Σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, απάντησε ο Επίτροπος κ. Pielbags, αρμόδιος για θέματα ενέργειας.
Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής έθεσε υπόψη της Επιτροπής τις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι οφείλονται προς τη ΔΕΗ σημαντικά ποσά, που αφορούν:
Στην απάντησή του ο κ. Pielbags τονίζει ότι:
«Δεν υπάρχει κανένα κοινοτικό νομικό κείμενο που να επιβάλλει ειδικώς στα κράτη μέλη, στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας, να προσφέρουν χρηματική στήριξη ως αντιστάθμιση έναντι των δαπανών που συνδέονται με τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Κατά γενικό κανόνα, τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν ποιο χρηματοδοτικό μηχανισμό θα ακολουθήσουν.»
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της απάντησης:
«Το άρθρο 3 της οδηγίας 2003/54/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 26ης Ιουνίου 2003, σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την κατάργηση της οδηγίας 96/92/ΕΚ, επιβάλλει στα κράτη μέλη την υποχρέωση επίτευξης ορισμένων στόχων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, ιδίως δε την υποχρέωση παροχής καθολικής υπηρεσίας. Τα κράτη μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν με τα ενδεδειγμένα μέσα τη συμμόρφωση προς την ανωτέρω υποχρέωση.
Τα μέσα που επιλέγουν τα κράτη μέλη ώστε να εκπληρούνται οι υπόψη στόχοι αφήνονται στη διακριτική τους ευχέρεια, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο. Όντως, αντίθετα με την ισχύουσα κοινοτική νομοθεσία για τις χερσαίες μεταφορές, δεν υπάρχει κανένα κοινοτικό νομικό κείμενο που να επιβάλλει ειδικώς στα κράτη μέλη, στο πεδίο της ηλεκτρικής ενέργειας, να προσφέρουν χρηματική στήριξη ως αντιστάθμιση έναντι των δαπανών που συνδέονται με τις υποχρεώσεις παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Τα κράτη μέλη διαθέτουν πράγματι ευρέα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας όταν αποφασίζουν εάν και κατά ποίο τρόπο θα χρηματοδοτήσουν την παροχή των εν λόγω υπηρεσιών. Κατά γενικό κανόνα, τα κράτη μέλη δύνανται να αποφασίσουν ποιο χρηματοδοτικό μηχανισμό θα ακολουθήσουν. Επειδή δεν υπάρχει εναρμόνιση σε κοινοτικό επίπεδο, ο κυριότερος περιορισμός στην ανωτέρω διακριτική ευχέρεια είναι η απαίτηση, για τους χρηματοδοτικούς αυτούς μηχανισμούς, να τηρούν το κοινοτικό δίκαιο, ειδικότερα τα άρθρα 87 και 88 της συνθήκης ΕΚ για τις κρατικές ενισχύσεις, και να μη στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στο πλαίσιο της κοινής αγοράς. Εναπόκειται στην Επιτροπή, ως θεματοφύλακα της συνθήκης, να διασφαλίσει την τήρηση του κανόνα προς όφελος των φορολογουμένων και της οικονομίας γενικότερα. Η Επιτροπή δεν έχει πληροφορίες ότι δεν τηρείται ο υπόψη κανόνας.»
Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης αναφερόμενος στο ζήτημα έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δεν πρέπει να αφήσουμε τη ΔΕΗ να απαξιωθεί όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου τη φόρτωσαν χρέη του Δημοσίου και απαγόρευσαν ουσιαστικά στις διοικήσεις της να τα διεκδικήσουν. Αναμένουμε από τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ να διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο μέσο τις οφειλές, που προέρχονται από απλήρωτους λογαριασμού υπουργείων αλλά και από τις λεγόμενες υπηρεσίες κοινής ωφελείας.»
To Γραφείο Τύπου