Με παρελκυστική τακτική αντιμετώπισε ο Βρετανός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Προεδρεύων του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Douglas Alexander, το αίτημα της Ελλάδας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής έκανε αναφορά στο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του 1998, που ζητούσε την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και καλούσε τη βρετανική προεδρία να συμβάλλει στην εφαρμογή του Ψηφίσματος.
Στη συζήτηση που έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου ο Βρετανός Υπουργός Ευρ. Υποθέσεων ανέφερε: «η βρετανική κυβέρνηση είναι πλήρως ενημερωμένη για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις θέσεις που έχει εκφράσει το Ευρ. Κοινοβούλιο στο παρελθόν για το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το Διοικητικό Συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου, που στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Γνωρίζω ότι το Βρετανικό Μουσείο θεωρεί το ίδιο το καλύτερο μέρος για να στεγαστούν τα γλυπτά του Παρθενώνα»
Και κατέληξε λέγοντας: «Θα ήθελα να τονίσω τη θέση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου είναι το αρμόδιο σώμα, με το οποίο θα πρέπει να προωθούνται αυτές οι συζητήσεις και όχι να γίνεται ζήτημα για τις εθνικές κυβερνήσεις».
Το αίτημα του Δημήτρη Παπαδημούλη για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα υποστήριξε ο ευρωβουλευτής των Βρετανών Εργατικών κ. David Martin, στην παρέμβασή του ανέφερε: «Έχετε απόλυτο δίκιο να λέτε ότι το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δε θα συμφωνούσατε ότι υπάρχει ανάγκη να συζητήσουμε σε βάθος την κοινή μας ευρωπαϊκή κληρονομιά και να βρούμε τρόπους να μοιραζόμαστε τον πολύτιμο ιστορικό μας πλούτο;»
Με αφορμή την απάντηση του Βρετανού Υπουργού, ο Δημήτρης Παπαδημούλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Βρετανός Υπουργός αντιμετώπισε παρελκυστικά το αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα και παρέπεμψε την υπόθεση στις «ελληνικές καλένδες». Παρά ταύτα έχω ήδη δεχτεί προτάσεις από πολλούς συναδέλφους, μεταξύ των οποίων πολλοί του εργατικού κόμματος της Βρετανίας για να κλιμακώσουμε τις πρωτοβουλίες για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στη βάση του Ψηφίσματος του Ευρ. Κοινοβουλίου που είχε υιοθετηθεί στις 3/11/1998 με πρωτοβουλία του τότε ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνου και του πρώην ευρωβουλευτή του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Alfred Lomas.
Είναι προφανές ότι θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη και προώθηση του αιτήματος, μέσω του Ευρωκοινοβουλίου, αξιοποιώντας το εξάμηνο της βρετανικής προεδρίας αλλά και την ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από το Λονδίνο. Θα στηριχτούμε στο Ψήφισμα του Ευρ. Κοινοβουλίου αλλά και στη βρετανική κοινή γνώμη που με μεγάλη πλειοψηφία ζητά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.
Χρειάζεται όμως η ενεργοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης που θα δώσει δείγματα ισχυρής βούλησης για να υποχρεωθεί η Βρετανία να συζητήσει το θέμα.»
To Γραφείο Τύπου