Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
13/09/2005

Πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου για τα κληρονομικά δικαιώματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης

Κομισιόν: "Ανησυχούμε. Θέσαμε το θέμα πέντε φορές τον τελευταίο χρόνο. Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει απάντηση"

Δ.Παπαδημούλης: Να ανακληθούν οριστικά τα μυστικά διατάγματα του 1964 και η απόρρητη εγκύκλιος 8-11-27433/10-7-88 των τουρκικών αρχών.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωρίζει ότι Έλληνες πολίτες συνάντησαν προβλήματα σε σχέση με κληρονομικά τους δικαιώματα στην Τουρκία. Ανησυχούμε ιδιαίτερα γι' αυτό και θέσαμε το ζήτημα πέντε φορές τον τελευταίο χρόνο στις τουρκικές αρχές. Οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει απάντηση. Τα επιχειρήματα τους δεν είναι πειστικά. Η Κομισιόν θα εξακολουθήσει να θίγει το θέμα στις τουρκικές αρχές". Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη που έθεσε, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών, του ευρωκοινοβουλίου το θέμα των ελληνικών περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη και πιο συγκεκριμένα την υπόθεση Πολυξένης Πιστικά - Φωκά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η Πολυξένη Πιστικά δεν μπορεί να κληρονομήσει τον πατέρα της γιατί ήταν Ελληνίδα (!) είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη σε Ελλάδα και Τουρκία το 2000. Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της εφημερίδας Χουριέτ (10/4/2000): «Αυτές είναι παρανομίες που δε συμβαδίζουν με τη σύγχρονη νομική αντίληψη. Εάν η Πολυξένη Πιστικά δεν ήταν Ελληνίδα και ήταν Γερμανίδα ή ήταν υπήκοος οποιουδήποτε άλλου κράτους δε θα κληρονομούσε τον πατέρα της; Γιατί αυτή η διάκριση;»

Την υπόθεση έφερε ξανά στην ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, με αφορμή την προσφυγή των κληρονόμων-αδελφών της Πολυξένης Πιστικά (Ιωάννης και Ευάγγελος Φωκάς) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ πρότεινε να αναληφθούν πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί η θέση του ευρωκοινοβουλίου, το οποίο από το 1994 "καλεί την τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει να ανακληθούν οριστικά τα απαράδεκτα μυστικά διατάγματα του 1964 και η απόρρητη εγκύκλιος 8-11-27433/10-7-88 και με νομοθετική και διοικητική πράξη αυξημένου κύρους να ανακαλέσει όλα τα δικαστικά ή άλλα μέτρα δέσμευσης των εν λόγω περιουσιών".

Μετά από κοινή πρόταση του Πολωνού προέδρου της Επιτροπής Αναφορών κ. Libicki και του Δ. Παπαδημούλη, αποφασίστηκε ομόφωνα να παραμείνει το θέμα ανοικτό ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών, να αποσταλεί επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπορέλ καθώς και στην Επιτροπή για τις σχέσεις Ευρωκοινοβουλίου -Τουρκίας που να υπογραμμίζει τη σημασία του θέματος καθώς και να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά το θέμα, πιέζοντας τις τουρκικές αρχές να συμμορφωθούν.

Η πλήρης απάντηση της Επιτροπής έχει ως εξής:

"Η Επιτροπή γνωρίζει ότι Έλληνες πολίτες συνάντησαν προβλήματα σε σχέση με τα

δικαιώματα κληρονομιάς τους στην Τουρκία. Η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες από τις τουρκικές αρχές σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο στο συγκεκριμένο τομέα κατ'επανάληψη. Πιο πρόσφατα, ζήτησε πληροφορίες στο πλαίσιο του τακτικού πολιτικού διαλόγου με τις τουρκικές αρχές στις 18 Μαρτίου 2005. Μέχρι σήμερα οι τουρκικές αρχές δεν έχουν δώσει απάντηση. Η Επιτροπή ενημερώθηκε πρόσφατα για μια υπόθεση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το θέμα (Ιωάννης Φωκάς και Ευάγγελος Φωκάς κατά Τουρκίας, αίτηση 31206/02). Η Επιτροπή θα παρακολουθήσει εκ του σύνεγγυς τη συγκεκριμένη και κάθε άλλη υπόθεση που θα της γνωστοποιηθεί. Ο ισχυρισμός της αναφέρουσας ότι οι Έλληνες πολίτες στερούνται τα δικαιώματα κληρονομίας τους στην Κωνσταντινούπολη βάσει ενός «μυστικού διατάγματος» της δεκαετίας του '60 προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Η Επιτροπή προτίθεται να διερευνήσει περαιτέρω το θέμα στο πλαίσιο του ελέγχου της όσον αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και θα εξακολουθήσει να θίγει το θέμα στις τουρκικές αρχές."

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ δήλωσε:

"Η ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής αναφορών αποτελεί ένα θετικό βήμα σε ένα μακρύ και δύσκολο αγώνα. Οι Ελληνικές αρχές οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στην εξέλιξη αυτής της προσπάθειας".

To Γραφείο Τύπου