Τώρα που καταλάγιασαν οι δηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και το πάρτι τελείωσε, Αθηναίοι, Θεσσαλονικείς και Πατρινοί έρχονται πάλι αντιμέτωποι με την πικρή γεύση της μολυσμένης καθημερινότητας. Διοξείδιο του αζώτου και αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία σημαντικού τμήματος του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με απάντηση του Έλληνα Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Σταύρου Δήμα σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Η Κομισιόν κίνησε τη διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας. Το ελληνικό κράτος κατηγορείται για παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα. Κατηγορείται επίσης ότι δεν έχει υποβάλει «κανένα σχέδιο ή πρόγραμμα με σαφές χρονοδιάγραμμα και σαφείς στόχους για να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως προβλέπει η σχετική κοινοτική νομοθεσία». Επιπλέον, το ελληνικό κράτος άφησε να εξαντληθούν όλα τα δυνατά χρονικά περιθώρια και προθεσμίες, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε: έπρεπε να είχε λάβει μέτρα συμμόρφωσης προς την κοινοτική νομοθεσία το αργότερο μέχρι το 2003.
Σχολιάζοντας την απάντηση (3 Ιουνίου 2005) του κ. Δήμα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε ότι «η Ελλάδα έφθασε και πάλι να σύρεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο γιατί τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αμέλησαν να λάβουν μέτρα για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας - αγαθά που προστατεύονται τόσο από την ελληνική όσο και από την κοινοτική νομοθεσία. Η κατάσταση της ποιότητας του αέρα στα τρία μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας δείχνει την αδυναμία του επίσημου κράτους να εφαρμόσει τα μέτρα που κατά καιρούς έχουν εξαγγελθεί. Η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων είναι άμεσα αναγκαία για την προστασία της δημόσιας υγείας και την πρόληψη περαιτέρω υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Απαιτείται μια άλλη θεώρηση των πραγμάτων με υπευθυνότητα, αποφασιστικότητα και χωρίς αυτοσχεδιασμούς».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης του κ. Δήμα:
«Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία για το 2003 που υπέβαλε η Ελλάδα εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις της για υποβολή στοιχείων στο πλαίσιο της νομοθεσίας για την ποιότητα του αέρα, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου και αιωρουμένων σωματιδίων (PM10) εξακολουθούσαν να υπερβαίνουν τις οριακές τιμές συν τα περιθώρια ανοχής που προβλέπονται στην οδηγία 1999/30/ΕΚ του Συμβουλίου σχετικά με τις οριακές τιμές ορισμένων ρύπων στον αέρα του περιβάλλοντος.
Η Επιτροπή κίνησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία παράβασης με σκοπό να διερευνήσει εάν η Ελλάδα συμμορφώνεται με την οδηγία 96/62/ΕΚ της 27ης Σεπτεμβρίου 1996 για την εκτίμηση και τη διαχείριση της ποιότητας του αέρα του περιβάλλοντος και με την οδηγία 99/30/ΕΚ. Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα της Επιτροπής δεν περιορίστηκε στην περιοχή της Αττικής, αλλά κάλυψε επίσης τις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.
Από την αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων προέκυψε ότι, το 2001, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO2) ήταν υψηλότερα από την οριακή τιμή συν το περιθώριο ανοχής, στις περιοχές της Αττικής και της Πάτρας. Το ίδιο ίσχυε και για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 σε τρεις περιοχές (Αττική, Πάτρα και Θεσσαλονίκη) και η Ελλάδα δεν είχε αιτιολογήσει επαρκώς τις υπερβάσεις, αποδεικνύοντας ότι οφείλονται σε φυσικά αίτια. Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφοι (3) έως (4) και το άρθρο 11 της οδηγίας 96/62/ΕΚ, καθώς και τα άρθρα 4 και 5 της οδηγίας 99/30/ΕΚ, οι ελληνικές αρχές όφειλαν να είχαν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επίτευξη των οριακών τιμών εντός των καθορισμένων χρονικών ορίων. Το εν λόγω σχέδιο έπρεπε να είχε διαβιβαστεί στην Επιτροπή το αργότερο εντός της διετίας που έπεται του έτους κατά το οποίο παρατηρήθηκαν οι υψηλές τιμές, δηλαδή έως την 31η Δεκεμβρίου 2003. Δεδομένου ότι δεν κοινοποιήθηκε σχετικό σχέδιο, η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα δεν είχε συμμορφωθεί με τις ως άνω διατάξεις.
Επιπλέον, η Επιτροπή θεώρησε ότι η Ελλάδα δεν είχε ενδεχομένως εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει βάσει του άρθρου 10 της οδηγίας 96/62/ΕΚ και της παραγράφου 2 του άρθρου 4 της οδηγίας 99/30/ΕΚ. Κατά την Επιτροπή, υπήρξε υπέρβαση του κατωφλίου συναγερμού για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) τον Ιούνιο 2003 και οι ελληνικές αρχές όφειλαν να είχαν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τις καταγραφείσες τιμές και τη διάρκεια των εν λόγω επεισοδίων ρύπανσης.
Τον Απρίλιο 2004, η Επιτροπή κίνησε διαδικασία παράβασης· απηύθυνε επίσημη προειδοποιητική επιστολή στις ελληνικές αρχές, με την οποία τις καλούσε να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για τα ανωτέρω. Από την απάντηση των ελληνικών αρχών προκύπτει ότι δεν υπήρξε υπέρβαση του κατωφλίου συναγερμού για τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου (NO2) στην Αθήνα τον Ιούνιο 2003. Ωστόσο, συνεχίζεται η αξιολόγηση της επάρκειας των μέτρων που έλαβαν οι ελληνικές αρχές για τη συμμόρφωση με το άρθρο 8 παράγραφοι 3 έως 4 και το άρθρο 11 της οδηγίας 96/62/ΕΚ και με τα άρθρα 4 και 5 της οδηγίας 99/30/ΕΚ. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα δεν έχει έως τώρα υποβάλει κανένα σχέδιο ή πρόγραμμα από αυτά που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για την ποιότητα του αέρα».
To Γραφείο Τύπου