Συζητείται σήμερα και ψηφίζεται στην Πέμπτη στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου ο Κανονισμός REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals). Η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε πριν από ένα μήνα με ισχυρή πλειοψηφία (40 υπέρ και 19 κατά) μία πρόταση Κανονισμού αντάξια του ονόματός της.
Συγκεκριμένα η Επιτροπή Περιβάλλοντος ψήφισε υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού συστήματος αναγνώρισης και σταδιακής απόσυρσης των επικίνδυνων χημικών από την αγορά και της σταδιακής υποκατάστασης των επικίνδυνων χημικών ουσιών με ασφαλέστερες υποκατάστατες ουσίες. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για τις ουσίες που παράγονται ή εισάγονται σε ποσότητες μικρότερες από δέκα τόνους τον χρόνο, ζήτησε αυστηρότερες απαιτήσεις για την ενημέρωση σχετικά με τις ουσίες στα καταναλωτικά αγαθά. Τέλος όσον αφορά την ευθύνη για την αξιολόγηση της ασφάλειας των χημικών, το βάρος πέφτει στις επιχειρήσεις που τα παράγουν ή εισάγουν.
Λίγες μέρες πριν από την Ολομέλεια Συντηρητικοί - Σοσιαλιστές και Φιλελεύθεροι κατέληξαν σε μια συμφωνία η οποία αποδυναμώνει την πρόταση της Επιτροπής Περιβάλλοντος.
Μιλώντας ενώπιον της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε:
"Ο συμβιβασμός Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλιστών-Φιλελευθέρων αποτελεί νίκη των συμφερόντων της χημικής βιομηχανίας έναντι των απαιτήσεων προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος. Είναι μια light πρόταση που απονευρώνει καθοριστικά την πρόταση που εγκρίθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος.
Η "συμβιβαστική" αυτή συμφωνία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η βιομηχανία δεν θα χρειάζεται να προσφέρει ούτε τις πιο βασικές πληροφορίες ασφάλειας για τα 17.500 χημικά που παράγονται κάθε χρόνο σε ποσότητες μικρότερες των 10 τόνων. Να σημειωθεί δε, ότι υπάρχει δυνατότητα εξαίρεσης και για ποσότητες άνω των 10 τόνων.
Με αυτή τη συμφωνία όχι μόνο δεν προστατεύουμε τους πολίτες αλλά κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα νομοθετικό κείμενο που σε ορισμένα σημεία είναι χειρότερο και από την υπάρχουσα νομοθεσία.
Το 75 % των καρκίνων οφείλονται σε μεταλλάξεις που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και ένας στους 2 καρκίνους οφείλεται στη χημική ρύπανση. 20% των ευρωπαίων πολιτών, ιδίως, παιδιά υποφέρουν από αλλεργίες και 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπαραγωγής. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια μας στη σχέση ανάμεσα σ' αυτές τις ασθένειες και τα χημικά κοκτέϊλς που μας αναγκάζουν να καταπίνουμε. Η προστασία της δημόσιας υγείας μπήκε στο τελευταίο συρτάρι κατά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις και την διαρκή αποδυνάμωση του REACH. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι έχουμε υποβάλλει εναλλακτικές τροπολογίες που σκοπεύουν σε μια Οδηγία REACH αντάξια του ονόματος της."
To Γραφείο Τύπου