«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι Έλληνες πολίτες αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα σχετικά με κληρονομικά τους δικαιώματα στην Τουρκία». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων εκπρόσωπος της Επιτροπής, κ Timans, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη που έφερε στην ευρωβουλή, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα την υπόθεση Πολυξένης Πιστικά - Φωκά.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Πολυξένη Πιστικά δεν μπορεί να κληρονομήσει τον πατέρα της γιατί ήταν Ελληνίδα (!) είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Τουρκία το 2000. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της εφημερίδας Χουριέτ (10/4/2000): «Αυτές είναι παρανομίες που δε συμβαδίζουν με τη σύγχρονη νομική αντίληψη. Εάν η Πολυξένη Πιστικά δεν ήταν Ελληνίδα και ήταν Γερμανίδα ή ήταν υπήκοος οποιουδήποτε άλλου κράτους δε θα κληρονομούσε τον πατέρα της; Γιατί αυτή η διάκριση;»
Την υπόθεση έφερε ξανά στην ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, με ερώτησή του και με αφορμή την προσφυγή των κληρονόμων-αδελφών της Πολυξένης Πιστικά (Ιωάννης και Ευάγγελος Φωκάς) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στη συνέχεια της απάντησής της η Κομισιόν δηλώνει «ενήμερη των «μυστικών διαταγμάτων» βάση των οποίων οι τουρκικές αρχές στερούσαν Έλληνες πολίτες από τα νόμιμα κληρονομικά τους δικαιώματα» ενώ τονίζει ότι έχει θίξει πολλές φορές το ζήτημα αυτό στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ευρ. Ένωσης-Τουρκίας «χωρίς όμως να έχει λάβει μέχρι σήμερα καμία απάντηση».
Η πλήρης απάντηση της Επιτροπής έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή είναι ενήμερη ότι Έλληνες πολίτες έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα σχετικά με κληρονομικά τους δικαιώματα στην Τουρκία. Έχει ζητήσει πληροφόρηση από τις τουρκικές αρχές αναφορικά με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε πολλές περιπτώσεις. Πιο πρόσφατα, η Επιτροπή αναφέρθηκε σ' αυτό κατά τη διάρκεια του τακτικού πολιτικού διαλόγου με τις τουρκικές αρχές στις 18 Μαρτίου 2005, μέχρι στιγμής οι τουρκικές αρχές δεν έχουν απαντήσει.
Η Επιτροπή ενημερώθηκε πρόσφατα για υπόθεση που εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με αυτό το θέμα (Ιωάννης και Ευάγγελος Φωκάς εναντίον της Τουρκίας, Αριθ. Αίτησης 31206/02). Θα την παρακολουθήσει στενά καθώς και οποιαδήποτε άλλη σχετική υπόθεση για την οποία έχει ενημερωθεί. Ο ισχυρισμός των εναγόντων ότι, με βάση ένα κρυφό Διάταγμα που χρονολογείται από το 1960, Έλληνες πολίτες στερήθηκαν τα κληρονομικά τους δικαιώματα είναι εξαιρετικής σημασίας. Η Επιτροπή σκοπεύει να ερευνήσει το θέμα περαιτέρω στο πλαίσιο της παρακολούθησης της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και θα συνεχίσει να θίγει το ζήτημα στις τουρκικές αρχές.»
To Γραφείο Τύπου