Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, τόνισε:
"Την ώρα που δυναμώνει η φωνή των πολιτών για πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη, το Συμβούλιο και η Κομισιόν οπισθοχωρούν, με το πιστόλι των "6"στον κρόταφο, αναζητώντας ένα ξεθυμασμένο συμβιβασμό στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή.
Η ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απορρίπτει την λογική της πάση θυσία συμφωνίας που διαπνέει και την έκθεση Bφge γιατί οδηγεί σε λιγότερη Ευρώπη με μεγαλύτερες ανισότητες και με θύματα τις ασθενέστερες χώρες και κοινωνικές κατηγορίες. Η Ευρώπη και το Συμβούλιο οφείλουν επιτέλους να αντιληφθούν ότι περισσότερη και μεγαλύτερη Ευρώπη με λιγότερα λεφτά δεν γίνεται.
Η Ευρωπαϊκή Αριστερά θεωρεί την πρόταση που προτείνει η Κομισιόν, εντελώς ανεπαρκή για τη χρηματοδότηση των στόχων της συνοχής και της κοινωνικής ατζέντας μετά τη διεύρυνση. Οποιαδήποτε σκέψη λοιπόν για περαιτέρω μείωσή της είναι αδιανόητη.
Στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς ζητώ:
1. Δίκαιη κατανομή του κόστους της διεύρυνσης. Να μην πληρώσουν τα σπασμένα οι φτωχότερες χώρες και περιφέρειες. Η Κομισιόν οφείλει να αναπτύξει μηχανισμούς οικονομικής αντιστάθμισης για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία που πλήττονται από τις νέες ρυθμίσεις.
2. Να τερματιστεί το σκάνδαλο της Βρετανικής εξαίρεσης.
3. Να αντιμετωπιστεί θετικά και πλήρως η αδικία σε βάρος των 16 περιφερειών με πληθυσμό 60 εκατομμύρια κατοίκους που πέφτουν θύμα του λεγόμενου "στατιστικού αποτελέσματος". Το σχετικό δημοσιονομικό κόστος είναι ελάχιστο και πρέπει να αναληφθεί.
4. Να εξασφαλιστεί ισχυρότερη στήριξη κατά την μεταβατική περίοδο των περιφερειών φυσικής σύγκλισης (12 περιφέρειες με πληθυσμό 16 εκατομμύρια), σύμφωνα και με το σχετικό κοινοτικό κεκτημένο.
5. Να υπάρξει ειδική μέριμνα και μεταχείριση για τις περιοχές με γεωγραφικά μειονεκτήματα (νησιά, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές) με αύξηση του ορίου κοινοτικής συγχρηματοδότησης, προκειμένου να στηριχθεί ο στόχος της εδαφικής συνοχής.
Η εγκατάλειψη του στόχου της συνοχής υπονομεύει ευθέως την ίδια την ευρωπαϊκή ενοποίηση, εκφυλίζοντας την αναγκαία πολιτική ένωση σε μια ζώνη ελεύθερων συναλλαγών προς όφελος των ισχυρών."
To Γραφείο Τύπου