Ενώ ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε την υπογραφή δύο κΚοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την προστασία των εθνικών πάρκων Δαδιάς Σουφλίου και Αξιού, ένας άλλος υγροβιότοπος που ανήκει στο δίκτυο ΝΑΤURA 2000, αυτός του Σχινιά-Μαραθώνα, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και μένει απροστάτευτος.
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης με ερώτησή του προς την Επιτροπή είχε επισημάνει ότι αυθαίρετες δραστηριότητες παραμένουν εκτός ελέγχου στην περιοχή, ότι δεν λειτουργεί το σύστημα πυρόσβεσης, δεν υλοποιήθηκε το προγραμματισμένο αντιπλημμυρικό έργο, δεν κατασκευάστηκε ο βόρειος οδικός άξονας, παρόλο που εγκρίθηκαν κονδύλια από το το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το Πρόγραμμα LIFE. Ζητούσε δε από την Επιτροπή να τον πληροφορήσει γιατί παρατηρείται καθυστέρηση στην υλοποίηση των έργων που έχουν ενταχθεί στα ανωτέρω κοινοτικά προγράμματα.
Απαντώντας ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Δήμας, είπε, μεταξύ άλλων:
«Τα προβλήματα στην περιοχή Σχινιά-Μαραθώνα οφείλονται στην ελλιπή διαχείριση του τόπου, ο οποίος έχει προταθεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας, βάσει της οδηγίας 92/43 για τους οικοτόπους. Ο Σχινιάς-Μαραθώνας έχει επίσης επισημανθεί ως Σημαντική Περιοχή Πτηνών και θα έπρεπε να είχε καταταχθεί από τις ελληνικές αρχές στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ), σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 79/409/ΕΟΚ. Η Επιτροπή έχει ήδη παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την υπόθεση του καθορισμού των ΖΕΠ στην Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα δεν έχει κατατάξει στις ΖΕΠ τα εδάφη τα πιο κατάλληλα, σε αριθμό και επιφάνεια (υπόθεση C-334/04).
Οι ελληνικές αρχές έχουν συστήσει Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Σχινιά - Μαραθώνα, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των εταίρων του έργου Life. ΄Εχει δε εγκριθεί μέσω του προγράμματος LIFE έργο με σκοπό την προώθηση του βιώσιμου τουρισμού, την εφαρμογή του κοινοτικού συστήματος οικολογικής διαχείρισης και οικολογικού ελέγχου στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά, την παρακολούθηση της περιοχής και την αξιολόγηση των δράσεων του έργου....Το έργο αναμένεται να έχει συνολικό κόστος 790.000 ευρώ, εκ των οποίων η κοινοτική εισφορά θα ανέλθει σε μέγιστο ύψος 377.896 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί, σύμφωνα με τη σύμβαση, από τους εταίρους. Το έργο άρχισε τον Δεκέμβριο του 2004 και αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια. Ωστόσο, αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα εξ αρχής, καθώς ο Φορέας Διαχείρισης του Σχινιά-Μαραθώνα δεν είναι σε θέση να προσφέρει την υπεσχημένη συγχρηματοδότηση και δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί η βασική υποδομή για τους επισκέπτες του τόπου. Υπό αυτούς τους όρους, το έργο δεν φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί επισκέπτες και να έχει έσοδα από τα εισιτήρια των επισκεπτών, ώστε να υπάρξουν πηγές αυτοχρηματοδότησης. Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς αυτό το έργο, προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσον μπορεί να εκτελεσθεί από τον δικαιούχο που είναι ο Αναπτυξιακός Φορέας του Δήμου Μαραθώνα, σύμφωνα με τη συγγραφή υποχρεώσεων της συμφωνηθείσας σύμβασης του έργου».
Ο κ. Δήμας δεν αναφέρθηκε καθόλου στα έργα για τον Σχινιά που έχουν ενταχθεί στο 3ο ΚΠΣ (αντιπλημμυρικά-1 εκατ. ευρώ, κατασκευή περιφερειακού δρόμου-2,4 εκατ. ευρώ). Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να καταβάλει το ποσοστό από τη συνολική χρηματοδότηση που της αντιστοιχεί.
To Γραφείο Τύπου