«Η Κομισιόν ερευνά κατά πόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου του ΟΤΕ περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση». Αυτό δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε ότι «η εν λόγω συμφωνία δέχεται οξύτατη κριτική και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που διατυπώνεται είναι ότι μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης της εθελούσιας εξόδου μετακυλύεται στα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό» και καλούσε την Επιτροπή να εκτιμήσει το κόστος του προγράμματος στον ΟΤΕ και το ΤΑΠ-ΟΤΕ όπως και το κόστος που ενδεχομένως θα μετακυλυθεί στο ΙΚΑ.
Η πλήρης απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κας Νέλλυ Κρόες έχει ως εξής:
«Η Επιτροπή είναι ενήμερη σχετικά με τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης στον Ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ). Μέχρι στιγμής, οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι περιορισμένες. Συνεπώς, η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να δώσει στο Αξιότιμο Μέλος ακριβέστερες πληροφορίες για τα ερωτήματα που διατυπώνει σχετικά με το εκτιμώμενο κόστος της συμφωνίας στον ΟΤΕ και/ή το συνταξιοδοτικό ταμείο ΤΑΠ (Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού)-ΟΤΕ καθώς και τις χρηματοδοτικές ρυθμίσεις.
Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με το θέμα αυτό προκειμένου να εκτιμήσει κατά πόσο η χρηματοδότηση του προγράμματος εθελούσιας εξόδου περιλαμβάνει κρατική ενίσχυση. Λόγω των πολύ περιορισμένων πληροφοριών που είναι τη στιγμή αυτή διαθέσιμες, θα ήταν πρόωρο να προσδιοριστούν οι περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να αναλάβει η Επιτροπή όσον αφορά το θέμα αυτό.»
Αναφερόμενος στην εξέλιξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε το εξής:
«Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι έχει προηγηθεί συνεννόηση με την Κομισιόν αποδεικνύονται ανακριβείς. Ο άδικος για τους φορολογούμενους και τα ταμεία κυβερνητικός νόμος βρίσκεται στον αέρα. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλήρως εκτεθειμένη και για την ουσία και τη μεθόδευση της επιλογής της.»
To Γραφείο Τύπου