Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/12/2005

Με τριπλάσια ταχύτητα πρέπει να τρέξει η Ελλάδα για μην χάσει πόρους από το Περιφερειακό Ταμείο!

Αποκαλυπτική απάντηση της Επιτρόπου Χούμπνερ στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Ταμείο αποτελεί την ατμομηχανή του ελληνικού ΚΠΣ συμμετέχοντας με 15,2 δις ΕΥΡΩ για την περίοδο 2000-2006. Από τα χρήματα αυτά η Ελλάδα έχει απορροφήσει μέχρι τις 24.10.2005 τα 5,53 δις ΕΥΡΩ, δηλαδή μόνο το 36%. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου κ. Ντανούτα Χούμπνερ (1.12.2005) σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Στον συνημμένο πίνακα περιγράφεται η δημοσιονομική εκτέλεση του ΕΤΠΑ για κάθε επιχειρησιακό πρόγραμμα στην Ελλάδα. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι «μεγαλύτερες καθυστερήσεις παρουσιάζουν τα προγράμματα της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου, του Βορείου Αιγαίου, του Νοτίου Αιγαίου, των Ιονίων Νήσων, το πρόγραμμα για την κοινωνία της πληροφορίας και το πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας. Αυτό σημαίνει ότι στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και στα άλλα κράτη μέλη, τα προγράμματα που επιδιώκουν να επιλύσουν πιο σύνθετα προβλήματα, όπως σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, την καινοτομία, τις δράσεις στον τομέα της κοινωνίας της πληροφορίας ή στον τομέα του περιβάλλοντος, είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν, σε σύγκριση π.χ. με τα προγράμματα υποδομής»

Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης δήλωσε τα εξής:

"Σε αντίστοιχη απάντηση της Επιτροπής πριν από ένα χρόνο, συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου 2004 (Ε-2775/04), το ποσό το οποίο είχε απορροφήσει η χώρα ήταν 4.308 εκατ. ΕΥΡΩ, δηλαδή το 28%. Στο διάστημα αυτό του ενός χρόνου και μάλιστα σε περίοδο που συνήθως επιταχύνονται δραστικά οι ρυθμοί απορρόφησης, απορροφήθηκαν από τις ελληνικές αρχές μόνον 1.222 εκατ. ΕΥΡΩ που αντιστοιχούν μόνον στο 8% της κοινοτικής συμμετοχής. Εάν συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός για τα επόμενα τρία χρόνια τότε μέχρι την λήξη του ΚΠΣ θα έχουν απορροφηθεί 9.196 εκατ. ΕΥΡΩ. Δηλαδή μόνο το 60% των διαθέσιμων πόρων. Για να αποφευχθεί αυτό το εφιαλτικό σενάριο θα πρέπει μέχρι τον Δεκέμβριο του 2008 να έχουν απορροφηθεί 9,7 δις ΕΥΡΩ ή αλλιώς 3,2 δις ΕΥΡΩ ανά έτος. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε ταχύτητα υλοποίησης τριπλάσια από αυτή που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση για το 2005!

Οι κ.κ. Αλογοσκούφης, Φώλιας, Μουσουρούλης αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν σοβαρές ευθύνες. Οφείλουν εξηγήσεις και κυρίως ενέργειες. Σε λίγο συμπληρώνουν δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας. Οι υπαρκτές και σοβαρές ευθύνες του Πασόκ έως τον Μάρτιο του 2004, δεν αποτελούν πλέον "κολυμβήθρα του Σιλωάμ "για τη ΝΔ!"

To Γραφείο Τύπου