ.
To Γραφείο Τύπου