Ο αρμόδιος Επίτροπος κ. Μακρίβι, απαντώντας εκ μέρους της Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη για το βασικό μέτοχο σημειώνει:
«Παρότι αρκετά κράτη μέλη έχουν θεσπίσει την υποχρέωση ονομαστικής αναφοράς των μετόχων σε επιχειρήσεις ΜΜΕ, οι εν λόγω μέτοχοι μπορούν να είναι τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα. Αντιθέτως, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Επιτροπής, κανένα άλλο κράτος μέλος δεν έχει θεσπίσει την υποχρέωση κατοχής των μετοχών επιχειρήσεων ΜΜΕ μέχρι φυσικού προσώπου».
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. ΜακΚρίβι, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού στην απάντησή του κάνει σαφές ότι: «τα ερωτήματα της Επιτροπής οφείλονται στο γεγονός ότι ο ελληνικός νόμος απαιτεί από τις επιχειρήσεις ΜΜΕ, δηλαδή τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, να διαθέτουν ονομαστικές μετοχές και να αποτελούν ιδιοκτησία φυσικού προσώπου (όπως αναφέρεται στο νόμο, «(να είναι) ονομαστικές μέχρι φυσικού προσώπου»). Κατά συνέπεια, οι ανώνυμες εταιρείες που είναι νομίμως εγκατεστημένες στα άλλα κράτη μέλη δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την εν λόγω υποχρέωση του ελληνικού νόμου, κάτι που περιορίζει την ελευθερία εγκατάστασής τους ή πραγματοποίησης επενδύσεων στην Ελλάδα.»
Επίσης, όσον αφορά τη διαδικασία αναφέρει: "Σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 226 της Συνθήκης, η Επιτροπή, με την από 20 Ιουλίου επιστολή της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διατυπώσει τις απόψεις της". Η επιστολή αυτή αποτελεί το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας του άρθρου 226 της Συνθήκης και έχει σκοπό την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών. Η Επιτροπή επιθυμεί να επισημάνει ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί καίριο στοιχείο για τον αποτελεσματικό έλεγχο της εφαρμογής του κοινοτικού δικαίου.
Αναφερόμενος στο ζήτημα, μετά και την κατάθεση του νέου κυβερνητικού νομοσχεδίου ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:
«Το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο για τον βασικό μέτοχο αποτελεί όχι «κοινό τόπο» αλλά πλήρη κυβερνητική προσχώρηση στο «δόγμα Μακρίβι». Καταργεί στην ουσία πλήρως τα δύο βασικά σημεία του ψηφισθέντος αλλά εν αναστολή νόμου: το ασυμβίβαστο καθώς και την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών.
Είναι προφανές ότι η νέα πρόταση της Ν.Δ. έχει τόση σχέση με την παλαιά όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Έτσι ασφαλώς εξηγείται ότι η, κατά τα άλλα πανηγυρίζουσα κυβέρνηση, επιλέγει την απαράδεκτη και μουλωχτή διαδικασία του κατεπείγοντος».
To Γραφείο Τύπου