Μετά από πρόσφατη επιθεώρηση που πραγματοποίησε το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Επιτροπής στην Ελλάδα σχετικά με τις επίσημες επιθεωρήσεις και την έγκριση και εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και μεσαζόντων του τομέα της διατροφής των ζώων, η Επιτροπή "εντόπισε μερικούς τομείς στους οποίους η εφαρμογή κρίνεται ανεπαρκής ή ακατάλληλη".
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Επιτρόπου για τη Δημόσια Υγεία και Προστασία των Καταναλωτών κ. Κυπριανού σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ σχετικά με την παραβίαση των οδηγιών 95/53/ΕΚ για τον καθορισμό των αρχών οργάνωσης των επίσημων ελέγχων στον τομέα της διατροφής των ζώων και 95/69/ΕΚ για την έγκριση και εγγραφή ορισμένων εγκαταστάσεων και μεσαζόντων στον τομέα της διατροφής των ζώων και τις ελάχιστες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούν οι μεσάζοντες και οι παραγωγοί ζωοτροφών ώστε, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, να προλαμβάνεται η παρουσία ιδιαίτερα ανεπιθύμητων ουσιών στις ζωοτροφές.
Κατά τον κ. Κυπριανού, "η έκθεση της επιθεώρησης απεστάλη στην Ελλάδα στις 21 Απριλίου 2005. Ταυτόχρονα, η Επιτροπή ζήτησε από την αρμόδια αρχή να υποβάλει σχέδιο των μέτρων που σκοπεύει να λάβει ανταποκρινόμενη στις συστάσεις της έκθεσης. Το σχέδιο δράσης θα υποβληθεί εντός των ημερών από τις ελληνικές αρχές και η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα προτεινόμενα μέτρα για να αποφασίσει αν ανταποκρίνονται κατάλληλα στις συστάσεις της και θα παρακολουθήσει στενά την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Στα σχόλια που έχουν υποβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές αναφέρουν ότι η αρμόδια αρχή έχει λάβει και εξετάσει 72 αιτήσεις για έγκριση εγκαταστάσεων και μεσαζόντων. Παράλληλα, παρέχονται εγκρίσεις και διενεργούνται εγγραφές. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη πληροφορίες σχετικά με τη δημοσίευση των καταλόγων εγκαταστάσεων και μεσαζόντων". Κάτι που, όπως δηλώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, οι ελληνικές αρχές είχαν την υποχρέωση να το έχουν πράξει πριν από το 1998!
Η ανταπόκριση των αρμοδίων ελληνικών αρχών στις οχλήσεις της Επιτροπής και τα έστω καθυστερημένα μέτρα που πρόκειται να υποβληθούν, αποτελούν αναμφισβήτητα ένα μικρό και καθυστερημένο θετικό βήμα. Γι 'αυτό και η Επιτροπή "παροτρύνει τις ελληνικές αρχές να σημειώσουν ταχεία πρόοδο στην πρακτική εφαρμογή της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας έτσι ώστε να αποφευχθεί η λήψη των νομικών μέτρων που προβλέπονται στο άρθρο 226 της Συνθήκης".
Ειδάλλως, θα προστεθούν άλλες δύο προσφυγές στον ήδη μακρύ κατάλογο των παραπομπών της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων.
To Γραφείο Τύπου